Gasztrokult a kertben

A Homola Pincészet 2023 nyarától különleges gasztrokulturális programokkal várja a térségbe látogatókat.

A közeljövőben a Homola Pincészet új, többfunkciós terével bővül a Balaton északi partjának kulturális desztinációs palettája: az épülő élményközpont négy évszakon keresztül fog kulturális élményláncokat kínálni látogatóinak, melyben a nemzetközi vendégelőadások és tárlatok mellett a kulturált borfogyasztás és egyedi gasztrofelfedezések élményét kínálják a Paloznakra látogatóknak.

Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon kínálnak alternatívát a gasztrokulturális palettán. Céljuk, hogy a térségbe érkezők megismerkedjenek a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítanak változatos kulturális programkínálatot a nyáron.

„Évek óta zajlik az organikus gazdálkodásra való átállás a pincészetben, kiemelten fontos a környezeti és emellett a társadalmi fenntarthatóság – emiatt nagy hangsúlyt fektetünk a zöldítésre. Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon és a Sáfránkert Vendéglőben is szeretnénk alternatívát kínálni a gasztrokulturális palettán, a tömegkultúra mellett. Szeretnénk, ha a térségbe érkezők megismerkednének a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítunk változatos kulturális programkínálatot a nyáron – a nagyközönség számára már ismert Jazzpiknik és a DJ a szőlőben sorozatunk mellett" – nyilatkozta Homola Szabolcs a programokról szóló sajtóeseményen.

Ez itt a kert – Beszélgetések fenntarthatóságról, borról, gasztronómiáról

Június 30-án „Ez itt a kert” címmel egyedi gasztrokulturális programra invitálja a nagyközönséget a Homola Pincészet. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet.

Paloznaki Fűszerkert

2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A szervezők célja az volt, hogy a Balaton-felvidék régió kulturális elemeit összekapcsolják. A sorozatban a képzőművészet, a gasztronómia és a Balaton egy egyedi gasztrokult est keretében találkoznak: a július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A Képező galéria és közösségi tér alapítóinak célja az, hogy kiállításokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal közelebb hozzák az emberekhez a képzőművészetet. A budapesti közösségi térben már két éve szerveznek művészettörténeti előadásokat Művészetről könnyedén címmel, a Paloznaki Fűszerkert a sorozat nyári kiadása. 

A sorozat további előadásai;

július 13., 19.00 – Szinyei Merse Pál Fonyódon

július 27., 19.00 – Fürdőzők

augusztus 18., 19.00 – Bor, mámor, szerelem. Festők és múzsáik

Az előadások két helyszínen, a Homola Borteraszon, illetve a Paloznaki Szent József Ház kertjében, festői környezetben valósulnak meg.

Új gasztronómiai vízióval, Lovász József vezetésével nyitott újra a Sáfránkert

A Sáfránkert friss, helyi alapanyagokból készült ételekkel, otthonos hangulattal, a szezonalitás jegyében megújuló grill hangsúllyal és a Homola borok széles választékával várja a kulináris élvezetek kedvelőit Paloznak szívében. A Sáfránkert Vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője Lovász József „Domi”, aki Juhász József új kreatív séffel együtt valósítja meg gasztronómiai koncepcióját. Hagyományos, minden  sallangot nélkülöző,klasszikus ételek szerepelnek az étlapon, a legjobb minőségben elkészítve. A sharing concept, azaz közösségteremtő étkezés elvét vallják, így a barátokkal, családdal közös étkezéseken együtt kóstolhatják meg a menü különlegességeit, így fokozva az otthonérzést. Ezt erősíti a Sáfránkert teraszán kialakított fűszerkert, ahonnan az összes, az ételekhez használt fűszernövény származik, frissen szedve, közvetlenül a vendégek előtt. 

 

Forrás: Homola Pincészet / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.