Furmintok sikere a Bormustrán

(MTI) - A furmintok nagy sikerét hozta a XIV. Pannon Bormustra, az egyik legnagyobb presztízsű hazai borverseny szombati budapesti eredményhirdetésén, ahol sok szekszárdi és villányi tétel is bekerült a csúcsborok közé.

Az idei bormustrán 100 borászat összesen 260 borral mérette meg magát a Tim Atkin MW (Master of Wine) angol borszakíró, az Stephen Tanzer, az International Wine Cellar főszerkesztője, Tomasz Prange-Barczynski, a lengyel boros szcéna ismert televíziós és rádiós személyisége, Isa Bal MS (Master Sommelier), Heston Blumenthal éttermének fősommelier-je, Andreas Larsson svéd sommelier világbajnok, Christian Aaro, a Dán Sommelier Szövetség elnöke, valamint Mészáros Gabriella, Csizmadia-Honigh Péter és Kató András, nemzetközi borakadémikusok alkotta zsűri előtt.
Az MTI által megkérdezett Tomasz Prange-Barczynski és Csizmadia-Honigh Péter egyaránt elmondták: kedvező tapasztalatokat szereztek az idei mustrán. Egyre szebb a hordóhasználat, egyre kevesebb vörösbornál probléma, hogy a fa elnyomná a gyümölcsöt - emelte ki a Londonban élő magyar szakember.
Lengyelország vezető bormagazinja, a Wino alapító főszerkesztője annak a fontosságára mutatott rá, hogy a magyar termelők ne máshol bevált mintákat másoljanak, hanem találják meg saját útjukat, ebben véleménye szerint nagy szerepet játszhatnak az olyan kiváló helyi fajták, mint a furmint.
A versenyen legmagasabb pontszámot elért bor Champion-díját ebben az évben a Szarka Pince 2009-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja nyerte el.
A Legjobb vétel címmel a bírálók a Tokaj Kereskedőház 2011-es Grand Selection Tokaji Késői Aranyát, a Csobánci Bormanufaktúra 2011-es Sillerét, a villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es Macska portugieserét, a töki Nyakas Pince 2012-es Aligvárom házasítását, valamint a Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet 2012-es Badacsonyi Pinot Gris Friss borát jutalmazták.
A fehér csúcsborok listáján idén a tokaji Barta Pince 2011-es Furmintja, a Balassa Bor 2011-es Mézes-mály Tokaji Furmintja és szintén 2011-es Nyulászó Tokaji Furmintja, a badacsonyi Villa Sandahl 2011-es Cappuccino Oil rajnai rizlingje és az ugyanebből az évjáratból származó Magic Rain rajnai rizlingje, Kolonics Károly 2009-es Somlói Olaszrizlingje, a Tokaj Oremus 2011-es Mandolás Furmintja, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2012-es Pannonhalmi Olaszrizlingje és 2011-es Pannonhalmi Prior rajnai rizlingje, a Somlói Apátsági Pince 2011-es Furmintja, a tokaji Demeter Zoltán 2011-es Kakas furmintja, a Sauska Tokaj 2011-es Birsalmás Furmintja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2009-es Tokaji Lőcse Furmintja, az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok 2008-as Badacsonyi Rajnai Rizlingje, valamint a muzslai (Szlovákia) Bott Frigyes 2012-es Zöld Veltelinije szerepel.
A vörös csúcsborok közé a szekszárdi Heimann Családi Birtok 2009-es Barbár Cuvée-je és 2011-es Szekszárdi Bikavérje, a St. Andrea Szőlőbirtok 2009-es Merengő Egri Bikavér Superiorja, a szekszárdi Fritz Pincészet 2009-es Medicina Cuvée-je és szintén 2009-es Cabernet Sauvignonja, valamint Merlot-ja, a szekszárdi Takler Pincészet 2008-es Bikavér Reserve-je, 2007-es Regnum Cuvée-je, valamint 2009-es Szenta-völgyi Kékfrankosa, a villányi Heumann Pincészet 2009-es Cabernet Franc-ja, a Sauska 2011-es Villányi Kékfrankosa, a Jásdi Pince 2009-es Ranolder vörös cabernet franc-ja, a villányi Günzer Tamás Pincészet 2009-es Mátyás Cuvée-je, a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok 2009-es Farkastanya cabernet franc-ja, valamint a szekszárdi Vesztergombi Pince 2011-es Turul cuvée-je került be.
A 2013-as Pannon Bormustra édes csúcsborai a Szarka Pince 2009-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tokaj Nobilis 2008-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a tokaji Holdvölgy Pincészet Culture 2007-ese, a Tokaj Kereskedőház 2003-as Premium Selection Tokaji Aszúeszenciája, a Dobogó Pincészet 2007-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet 2008-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tokaj Oremus 2007-es 3 puttonyos Aszúja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2007-es 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Kikelet pince 2008-as Lónyai dűlő édes Tokaji Szamorodnija, a Babits Pincészet 2006-os 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es késői szüretelésű Tokaji 3909-ese, Bott Frigyes 2011-es Vinculum házasítása, keszthelyi Bezerics Borház 2011-es késői szüretelésű Cserszegi fűszerese, a Pelle Pince 2011-es Zsófia Cuvée-je, valamint a Barta Pince 2010-es késői szüretelésű Furmintja lettek.
A legjobb Kárpát-medencei fajtából készült száraz fehér borért járó Figula Mihály-emlékdíj idén a Barta Pince 2011-es Furmintjának jutott, míg a legjobb bikavérnek odaítélt Gál Tibor-emlékdíjjal a Heimann Családi Birtok 2011-es Szekszárdi Bikavérét jutalmazta a zsűri.
A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a Pannon Bormustra névre keresztelt borversenyt azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson a kiemelkedő minőségű magyar borok nemzetközi színvonalú megméretésére. A rendezvény szervezését 2011-ben vette át a Sziget Szervezőiroda a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából.

Forrás: MTI


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.