Grillezett polipkar is az N28 nyári étlapján

Budapest belvárosi borétterme, az N28 mostantól igazán csak a kis pincék mikro tételeire vadászik, melyek csak náluk lesznek majd megtalálhatók. Az új hazai tételek pedig izgalmas ételeket inspirálnak.

A klasszikusok szerint a bor az istenek itala. Egy dolog azonban a bort inni, és teljesen más ismerni és élvezni azt. Az N28 belvárosi borétterem koncepciójának alapja, hogy minél szélesebb körben mutassák be az olyan hazai borászatok kínálatát, ahol kis tételes, néhol csupán pár száz, maximum ezer palackkal készült kuriózumokat készítenek, amihez máshogy nem jutna hozzá a borkedvelő közönség. Ahogy a pincészetek száma nő a borlapon, úgy újul meg az étterem étlapja is, hiszen a városban egyedülálló módon itt az ételt párosítják a borokhoz és nem fordítva - tájékoztatta lapunkat az étterem.

„A megújulás mezejére léptünk a borkínálatunkkal. Bár eddig is olyan pincészeteket kerestünk, melyekkel a hazai csúcsgasztronómia esszenciájában találkozhatunk, most fókuszáltan csak kis pincék mikro tételeire vadászunk, melyek csak nálunk lesznek majd megtalálhatók. Jó példa erre Palkó Zsolt, akit mint a Villa Sandahl főborászát sokan ismernek, de kevesen tudják róla, hogy saját bora és szőlője is van 2019 óra Badacsonyban.” – árulja el Tamás Tibor sommelier. Az új hazai tételek pedig izgalmas ételeket inspirálnak, melyek gondolatban egészen a tengerpartig repíthetnek minket ezen a nyáron. A grillezett polip csáp édeskömény salátával és fokhagymás chilivel, a tengeri sügér filé brokkolival és fokhagymás vajjal, vagy a gambas pil-pil mind az étterem katalán-baszk-magyar konyhájának mediterrán részét képviselik. „A grillezett polipkar igazi újdonságnak számít az étlapon, a vendégek visszajelzései alapján jó választás volt. Szeretnék a jövőben több tengeri alapanyaggal dolgozni, többféle hallal, többfajta kagylóval megismertetni a vendégeinket, olyanokkal, amit jelenleg még kevés helyen lehet kapni.” - mondta Ács Ferenc az N28 séfje.

A katalán vonalat erősíti tovább az erős pintxo kínálat is, mely a hely sajátja már a kezdetek óta. Az étlapon újdonságnak számító „Füstölt lazacos pintxo citromos mascarponéval” és a „Luxus angus steak pintxo bébi római salátával” nevű fogások mellett egy szezonális tétel is felkerült a falatok közé, mely az aktuális séf ajánlatát tartalmazza majd kétheti váltásban. A desszertkínálat is lecserélődött, a napsütéses időszak a könnyebb desszertek után kiált, így egy „Hideg túrógombóc Pedro Ximenez marcipánkrémmel” és a „Katalán csokoládé kocka Maldon sóval és Arbequina olajjal” mindig jó választásnak bizonyul majd.



Az új menü megalkotásánál az volt a fő szempont, hogy az eddiginél összetettebb ételeket alkossak, ízben és látványban is. Az ételeim kapcsán a legfontosabb, amit szem előtt tartok, hogy csak a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozzunk és ezeket párosítsam az étteremben kínált borainkhoz. Több olyan alapanyag van az étlapunkon, ami aranyszalagos minősítést kapott és ezek számát folyamatosan növeljük – árulta el Ács Ferenc.

Ahogy a napsütéses órák száma nő, úgy keresik az emberek a frissebb, hűsítő italokat és nincs ez másképp a borok tekintetében sem. „Ilyenkor inkább a friss, reduktív, légies fehér borok fogynak, de a rozét és könnyed vörös borokat is sokan keresik. Rengeteg olyan koktél is van a kínálatunkban, melynek fő összetevője a bor, mint például a New York Sour, aminek a tetején Malbec float található. Ezt a vonalat szeretnénk egy kicsit magyarosítani és a saját képünkre formálni úgy, hogy üzletvezetőnkkel, Mihály Zsolttal közösen magyar borokkal alapozzuk meg ezeket a nemzetközi ízeket, megalkotva így az N28 nyári koktéllapját.” - számolt be Tamás Tibor sommelier a várható újdonságokról.

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.