Gere nyert a Winelovers Nagykóstolóján

Több mint 100 kékfrankos és bikavér a Winelovers áprilisi Nagykóstolóján.

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosa és bikavére lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján április 22-én, szombaton 14.00 órától. A kínálatot határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még izgalmasabbá. A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik.
 
A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.
 
Tesztgyőztes kékfrankosok
 
A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és bikavéreket vártak a szervezők. A hét tagból álló független szakmai zsűri több, mint 30 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. A zsűritagok komoly kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak: négy nemzetközi borakadémikus, két sommelier és egy borkereskedő vett részt a panelben.
 
Zsűritagok voltak:
·         Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
·         Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus (DipWSET), Sebestyén Pince, Szekszárd
·         Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
·         Blazsovzsky Péter, vezető sommelier - Babel Étterem
·         Rein Krisztián WSET L3, borkereskedő (Heinemann Testvérek)
·         Smyth Robert nemzetközi borkadémikus (DipWSET), szakíró
·         Tüű Péter sommelier, magyar sommelier bajnok, Arany Kaviár Étterem
Top 10 kékfrankos 2017
 
1. Gere Zsolt, Gentleman 2013
2. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2014
3. Toronyi György, Kékfrankos Csötönyi-völgy 2013
4. Nyolcas és Fia, Kékfrankos 2014
5-6. Vylyan Pincészet, Villányi Kékfrankos 2015
5-6. Planina Borház, Kékfrankos 2011
7-9. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2014
7-9. Günzer Tamás Pincészete, Bocor Kékfrankos 2011
7-9. Twickel Szőlőbirtok, Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012
10. Gere Tamás & Zsolt, Kékfrankos Válogatás 2012
 
“A mostani kékfrankosok igazi nagy nevei (főleg Szekszárdról) hiányoztak, ennek ellenére lett 1-2 pozitív meglepetés. Általánosságban a fiatalabb tételek elegánsabbak voltak, és ez nekem azt jelenti, hogy egyre jobb minőségű kékfrankosokat kóstolhatunk.” - nyilatkozta Domián Emese borakadémikus.
Legjobb bikavér 2017
 
1. Soltész Pince, Egri Bikavér Selection 2015
 
„Mint borkereskedő úgy látom, hogy a piacon a magas minőségű kékfrankosokból általában sokkal kevesebb van, mint jó minőségű bikavérekből – utóbbiakból exportra is tudunk remek minőséget termelni mind Szekszárdról, mind Egerből - mondta el a tesztet követően Rein Krisztián, a Heinemann Testvérek borkereskedője.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.