Furmintok sikere a Bormustrán

(MTI) - A furmintok nagy sikerét hozta a XIV. Pannon Bormustra, az egyik legnagyobb presztízsű hazai borverseny szombati budapesti eredményhirdetésén, ahol sok szekszárdi és villányi tétel is bekerült a csúcsborok közé.

Az idei bormustrán 100 borászat összesen 260 borral mérette meg magát a Tim Atkin MW (Master of Wine) angol borszakíró, az Stephen Tanzer, az International Wine Cellar főszerkesztője, Tomasz Prange-Barczynski, a lengyel boros szcéna ismert televíziós és rádiós személyisége, Isa Bal MS (Master Sommelier), Heston Blumenthal éttermének fősommelier-je, Andreas Larsson svéd sommelier világbajnok, Christian Aaro, a Dán Sommelier Szövetség elnöke, valamint Mészáros Gabriella, Csizmadia-Honigh Péter és Kató András, nemzetközi borakadémikusok alkotta zsűri előtt.
Az MTI által megkérdezett Tomasz Prange-Barczynski és Csizmadia-Honigh Péter egyaránt elmondták: kedvező tapasztalatokat szereztek az idei mustrán. Egyre szebb a hordóhasználat, egyre kevesebb vörösbornál probléma, hogy a fa elnyomná a gyümölcsöt - emelte ki a Londonban élő magyar szakember.
Lengyelország vezető bormagazinja, a Wino alapító főszerkesztője annak a fontosságára mutatott rá, hogy a magyar termelők ne máshol bevált mintákat másoljanak, hanem találják meg saját útjukat, ebben véleménye szerint nagy szerepet játszhatnak az olyan kiváló helyi fajták, mint a furmint.
A versenyen legmagasabb pontszámot elért bor Champion-díját ebben az évben a Szarka Pince 2009-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja nyerte el.
A Legjobb vétel címmel a bírálók a Tokaj Kereskedőház 2011-es Grand Selection Tokaji Késői Aranyát, a Csobánci Bormanufaktúra 2011-es Sillerét, a villányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es Macska portugieserét, a töki Nyakas Pince 2012-es Aligvárom házasítását, valamint a Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet 2012-es Badacsonyi Pinot Gris Friss borát jutalmazták.
A fehér csúcsborok listáján idén a tokaji Barta Pince 2011-es Furmintja, a Balassa Bor 2011-es Mézes-mály Tokaji Furmintja és szintén 2011-es Nyulászó Tokaji Furmintja, a badacsonyi Villa Sandahl 2011-es Cappuccino Oil rajnai rizlingje és az ugyanebből az évjáratból származó Magic Rain rajnai rizlingje, Kolonics Károly 2009-es Somlói Olaszrizlingje, a Tokaj Oremus 2011-es Mandolás Furmintja, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2012-es Pannonhalmi Olaszrizlingje és 2011-es Pannonhalmi Prior rajnai rizlingje, a Somlói Apátsági Pince 2011-es Furmintja, a tokaji Demeter Zoltán 2011-es Kakas furmintja, a Sauska Tokaj 2011-es Birsalmás Furmintja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2009-es Tokaji Lőcse Furmintja, az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok 2008-as Badacsonyi Rajnai Rizlingje, valamint a muzslai (Szlovákia) Bott Frigyes 2012-es Zöld Veltelinije szerepel.
A vörös csúcsborok közé a szekszárdi Heimann Családi Birtok 2009-es Barbár Cuvée-je és 2011-es Szekszárdi Bikavérje, a St. Andrea Szőlőbirtok 2009-es Merengő Egri Bikavér Superiorja, a szekszárdi Fritz Pincészet 2009-es Medicina Cuvée-je és szintén 2009-es Cabernet Sauvignonja, valamint Merlot-ja, a szekszárdi Takler Pincészet 2008-es Bikavér Reserve-je, 2007-es Regnum Cuvée-je, valamint 2009-es Szenta-völgyi Kékfrankosa, a villányi Heumann Pincészet 2009-es Cabernet Franc-ja, a Sauska 2011-es Villányi Kékfrankosa, a Jásdi Pince 2009-es Ranolder vörös cabernet franc-ja, a villányi Günzer Tamás Pincészet 2009-es Mátyás Cuvée-je, a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok 2009-es Farkastanya cabernet franc-ja, valamint a szekszárdi Vesztergombi Pince 2011-es Turul cuvée-je került be.
A 2013-as Pannon Bormustra édes csúcsborai a Szarka Pince 2009-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tokaj Nobilis 2008-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a tokaji Holdvölgy Pincészet Culture 2007-ese, a Tokaj Kereskedőház 2003-as Premium Selection Tokaji Aszúeszenciája, a Dobogó Pincészet 2007-es 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet 2008-as 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Tokaj Oremus 2007-es 3 puttonyos Aszúja, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2007-es 5 puttonyos Tokaji Aszúja, a Kikelet pince 2008-as Lónyai dűlő édes Tokaji Szamorodnija, a Babits Pincészet 2006-os 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es késői szüretelésű Tokaji 3909-ese, Bott Frigyes 2011-es Vinculum házasítása, keszthelyi Bezerics Borház 2011-es késői szüretelésű Cserszegi fűszerese, a Pelle Pince 2011-es Zsófia Cuvée-je, valamint a Barta Pince 2010-es késői szüretelésű Furmintja lettek.
A legjobb Kárpát-medencei fajtából készült száraz fehér borért járó Figula Mihály-emlékdíj idén a Barta Pince 2011-es Furmintjának jutott, míg a legjobb bikavérnek odaítélt Gál Tibor-emlékdíjjal a Heimann Családi Birtok 2011-es Szekszárdi Bikavérét jutalmazta a zsűri.
A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a Pannon Bormustra névre keresztelt borversenyt azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson a kiemelkedő minőségű magyar borok nemzetközi színvonalú megméretésére. A rendezvény szervezését 2011-ben vette át a Sziget Szervezőiroda a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából.

Forrás: MTI


Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.