Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a franciaországi otthoni borfogyasztás. A Circana piackutató cég adatai szerint 2024. december 21. és 28. között a bor (beleértve a pezsgőt is) értékesítése 6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, amely szintén nem volt túl jó év.

Valójában a borfogyasztás az elmúlt 60 évben folyamatos csökkenést mutat. 1963-ban a fejenkénti átlagos fogyasztás 120 liter volt évente, ma pedig 40 liter alatt van, ami 66 százalékos csökkenést jelent, írja a francia Connexion portál.

„A borfogyasztás trendje az általános alkoholfogyasztás csökkenésének hátterében következik be” – áll egy 2023 decemberében készült Ipsos felmérésben, amely a FranceAgriMer és a Comité National des Interprofessions des Vins (CNIV) számára készült.

Különösen a vörösbor szenvedi meg a trendek változását, és egyre jobban lemarad a fehér és a rozé borok mögött.

A Francia Országos Borászati ​​Szövetkezet 2023-ban tartott ötvenéves kongresszusán a problémát az étkezési szokások megváltozásával magyarázták, amelyek – mint mondják – már nem olyan „rituálisak”, mint régen.


Fotó: Pixabay

Kiemelték továbbá, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbek a sörök. A 35 év alattiak körében 47 százalékkal, a 35-49 év közöttiek között 35 százalékkal, míg a 50-64 év közöttiek körében 8 százalékkal nőtt a sörfogyasztás mértéke.

A bor hanyatlásának okát részben annak tudják be a szakértők, hogy a fiatalabb generáció körében növekszik az alkoholfogyasztás egészségügyi kockázataival kapcsolatos tudatosság, és mivel a bornak jelentősen magasabb az alkoholtartalma, mint a sörnek, sokszor már inkább ez utóbbit részesítik előnyben.

A francia élelmiszer- és italgyártó felügyeleti szerv, a FranceAgriMer 2023-ban megbízásából készített tanulmány is erre erősít rá: míg 2007 és 2023 között a bor értékesítése 45 százalékkal csökkent, a sör értékesítése ezzel szemben 26 százalékkal nőtt.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.