Folyamatosan csökken a borászatok száma

Az elmúlt három évben folyamatosan csökken a szőlőbor-készítéssel foglakozó magyarországi cégek száma – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Míg 2015-ben közel 900 ilyen profilú vállalkozás működött az országban, addig jelenleg már csak 835.

A hazai borászatok fogyása 2010 óta folyamatos, és nem állt meg az elmúlt években sem: 2015-ben 897, 2016-ban 874, 2017-ben 846 ilyen cég volt, 2018-ban 835 működik. Ezzel párhuzamosan viszont a szektor összárbevétele évről évre emelkedett a vizsgált három évben. A 2015-ben elért 102 milliárd forintot a tavalyi évben sikerült 108 milliárd forintra feltornásznia a borkészítő vállalkozásoknak. Ebben nem kevés szerepe van az uniós támogatásoknak is. A vizsgált időszakban az ilyen profilú vállalkozások összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani. Idén pedig még a ,,Mezőgazdasági termékek értéknövelése" című kiírás keretében további 10 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borkészítők.


A piaci szereplők stabilitását mutatja a cégfluktuációs index alakulása. Már a 2015-ös mutató is messze elmaradt az országos átlagtól, de a tavalyi évben rekord alacsony értéket ért el az új alapítású és a megszűnő cégek aránya a működő vállalkozások számához viszonyítva. A vizsgált időszakban a végrehajtások száma is kedvezően alakult, bár a 2015-2016-ot jellemző markáns csökkenés után 2017-ben enyhén emelkedett a piac szereplői ellen indult ilyen eljárások száma.

,,A szektor szereplőit jelenleg az idei szüret eredményei érdeklik. Az ez évi extrém időjárási viszonyok miatt korán kezdődött a szüret, ami bizonyos szőlőfajták esetén rossz termésátlagokat eredményezhet. Más fajtáknak viszont kifejezetten jót tett a nyár végi sok napsütéses óra. Az idei bortermés minőségéről és annak hatásairól a hazai borászatok teljesítményére azonban még korai lenne következtetéseket levonni" – zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Forrás: Élelmiszer Online


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.