Franciaország idén elbukja a világ vezető bortermelője címet

Úgy 13 százalékos csökkenést jeleznek a szakemberek, ami nem is olyan nagy gond, hiszen a világon mindenütt érezhetően szűkül a kereslet a borok iránt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint Franciaországban a termékiesés oka a kedvezőtlen időjárás, a csapadékhiány és a növényegészségügyi problémák, adta hírül a STOREinsider szakmai portál.

Mint írják, 2024-ben a francia agrárminisztérium által közzétett előzetes szüreti kilátások alapján

40-43 millió hektoliter bor előállítására alkalmas szőlőtermés várható, ami 10-16 százalékkal marad el a 2023. évi terméstől és 3-10 százalékkal kevesebb, mint az ötéves átlag. Ez alapján nem valószínű, hogy Franciaország megtarthatja a világ vezető bortermelője címet, amelyet 2023-ban vett át Olaszországtól.

A terméskiesést elsősorban a nyár eleji csapadékos időjárásnak köszönhető jelentős lisztharmat fertőzések okozták, de sok helyen a feketerothadás is megjelent. Emellett a virág- és a korai bogyóhullás, illetve a fürtön belüli változó bogyóméretek is hozzájárultak a termés mennyiségének csökkenéséhez. Helyenként a tavaszi fagykárok és a nyári jégverés is komolyabb terméskiesést eredményezett (pl. Champagne-ban, Chablis-ban). Az északabbra fekvő, csapadékosabb területeken a jobb vízellátottság ugyanakkor valamelyest enyhíteni tudta a terméscsökkenést.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Bordeaux-ban több tényező is hozzájárul a bortermelés visszaeséséhez: 8 ezer ha szőlőt kivágtak támogatással, emellett a lisztharmat folyamatos nyomást jelentett a termelők számára. 5500 ha szőlőt elvert a jég (Medoc-ban és Libourne-ban), emellett a virág- és korai bogyóhullás is jelentkezett a borvidéken.

Gironde-ban a termelők további 20 ezer ha szőlőültetvény kivágását tervezik, amely hosszú távon csökkentheti a termésmennyiségeket. Így megvan a remény arra, hogy visszatérhet a kereslet és a kínálat egyensúlya a borvidéken, ahol a piaci szerkezeti egyensúlyhiány elsősorban a OEM bordeaux-i vörös boroknál jelentkezik.

A déli területeket eltérő időjárási hatások érték ebben az évjáratban. Egyes termőkörzetekben (pl. a Pireneusok lábánál a tengerparti területeken) az aszály okoz rendkívüli terméscsökkenést. A Provence-i régióban és a Rhône-völgyében a tavaszi fagyok, majd a lisztharmat okozott terméskiesést, teszik hozzá a szakmai híradásban.

 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.