Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

2025. február 5-én a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói elkészítették az ország legnagyobb mennyiségű, azaz a legnagyobb hosszban bemutatott, legtöbb szeletből álló Dobostorta kígyóját. A torta 112 méter hosszú, és közel 4500 szeletes lett.

Nagyszerű kezdeményezésnek lehettünk tanúi 2025. február 5-én, amikor a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói Guiness rekordot döntöttek egy 112 méteres torta összeállításával.


Fotó: SZT

A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is. A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol délelőtt 10:00 órától kezdték összeállítani a 100 méteresre tervezett tortát, amely végül 112 méter lett. 12:00 órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness rekord megdöntését.


Fotó: BKIK

Az eddigi rekordot tartó torta 3.600 szeletes, 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4.500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak, összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.

Amikor a méret a lényeg

A hatalmas torta 3500 db tojás, 50 kg liszt, 60 kg cukor, 62,5 kg vaj, 7,5 kg kakaóvaj, 62,5 kg étcsokoládé és 7,5 kg kakaópor felhasználásával készült.

A rekordkísérlet során a diákok és tanárok közösen dolgoztak a 100 méteres Dobos-torta elkészítésén, amely nemcsak technikai kihívást jelentett, hanem az együttműködést és a kreativitást is erősítette. 


Fotó: BKIK

Mint Nagy Edit, az iskola igazgató az ünnepélyes eseményen elmondta, szerettek volna valami olyat alkotni, ami méltó emléket állít Dobos C. József munkásságának.

„Dobos József egy olyan ember volt, aki egy véletlen hibából képes volt sikert kovácsolni. A híres Dobostorta egy cukrászati baki során született meg, és azóta is világhírű. Ő volt az a szakember, aki nem esett kétségbe, hanem innovatívan és bátran keresett megoldást – és ezzel történelmet írt.” – emelte ki beszédében, majd hozzátette:

„Ezért fontosnak tartom, hogy a diákjainknak is átadjuk ezt az üzenetet: merjenek bátrak lenni, merjenek hibázni. Ha hibáznak, ismerjék el maguknak, és próbálják meg kihozni belőle a legjobbat. Hiszek abban, hogy a közös munka összekovácsol egy közösséget – és ez az iskola számára is óriási érték.”

A rendezvényen részt vettek szakmai partnerek, az iskola vezetősége, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a XIII. kerületi önkormányzat képviselői. Az igazgató és a meghívott vendégek elismerően szóltak a diákok munkájáról, és kiemelték, hogy az ilyen élmények hosszú távon is meghatározóak lehetnek számukra.


Fotó: SZT

A torta alapanyag költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit. A BKIK 10 méter tortával támogatta a kísérletet, mely a rendezvény végeztével felajánlásra került a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.

„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guiness rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt”

- foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.


Fotó: BKIIK

 A rekord méretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

 


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.