Győzött a Szőke Zserbó és a Szilvás Fekete Tea

Az Év Fagylaltja verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, ahogyan a szakmai szövetség közleménye fogalmaz.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokból készülnek, és  kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. Idén ismét meghirdették a mentes kategóriát, melyben hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylaltokkal nevezhettek a cukrászok.

A lángos mellett idén a fagylalt volt a slágertéma, már ami az árrobbanásokat illeti. Kevesebben is állnak sorba a fagyizókban, mint akár három éve. Ez azonban nem befolyásolja abban a szakmát, hogy versenyeken mérje meg a feltörekvő fiatal mesterek tudását.

A szakmai zsűri kedd délután döntött arról, hogy melyik lesz az Év Fagylaltja. Természetesen idén is a kézműves fantáziakreációk aratták a legnagyobb sikert, amelyekkel nem fogunk találkozni minden cukrászdában, hiszen ezek egyedi kompozíciók, de a verseny mindenképpen felhívja a figyelmet arra, mi mindent lehet kihozni ebből a klasszikus nyári nyalánkságból.  Árakról nem esett szó, ám nyilvánvaló, hogy az egzotikus alapanyagok erősen megdrágítják a gombócok árát.
A zsűriben ezúttal is helyet foglaltak budapesti és vidéki mesterek egyaránt, a legkülönfélébb szakmai irányzatokat képviselve, és képviseltették magukat a szakmai szövetségek is, mindenekelőtt a versenyt meghirdető Magyar Cukrász Ipartestület.

Nézzük a döntőbe jutókat: Balatongyörökről Vadócz Jenő a Trópusi Édenkert nevű készítménnyel készült, Amiamo Mandulás a komáromi Jánoska cukrászdából állt rajthoz, Szőke Zserbó meg a füredi Fagyizóból, Szemesről Böröczky –Asztalos Ágnes a Pillével érkezett, szintén ő került a döntőbe a sokat mondó Dolce Vitával, míg Nagykőrös színeit Marsa Éva Heléna képviselte, Szeplős Tihany Camembert kreációjával. Másik fagylaltja is avantgardnak tekinthető, hiszen mogyoró-yuzu-málna alkotóelemekből áll. Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest) Magocskája szintén az új trend jegyében született. A Krém Karamell egy nyugodtabb kompozíciónak tekinthető, Székesfehérvárról. Tökmag Málna, Földi Jó és Lazy Berry is ebben a kategóriában versenyeztek.

Legalább ilyen fantáziadús neveket kaptak a mentes kategóriában indulók, többnyire kávés, teás salsákat és gyümölcsös szörbeteket kóstolt a zsűri a Zila Kávéházban megrendezett döntőn.
Nagy izgalommla várta az egész szakma és persze  ameghívott közönsé is a végeredményt. Ezek szerint a kézműves- mentes kategóriában a balatonmáriafürdői Wilheim Dávid győzött, míg az Év Fagylaltja címet a balatonfüredi Dobó Norbert Szőke Zserbó nevű kompozíciója nyerte el, egyben hazavihette a vándorkupát.
Hogy mennyibe kerülnek majd ezek a hideg finomságok, arról nem esett szó, hiszen egy ilyen verseny e szakma afféle fine diningja, vagy ahogy az egyik felszólaló fogalmazott, Forma-1-e, hogy aztán évek múlva átvegye a többi mester is az újításokat.

Remélem, örülhetünk majd a szélesedő, egyre elegánsabb és fantáziadúsabb választéknak, és sokan kibírjuk fizetni a valódi alapanyagokból készült, nem felfújt, nem túlfestett „hideg nyalatokat” is. Bár ez utóbbiban a jelenlegi infláció mellett nem vagyok biztos.

Elek Lenke


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.