Gourmet fesztivál csütörtöktől négy napon át

Nemzetközi sztárséfek, a hazai gasztronómia legjobb éttermei, cukrászdái és pincészetei, valamint számos program vár a Gourmet fesztivál látogatóira csütörtöktől vasárnapig a Millenáris parkban. A rendezvény fő témái idén a gombóc, a kaviár és a pezsgő.

A csütörtök délután nyíló fesztiválon a magyar gasztronómia színe-java képviselteti magát, az érdeklődők így akár a hazai Michelin-csillagos éttermek fogásait is egy helyen végigkóstolhatják. A séfek idén olyan különlegességekkel is készülnek, mint az epres-rebarbarás túrógombóc, a csalános házitészta, a rebarbarás képviselőfánk, a fehércsoki gombóc citrusos karottával, a nyírségi gombócsaláta vagy a szilvás gombóc-kenyérfagylalt kombó - közölték a szervezők.

A Gourmet fesztivál kiemelt figyelmet szentel a Slow Food és Slow Wine kiállítóknak, akik a gasztroélvezetet a felelősséggel, fenntarthatósággal és természet tiszteletével kapcsolják össze, a GMO-mentes, helyhez kötődő, friss, adalékanyagmentes alapanyagokat, tradicionális termelési kultúrákat összekötve a modern gasztronómiai élménnyel. Lesz például olyan kiállító, akinél az all you can eat azt jelenti, hogy a szendvicsek ehető csomagolást kapnak.

A Gerbeaud idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját, erre az alkalomra emlékeztet a különleges Gerbeaud 160 torta, amelynek legfontosabb alapanyaga egy különleges, kifejezetten a születésnapra készített Cacao Barry Or Noir 71,9 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé.

Az idei fesztivál nemzetközi "headlinere" Heinz Reitbauer, a világ tizedik legjobb éttermének választott, két Michelin-csillagos bécsi Steirereck tulajdonos-séfje. Budapestre érkeznek a varsói gasztroszcéna élvonalába tartozó, Bib Gourmand minősítést elnyert éttermek, de nemcsak a környező országok sztárséfjei látogatnak el a fesztiválra.

A színpadon is fellép és exkluzív vacsorát is ad például Latin-Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, aki a Noma társtulajdonosa, Claus Meyer által alapított La Paz-i Gustu étterem executive séfje volt ezidáig, jelenleg pedig egy új étterem nyitásán dolgozik. Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten. Ő a The Diners Club World's 50 best restaurants tavalyi török felfedezettje, aki éttermével régi alapanyagokat hoz vissza éppen a török gasztroköztudatba, és újraértelmezi az anatóliai konyhát. Maksut Askar exkluzív vacsorát ad és a színpadon is fellép a Gourmet-n.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.