Folyamatosan csökken a borászatok száma

Az elmúlt három évben folyamatosan csökken a szőlőbor-készítéssel foglakozó magyarországi cégek száma – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Míg 2015-ben közel 900 ilyen profilú vállalkozás működött az országban, addig jelenleg már csak 835.

A hazai borászatok fogyása 2010 óta folyamatos, és nem állt meg az elmúlt években sem: 2015-ben 897, 2016-ban 874, 2017-ben 846 ilyen cég volt, 2018-ban 835 működik. Ezzel párhuzamosan viszont a szektor összárbevétele évről évre emelkedett a vizsgált három évben. A 2015-ben elért 102 milliárd forintot a tavalyi évben sikerült 108 milliárd forintra feltornásznia a borkészítő vállalkozásoknak. Ebben nem kevés szerepe van az uniós támogatásoknak is. A vizsgált időszakban az ilyen profilú vállalkozások összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani. Idén pedig még a ,,Mezőgazdasági termékek értéknövelése" című kiírás keretében további 10 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borkészítők.


A piaci szereplők stabilitását mutatja a cégfluktuációs index alakulása. Már a 2015-ös mutató is messze elmaradt az országos átlagtól, de a tavalyi évben rekord alacsony értéket ért el az új alapítású és a megszűnő cégek aránya a működő vállalkozások számához viszonyítva. A vizsgált időszakban a végrehajtások száma is kedvezően alakult, bár a 2015-2016-ot jellemző markáns csökkenés után 2017-ben enyhén emelkedett a piac szereplői ellen indult ilyen eljárások száma.

,,A szektor szereplőit jelenleg az idei szüret eredményei érdeklik. Az ez évi extrém időjárási viszonyok miatt korán kezdődött a szüret, ami bizonyos szőlőfajták esetén rossz termésátlagokat eredményezhet. Más fajtáknak viszont kifejezetten jót tett a nyár végi sok napsütéses óra. Az idei bortermés minőségéről és annak hatásairól a hazai borászatok teljesítményére azonban még korai lenne következtetéseket levonni" – zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.