Gasztro Randi már vidéken is

A fővárosban már 4 alkalommal sikeresen megrendezett esemény idén, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával két vidéki helyszínen is debütál.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány által 2015-ben életre hívott és tavaly a sajtó által az “egyik legjobb és leghasznosabb megmozdulásnak” nevezett esemény célja, hogy elősegítse a párbeszédet és az együttműködést a hazai termelők és vendéglátóhelyek között. A budapesti alkalmak során összesen 150 vendéglátós és 70 termelő találkozott egymással. A találkozók eredményeként mára bakonyi, győrsági, és veresegyházi termelők termékei kerültek a Fenntartható Vendéglátóhelyek konyháiba és vendégeik tányérjára.

A sikeres együttműködéseket látva a szervezet szeretné kiterjeszteni az egész országra a kezdeményezést. Ennek első lépéseként két vidéki helyszínen, Balatonszárszón és Egerben szerveznek Gasztro Randit, ahol az élelmiszerek mellett most is megismerkedhetnek az érdeklődők a vendéglátóiparban használt környezetbarát termékek gyártóival és forgalmazóival is. A szeptember 28-i balatoni rendezvény lebonyolításában, előkészítésében Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa segít az alapítványnak.

A randi után, ahogy a legutóbbi budapesti eseményen is, tapasztalatcserét tartanak a jelenlevő termelők, vendéglátósok és a közönség közreműködésével, ahol megpróbálnak fényt deríteni a helyi beszerzésekkel kapcsolatos kihívásokra és előnyökre. “A termelők és a séfek közötti hosszabb távú együttműködés nem csak azért nagyon hasznos, mert tápanyagdúsabb, finomabb helyi alapanyagokból készült ételek kerülnek a vendégek tányérjára, de a folyamatos visszajelzéseknek, párbeszédnek köszönhetően a termelők fejlődnek és különleges, akár régi tájfajták is az étlapra kerülhetnek.” - mondta Vighné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.