Gasztrokult a kertben

A Homola Pincészet 2023 nyarától különleges gasztrokulturális programokkal várja a térségbe látogatókat.

A közeljövőben a Homola Pincészet új, többfunkciós terével bővül a Balaton északi partjának kulturális desztinációs palettája: az épülő élményközpont négy évszakon keresztül fog kulturális élményláncokat kínálni látogatóinak, melyben a nemzetközi vendégelőadások és tárlatok mellett a kulturált borfogyasztás és egyedi gasztrofelfedezések élményét kínálják a Paloznakra látogatóknak.

Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon kínálnak alternatívát a gasztrokulturális palettán. Céljuk, hogy a térségbe érkezők megismerkedjenek a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítanak változatos kulturális programkínálatot a nyáron.

„Évek óta zajlik az organikus gazdálkodásra való átállás a pincészetben, kiemelten fontos a környezeti és emellett a társadalmi fenntarthatóság – emiatt nagy hangsúlyt fektetünk a zöldítésre. Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon és a Sáfránkert Vendéglőben is szeretnénk alternatívát kínálni a gasztrokulturális palettán, a tömegkultúra mellett. Szeretnénk, ha a térségbe érkezők megismerkednének a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítunk változatos kulturális programkínálatot a nyáron – a nagyközönség számára már ismert Jazzpiknik és a DJ a szőlőben sorozatunk mellett" – nyilatkozta Homola Szabolcs a programokról szóló sajtóeseményen.

Ez itt a kert – Beszélgetések fenntarthatóságról, borról, gasztronómiáról

Június 30-án „Ez itt a kert” címmel egyedi gasztrokulturális programra invitálja a nagyközönséget a Homola Pincészet. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet.

Paloznaki Fűszerkert

2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A szervezők célja az volt, hogy a Balaton-felvidék régió kulturális elemeit összekapcsolják. A sorozatban a képzőművészet, a gasztronómia és a Balaton egy egyedi gasztrokult est keretében találkoznak: a július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A Képező galéria és közösségi tér alapítóinak célja az, hogy kiállításokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal közelebb hozzák az emberekhez a képzőművészetet. A budapesti közösségi térben már két éve szerveznek művészettörténeti előadásokat Művészetről könnyedén címmel, a Paloznaki Fűszerkert a sorozat nyári kiadása. 

A sorozat további előadásai;

július 13., 19.00 – Szinyei Merse Pál Fonyódon

július 27., 19.00 – Fürdőzők

augusztus 18., 19.00 – Bor, mámor, szerelem. Festők és múzsáik

Az előadások két helyszínen, a Homola Borteraszon, illetve a Paloznaki Szent József Ház kertjében, festői környezetben valósulnak meg.

Új gasztronómiai vízióval, Lovász József vezetésével nyitott újra a Sáfránkert

A Sáfránkert friss, helyi alapanyagokból készült ételekkel, otthonos hangulattal, a szezonalitás jegyében megújuló grill hangsúllyal és a Homola borok széles választékával várja a kulináris élvezetek kedvelőit Paloznak szívében. A Sáfránkert Vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője Lovász József „Domi”, aki Juhász József új kreatív séffel együtt valósítja meg gasztronómiai koncepcióját. Hagyományos, minden  sallangot nélkülöző,klasszikus ételek szerepelnek az étlapon, a legjobb minőségben elkészítve. A sharing concept, azaz közösségteremtő étkezés elvét vallják, így a barátokkal, családdal közös étkezéseken együtt kóstolhatják meg a menü különlegességeit, így fokozva az otthonérzést. Ezt erősíti a Sáfránkert teraszán kialakított fűszerkert, ahonnan az összes, az ételekhez használt fűszernövény származik, frissen szedve, közvetlenül a vendégek előtt. 

 

Forrás: Homola Pincészet / Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.