Gerendai ételudvart nyit a hétvégén Szigligeten

Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit a Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar,  ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is - tájékoztatta lapunkat az ételudvar üzemeltetője.

A Balaton- parti település eddig is bővelkedett érdekességekben, hiszen a váron kívül, az Ófalu nádtetős házai, vagy az Esterházy kastélyban kialakított Alkotóház és az épület gyönyörű parkja is messzeföldön híresek. A mindössze ezer lakost számláló kisfalu a Balaton felvidék tanúhegyei által határolt félszigeten található, ezért a természetes környezete is lenyűgöző, de itt található az ország egyik legjobb fagylaltozója és cukrászdája, valamint több kiváló étteremmel is büszkélkedhet.

Mostantól a gasztronómia kedvelőinek szinte kötelező program lesz ellátogatni a településre, hiszen az egy négyzetméterre eső minőségi vendéglátó egységek száma kiugróan magas lesz.

Kovács Anna, a Szigliget Várudvar vezetője elmondta: “A hosszú bezártság után mindenki ki van éhezve a kultúrára, az élőzenére, a jó színházi élményekre és a közösen elfogyasztott minőségi ételekre. Mi ehhez teremtünk biztonságos körülményeket a Balaton felvidék legszebb környezetében.”

Az egész nyáron át tartó koncertsorozat alatt a legnépszerűbb hazai előadók - többek között a Belga és a Wellhello - lépnek majd újra közönség elé a Szigligeti vár tövében. A szabad ég alatt élvezhető színházi előadások programsorozatában a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Centrál Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Játékszín és a Soproni Petőfi Színház is színpadra állítja darabjait.



Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön egyaránt. Azonban amióta elhagyta a Costes konyháját, az elmúlt években nem volt lehetőség élvezni kreatív fogásait. Most végre ezen a helyszínen megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással. “Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem. A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.”

A fővárosi gasztroélet legnevesebb képviselői közül is többen levonulnak Szigligetre a nyári szezonban egy-egy pop-up vendéglátó egységgel. A médiaszereplései okán is népszerűségre szert tevő Rácz Jenő egy először itt megkóstolható kacsás street food étellel készül, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, egy másik egységben a "Világevő", azaz Jókúti András által megálmodott Nudli Tésztakantin, kihagyhatatlan magyar tészta ételeiből kaphatunk ízelítőt, de a Várudvarban megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is.

A mindegyik kitelepülő étteremben érdekelt Gerendai Károly szerint az utóbbi években egyre látványosabban a Balatonhoz koncentrálódó hazai turizmus miatt, régóta fontolgatják, hogy valamilyen formában megjelenjenek a magyar tenger partján. “Most a járvány hatására a turisták szempontjából teljesen kiürült főváros látványa adta meg számunkra az utolsó löketet. Ebben a szezonban még csak kisebb, pop-up megjelenésekkel készülünk, de ha beválik az elképzelésünk, akkor reméljük egy hosszú barátság kezdete lesz ez számunkra is a Balaton-parttal” – tette hozzá Gerendai.

A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, de júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.



Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.