Nagyszerű kezdeményezésnek lehettünk tanúi 2025. február 5-én, amikor a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói Guiness rekordot döntöttek egy 112 méteres torta összeállításával.
Fotó: SZT
A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is. A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol délelőtt 10:00 órától kezdték összeállítani a 100 méteresre tervezett tortát, amely végül 112 méter lett. 12:00 órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness rekord megdöntését.
Fotó: BKIK
Az eddigi rekordot tartó torta 3.600 szeletes, 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4.500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak, összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.
Amikor a méret a lényeg
A hatalmas torta 3500 db tojás, 50 kg liszt, 60 kg cukor, 62,5 kg vaj, 7,5 kg kakaóvaj, 62,5 kg étcsokoládé és 7,5 kg kakaópor felhasználásával készült.
A rekordkísérlet során a diákok és tanárok közösen dolgoztak a 100 méteres Dobos-torta elkészítésén, amely nemcsak technikai kihívást jelentett, hanem az együttműködést és a kreativitást is erősítette.
Fotó: BKIK
Mint Nagy Edit, az iskola igazgató az ünnepélyes eseményen elmondta, szerettek volna valami olyat alkotni, ami méltó emléket állít Dobos C. József munkásságának.
„Dobos József egy olyan ember volt, aki egy véletlen hibából képes volt sikert kovácsolni. A híres Dobostorta egy cukrászati baki során született meg, és azóta is világhírű. Ő volt az a szakember, aki nem esett kétségbe, hanem innovatívan és bátran keresett megoldást – és ezzel történelmet írt.” – emelte ki beszédében, majd hozzátette:
„Ezért fontosnak tartom, hogy a diákjainknak is átadjuk ezt az üzenetet: merjenek bátrak lenni, merjenek hibázni. Ha hibáznak, ismerjék el maguknak, és próbálják meg kihozni belőle a legjobbat. Hiszek abban, hogy a közös munka összekovácsol egy közösséget – és ez az iskola számára is óriási érték.”
A rendezvényen részt vettek szakmai partnerek, az iskola vezetősége, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a XIII. kerületi önkormányzat képviselői. Az igazgató és a meghívott vendégek elismerően szóltak a diákok munkájáról, és kiemelték, hogy az ilyen élmények hosszú távon is meghatározóak lehetnek számukra.
Fotó: SZT
A torta alapanyag költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit. A BKIK 10 méter tortával támogatta a kísérletet, mely a rendezvény végeztével felajánlásra került a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.
„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guiness rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt”
- foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.
Fotó: BKIIK
A rekord méretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.