Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a franciaországi otthoni borfogyasztás. A Circana piackutató cég adatai szerint 2024. december 21. és 28. között a bor (beleértve a pezsgőt is) értékesítése 6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, amely szintén nem volt túl jó év.

Valójában a borfogyasztás az elmúlt 60 évben folyamatos csökkenést mutat. 1963-ban a fejenkénti átlagos fogyasztás 120 liter volt évente, ma pedig 40 liter alatt van, ami 66 százalékos csökkenést jelent, írja a francia Connexion portál.

„A borfogyasztás trendje az általános alkoholfogyasztás csökkenésének hátterében következik be” – áll egy 2023 decemberében készült Ipsos felmérésben, amely a FranceAgriMer és a Comité National des Interprofessions des Vins (CNIV) számára készült.

Különösen a vörösbor szenvedi meg a trendek változását, és egyre jobban lemarad a fehér és a rozé borok mögött.

A Francia Országos Borászati ​​Szövetkezet 2023-ban tartott ötvenéves kongresszusán a problémát az étkezési szokások megváltozásával magyarázták, amelyek – mint mondják – már nem olyan „rituálisak”, mint régen.


Fotó: Pixabay

Kiemelték továbbá, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbek a sörök. A 35 év alattiak körében 47 százalékkal, a 35-49 év közöttiek között 35 százalékkal, míg a 50-64 év közöttiek körében 8 százalékkal nőtt a sörfogyasztás mértéke.

A bor hanyatlásának okát részben annak tudják be a szakértők, hogy a fiatalabb generáció körében növekszik az alkoholfogyasztás egészségügyi kockázataival kapcsolatos tudatosság, és mivel a bornak jelentősen magasabb az alkoholtartalma, mint a sörnek, sokszor már inkább ez utóbbit részesítik előnyben.

A francia élelmiszer- és italgyártó felügyeleti szerv, a FranceAgriMer 2023-ban megbízásából készített tanulmány is erre erősít rá: míg 2007 és 2023 között a bor értékesítése 45 százalékkal csökkent, a sör értékesítése ezzel szemben 26 százalékkal nőtt.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.