Gere nyert a Winelovers Nagykóstolóján

Több mint 100 kékfrankos és bikavér a Winelovers áprilisi Nagykóstolóján.

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosa és bikavére lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján április 22-én, szombaton 14.00 órától. A kínálatot határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még izgalmasabbá. A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik.
 
A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.
 
Tesztgyőztes kékfrankosok
 
A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és bikavéreket vártak a szervezők. A hét tagból álló független szakmai zsűri több, mint 30 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. A zsűritagok komoly kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak: négy nemzetközi borakadémikus, két sommelier és egy borkereskedő vett részt a panelben.
 
Zsűritagok voltak:
·         Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
·         Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus (DipWSET), Sebestyén Pince, Szekszárd
·         Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
·         Blazsovzsky Péter, vezető sommelier - Babel Étterem
·         Rein Krisztián WSET L3, borkereskedő (Heinemann Testvérek)
·         Smyth Robert nemzetközi borkadémikus (DipWSET), szakíró
·         Tüű Péter sommelier, magyar sommelier bajnok, Arany Kaviár Étterem
Top 10 kékfrankos 2017
 
1. Gere Zsolt, Gentleman 2013
2. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2014
3. Toronyi György, Kékfrankos Csötönyi-völgy 2013
4. Nyolcas és Fia, Kékfrankos 2014
5-6. Vylyan Pincészet, Villányi Kékfrankos 2015
5-6. Planina Borház, Kékfrankos 2011
7-9. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2014
7-9. Günzer Tamás Pincészete, Bocor Kékfrankos 2011
7-9. Twickel Szőlőbirtok, Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012
10. Gere Tamás & Zsolt, Kékfrankos Válogatás 2012
 
“A mostani kékfrankosok igazi nagy nevei (főleg Szekszárdról) hiányoztak, ennek ellenére lett 1-2 pozitív meglepetés. Általánosságban a fiatalabb tételek elegánsabbak voltak, és ez nekem azt jelenti, hogy egyre jobb minőségű kékfrankosokat kóstolhatunk.” - nyilatkozta Domián Emese borakadémikus.
Legjobb bikavér 2017
 
1. Soltész Pince, Egri Bikavér Selection 2015
 
„Mint borkereskedő úgy látom, hogy a piacon a magas minőségű kékfrankosokból általában sokkal kevesebb van, mint jó minőségű bikavérekből – utóbbiakból exportra is tudunk remek minőséget termelni mind Szekszárdról, mind Egerből - mondta el a tesztet követően Rein Krisztián, a Heinemann Testvérek borkereskedője.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.