Gasztroforradalom a debreceni menzákon

"Egyértelműen kiderült, hogy a közétkeztetésben is hatalmas igény van a glutén- és laktózmentes, a vegán, valamint a minőségi alapanyagokból készülő friss, enzim- és vitamindús, nyers ételekre."

Mondta el Varga István, nyers vegán séf, aki ingyenes laktóz-és gluténmentes, főzés nélkül készült ételeket kínáló próbaebédet tartott május 15-16-án a Debreceni Egyetem két menzáján. A vendégek aszalt hajdinacsírával megszórt újhagymás zöldségkrémlevest, aszalt paradicsomszószos cukkini spagettit és flódnitortát kóstolhattak.

"Az országban sok helyen vannak már nyers vegán éttermek, többnél jelen voltam az indulásnál és volt szerencsém részt venni a személyzet szakmai felkészítésében. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a gasztronómia eme ágát is lehet magas színvonalon, sőt gourmet minőségben művelni. Eddig azonban arra még nem volt példa, hogy a közétkeztetésben is helyet kapjon és azok is elérhető áron jussanak minőségi ebédhez, akik valami oknál fogva nem a klasszikus magyar konyha ételeit fogyasztják – nyilatkozta a szakember.

A menzareform elkezdődött, ám ami a napokban a debreceni menzákon történt, az gasztrotörténelmi jelentőségű: egy egészen új és minden eddiginél bátrabb nyitás a friss gyümölcsök, zöldségek és magvak menzai étrendbe való innovatív beépítése felé. István bízik benne, hogy más egyetemeken, sőt az általános- és középiskolákban is nyitottak lesznek a változásra. Ő mindenesetre készen áll arra, hogy több évtizedes szakmai tapasztalatát és tudását átadja. A Debreceni Egyetem menzáin tartott kétnapos ingyenes kóstolás azt a célt szolgálta, hogy felmérjék, mennyire van igény az ilyen típusú ételekre a közétkeztetésben. 

"Kíváncsiak voltunk a visszajelzésekre, ezért mindenkit arra kértünk, töltsenek ki egy rövid kérdőívet, amelyek részletes kiértékelése a jövő héten történik, de az már egyértelműen kiderült, hogy a többség szívesen látná a kóstolt ételeket, vagy ahhoz hasonló nyers vegán fogásokat a menza étlapján. Ezért próba jelleggel, heti 1-2 alkalommal fokozatosan bevezetjük az István által javasolt, évek alatt kikísérletezett speciális receptjei és instrukciói alapján készült ételeket – jelentette be Sebestyén László, a két menzát üzemeltető Campus Sebestyén Étterem ügyvezetője. A menzák júniusi étlapján már megtalálhatóak lesznek a glutén- és laktózmentes nyers vegán ételek, amiket akár házhozszállítással is lehet kérni.

Forrás: Vendég & Hotel


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.