Figyelem: pályázat!

A pályázat célja széleskörű, szakirányú ismeretek oktatása a borászat, borturizmus területein, amelynek elsajátításával a végzett szakember képes bemutatni a magyar borászat adottságait, borturisztikai szolgáltatásait, hogy ezáltal a borturizmus hazai növekedését segítse.

Pályázhatnak a természetes személyek, jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek ( pl. non-profit szervezetek (non-profit gazdasági társaságok, egyesületek, alapítványok, szövetségek)

A támogatás célja borászattal, borturizmussal vagy borászati-idegenforgalmi ismeretekkel kapcsolatos akkreditált szakképzés (amely lehet iskolai rendszerű szakképzés és iskolarendszeren kívüli szakképzés is, a képzés típusát kérjük a pályázatban megjelölni!) támogatása. A képzés oktatás tematikájában az alábbi témaköröknek kötelezően szerepelniük kell:

• tipikusan magyar és világ szőlő és borfajták bemutatása

• szőlőtermesztés, borkészítési technológiák, érlelés, az ízharmóniák kialakulása

• borok tárolása, kezelése

• borkóstolás módszertana, a borok minősítése, illat és aroma összbenyomás

• borszervírozás, bor és étel harmonizációja

• a bor egészségre gyakorolt hatása

• sommelier alapismeretek

A hallgatók szükséges iskolai/szakmai előképzettsége: OKJ-s idegenvezetői képesítés vagy főiskola idegenforgalmi szakán szerzett oklevél.

A képzés időtartama min. 190 óra, amelyben elméleti oktatás és külső helyszíni terepgyakorlat egyaránt szerepel, azzal, hogy a tevékenységet legkésőbb 2011.november 30-ig kell megvalósítani.

A támogatás mértéke max. 70%.

Egy pályázat összege képzésenként: minimum bruttó 500.000,- Ft, maximum bruttó 2.000.000,- Ft.

A pályázat beérkezési határideje 2011. szeptember 15.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.