Fő helyen Budapest a világ gasztrotérképén

Ha még valaki nem tudná: SIRHA és ugyanott Bocuse d’Or európai döntő, május 9–11. között a HUNGEXPO-n.

Ilyen még nem volt, és egyhamar nem is lesz: a SIRHA Budapest szakkiállítással egy időben, azonos helyszínen, Magyarországon eddig tényleg példátlan szakmai összefogásnak köszönhetően, május 10–11-én hazánk rendezi a világ legfontosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjét. Ahol a május 11-i eredményhirdetéskor kiderül, ki az a tizenegy európai topséf, akik a nálunk versenyző, húsz európai országot képviselő szakács közül bejut a 2017. január 21–25. között Lyonban megrendezésre kerülő világdöntőbe.

A magyar résztvevő, Széll Tamás (Onyx) – aki immár másodszor indul ezen a topmegmérettetésen, hiszen 2012-ben Brüsszelben kilencedikként rangsorolva egyszer már kivívta a jogot, hogy részt vegyen a 2013. évi világdöntőben, ahol a tizedik helyet szerezte meg – az április 22-én tartott sajtótájékoztatón elmondta, élesbe fordult számára a felkészülési időszak, hiszen a hét hat napját kemény munkával tölti, amelyben három alkalommal profi versenykörülmények között dolgozik. Biztos abban, hogy a májusi európai döntő alkalmával jobb helyen végez majd, mint anno Brüsszelben, tervei szerint valahol a skandináv topséfek közé ékelődik majd be.

Neki is, mint a többi tizenkilenc európai versenyzőnek, ugyanazon magyar alapanyagokból kell kreálnia a versenymunkát: dunai kecsegéből és annak kaviárjából, valamint gímszarvasborjú combjából és gerincéből. A zsűri számára kínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd.

A budapesti versenyre különben – ez is újdonság – a gasztronómia iránt érdeklődő nagyközönség, vagyis bárki válthat jegyet. De térjünk még vissza egy pillanatra a hazai alapanyagokra, amelyekről az edzések és a verseny idejére a versenyzőknek a kecsegét és a gímszarvasborjút biztosító főszponzort, a METRO illetékesét kérdeztük. A kecsegéről például azért, mert a szakácsok szerint nehéz ezzel a halfélével dolgozni, nincs belőle sok, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években még a védett halfajok közé tartozott – épp korlátozott száma miatt. Emmanuel Pruvost értékesítési igazgató azonban elmondta, nem gond számukra a különleges hal beszerzése, a győri Előre Halászattól vásárolják.

A gímszarvasborjú esetében pedig a Vadex Zrt. a partnerük. Végül arról a szintén francia alapítású vendéglátós szakmai rendezvényről, amelyet immár második alkalommal rendeznek nálunk, Budapesten – ez a SIRHA –, hiszen tulajdonképpen ebbe „ágyazva” szerepel a programok között a Bocuse d’Or. Amint  Marie-Odile Fondeur, a Sirha nemzetközi igazgatónője és Ganczer Gábor, a HUNGEXPO igazgatója elmondta, a májusi budapesti vendéglátós toprendezvényre 350 kiállító érkezik (ez 25 százalékkal több, mint két éve) 19 országból, 20 ezer szakmai látogatót várnak a nyitva tartás három napján a mintegy 20 ezer négyzetméternyi kiállítóterületre.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.