A verseny célja a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén nem volt megrendezhető, ezért régiós elődöntők után - ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amelyen tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.
Az Év Fagylaltja versenyre idén kézműves kategóriában 43 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag-gyártók, forgalmazók kategóriájában 19 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
A kézműves kategória döntőjébe 13 fagylalt került, amelyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Ebben a kategóriában, olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
A nagyon erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:
Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Passió-karamell – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred
Ezüstérem:
Törökmézes vanília – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred
Bronzérem:
Modena Kincse – Koncz Andrea, Sissi Kézműves Fagyizó – Gödöllő
Zöldcitrom egy csipetnyi mentával – Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye:
Aranyérem:
Ropogós pisztácia sorbet - Gácsi Zoltán (Goodwill Kft. – Nagytarcsa)
Ezüstérem:
Yuzu-mangó-karamell – Kálmán Regina (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Bronzérem:
Cseresznyés brownie – Magyar Zoltán (König-Units Kft. – Üllő)
Forrás: KEN!Media / Turizmus Online
Forrás: Fotók:Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete