Győzött a Szőke Zserbó és a Szilvás Fekete Tea

Az Év Fagylaltja verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, ahogyan a szakmai szövetség közleménye fogalmaz.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokból készülnek, és  kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. Idén ismét meghirdették a mentes kategóriát, melyben hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylaltokkal nevezhettek a cukrászok.

A lángos mellett idén a fagylalt volt a slágertéma, már ami az árrobbanásokat illeti. Kevesebben is állnak sorba a fagyizókban, mint akár három éve. Ez azonban nem befolyásolja abban a szakmát, hogy versenyeken mérje meg a feltörekvő fiatal mesterek tudását.

A szakmai zsűri kedd délután döntött arról, hogy melyik lesz az Év Fagylaltja. Természetesen idén is a kézműves fantáziakreációk aratták a legnagyobb sikert, amelyekkel nem fogunk találkozni minden cukrászdában, hiszen ezek egyedi kompozíciók, de a verseny mindenképpen felhívja a figyelmet arra, mi mindent lehet kihozni ebből a klasszikus nyári nyalánkságból.  Árakról nem esett szó, ám nyilvánvaló, hogy az egzotikus alapanyagok erősen megdrágítják a gombócok árát.
A zsűriben ezúttal is helyet foglaltak budapesti és vidéki mesterek egyaránt, a legkülönfélébb szakmai irányzatokat képviselve, és képviseltették magukat a szakmai szövetségek is, mindenekelőtt a versenyt meghirdető Magyar Cukrász Ipartestület.

Nézzük a döntőbe jutókat: Balatongyörökről Vadócz Jenő a Trópusi Édenkert nevű készítménnyel készült, Amiamo Mandulás a komáromi Jánoska cukrászdából állt rajthoz, Szőke Zserbó meg a füredi Fagyizóból, Szemesről Böröczky –Asztalos Ágnes a Pillével érkezett, szintén ő került a döntőbe a sokat mondó Dolce Vitával, míg Nagykőrös színeit Marsa Éva Heléna képviselte, Szeplős Tihany Camembert kreációjával. Másik fagylaltja is avantgardnak tekinthető, hiszen mogyoró-yuzu-málna alkotóelemekből áll. Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest) Magocskája szintén az új trend jegyében született. A Krém Karamell egy nyugodtabb kompozíciónak tekinthető, Székesfehérvárról. Tökmag Málna, Földi Jó és Lazy Berry is ebben a kategóriában versenyeztek.

Legalább ilyen fantáziadús neveket kaptak a mentes kategóriában indulók, többnyire kávés, teás salsákat és gyümölcsös szörbeteket kóstolt a zsűri a Zila Kávéházban megrendezett döntőn.
Nagy izgalommla várta az egész szakma és persze  ameghívott közönsé is a végeredményt. Ezek szerint a kézműves- mentes kategóriában a balatonmáriafürdői Wilheim Dávid győzött, míg az Év Fagylaltja címet a balatonfüredi Dobó Norbert Szőke Zserbó nevű kompozíciója nyerte el, egyben hazavihette a vándorkupát.
Hogy mennyibe kerülnek majd ezek a hideg finomságok, arról nem esett szó, hiszen egy ilyen verseny e szakma afféle fine diningja, vagy ahogy az egyik felszólaló fogalmazott, Forma-1-e, hogy aztán évek múlva átvegye a többi mester is az újításokat.

Remélem, örülhetünk majd a szélesedő, egyre elegánsabb és fantáziadúsabb választéknak, és sokan kibírjuk fizetni a valódi alapanyagokból készült, nem felfújt, nem túlfestett „hideg nyalatokat” is. Bár ez utóbbiban a jelenlegi infláció mellett nem vagyok biztos.

Elek Lenke


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.