Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

2025. február 5-én a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói elkészítették az ország legnagyobb mennyiségű, azaz a legnagyobb hosszban bemutatott, legtöbb szeletből álló Dobostorta kígyóját. A torta 112 méter hosszú, és közel 4500 szeletes lett.

Nagyszerű kezdeményezésnek lehettünk tanúi 2025. február 5-én, amikor a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói Guiness rekordot döntöttek egy 112 méteres torta összeállításával.


Fotó: SZT

A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is. A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol délelőtt 10:00 órától kezdték összeállítani a 100 méteresre tervezett tortát, amely végül 112 méter lett. 12:00 órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness rekord megdöntését.


Fotó: BKIK

Az eddigi rekordot tartó torta 3.600 szeletes, 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4.500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak, összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.

Amikor a méret a lényeg

A hatalmas torta 3500 db tojás, 50 kg liszt, 60 kg cukor, 62,5 kg vaj, 7,5 kg kakaóvaj, 62,5 kg étcsokoládé és 7,5 kg kakaópor felhasználásával készült.

A rekordkísérlet során a diákok és tanárok közösen dolgoztak a 100 méteres Dobos-torta elkészítésén, amely nemcsak technikai kihívást jelentett, hanem az együttműködést és a kreativitást is erősítette. 


Fotó: BKIK

Mint Nagy Edit, az iskola igazgató az ünnepélyes eseményen elmondta, szerettek volna valami olyat alkotni, ami méltó emléket állít Dobos C. József munkásságának.

„Dobos József egy olyan ember volt, aki egy véletlen hibából képes volt sikert kovácsolni. A híres Dobostorta egy cukrászati baki során született meg, és azóta is világhírű. Ő volt az a szakember, aki nem esett kétségbe, hanem innovatívan és bátran keresett megoldást – és ezzel történelmet írt.” – emelte ki beszédében, majd hozzátette:

„Ezért fontosnak tartom, hogy a diákjainknak is átadjuk ezt az üzenetet: merjenek bátrak lenni, merjenek hibázni. Ha hibáznak, ismerjék el maguknak, és próbálják meg kihozni belőle a legjobbat. Hiszek abban, hogy a közös munka összekovácsol egy közösséget – és ez az iskola számára is óriási érték.”

A rendezvényen részt vettek szakmai partnerek, az iskola vezetősége, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a XIII. kerületi önkormányzat képviselői. Az igazgató és a meghívott vendégek elismerően szóltak a diákok munkájáról, és kiemelték, hogy az ilyen élmények hosszú távon is meghatározóak lehetnek számukra.


Fotó: SZT

A torta alapanyag költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit. A BKIK 10 méter tortával támogatta a kísérletet, mely a rendezvény végeztével felajánlásra került a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.

„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guiness rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt”

- foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.


Fotó: BKIIK

 A rekord méretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

 


NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.