Gasztroworkshop Dunaszerdahelyen

December 10-én tartották a 4. Gasztroworkshop gasztronómiai fórumot, amelynek során a helyi gasztronómiai fejlesztés, a fenntarthatóság és a turizmus kapcsolatáról tartottak panelbeszélgetéseket,és a résztvevők a térség előtt álló kihívásokat és lehetőségeket is megbeszélték.

A programban többek közt a térségben tapasztalható munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről volt szó. Tóth Tihamér (Hotel Therma) elmondta ezzel kapcsolatban, hogy

az indonéz munkavállalók rugalmasabb hozzáállása pozitív példaként szolgálhat, hiszen képesek alkalmazkodni a vallási előírásokhoz anélkül, hogy munkájukat veszélyeztetnék. 

Ezek az esetek rámutattak arra, hogy a kultúrák közötti különbségek kezelése kulcsfontosságú a nemzetközi munkaerő bevonásában.

A több panelbeszélgetés egyike a csallóközi gasztro-rendezvényen
A több panelbeszélgetés egyike a csallóközi gasztro-rendezvényen
Fotó: Cséfalvay Á. András

A közösségi összefogás erejéről is szó volt. Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke szerint a magyarországi gasztronómiai forradalom során a séfek átfogó tudásra tettek szert, és mára kiépültek a kapcsolatok a helyi termelők és éttermek között. Azonban az építkezés továbbra is folyamatos, és a közösségi összefogás szerepe kulcsfontosságú. 

Szó volt a Z generáció gasztronómiai pályára vonzásának lehetőségeiről is. Usačov Péter (Dunea) szerint

a gasztronómia jelenleg nem számít „szexi” szakmának. Ezért fontos, hogy a közösségi médiában vonzóvá tegyék az éttermeket, mint vonzó munkahelyeket.

A rendezvényen a minőség fontossága is szóba került. A megszólalók egyaránt kiemelték, hogy

minőségi szolgáltatás nélkül nem lehet sikert elérni, ugyanakkor a minőségi szolgáltatás önmagában nem elegendő. 

A résztvevők egyöntetűen támogatták azt az ötletet, hogy közös csallóközi étel kerüljön az éttermek kínálatába, ezzel erősítve a térségi identitást és vonzerőt.

A 4. Gasztroworkshop tanulságos kerekasztal beszélgetései egyértelműen rámutattak a helyi gasztronómia és turizmus összefonódására, valamint az összefogás és a minőségfejlesztés fontosságára.


TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 
Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör

Franciaországban csökkenő borfogyasztás, ellenben hódít a sör 

Különösen a vörösbor szenvedi meg a trendek változását.
A miskolci étteremben lehúzták a rolót

A miskolci étteremben lehúzták a rolót 

A miskolci Grill Farm étterem, mint közölték, végleg bezárt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.