Gyümölcs vagy zöldség a dinnye?

Talán kevesen tudják, hogy ez az édes, piros gyümölcs legbelül súlyos identitászavarral küzd. Míg az emberek jó része gyümölcsként hivatkozik rá, mások állhatatosan zöldségnek titulálják.

Ktségtelen, hogy a görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs. Tekintve, hogy több mint 90 százaléka víz, a legforróbb napokon is garantáltan felfrissít. Salátákhoz és koktélokhoz is előszeretettel fogyasztjuk, áll a dinnyeinfo.hu cikkében.

Akkor hol az igazság?

Ha botanikussal beszélünk, ő azt állítja, hogy a görögdinnye gyümölcs, mert a virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.

 

A zöldség bármi más, amelyet a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, amelynek a leveleit vagy a sárgarépa, amelynek a gyökerét fogyasztjuk el.

Az amerikai Oklahoma állambanazonban más a helyzet, ott ugyanis a kérdésünkre mindenki rávágja, hogy a görögdinnye zöldség. Az állam 2007-ben még be is jelentette, hogy márpedig a görögdinnye immár az ő hivatalos zöldségük.

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a sütőtök, amelyhez így szoros rokoni kötelékek fűzik. Ráadásul a zöldségfélékéhez hasonló termesztési rendszerben „állítják elő”. A kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől. A lényeg, hogy ugyan a görögdinnyét gyümölcsként esszük, bizonyos aspektusokból akár zöldségnek is lehetne nevezni.

Dr. Lynn Brandenberger, az Oklahoma State University kertészmérnöke például úgy véli, hogy besoroláskor olykor azért lehet némi átfedés a gyümölcsök és zöldségek között. „Nincs fekete és fehér a biológiában. Minden piszkos szürke." – mondta a The Wall Street Journalnak a szakember.

 

Forrás: dinnyeinfo.hu / Store Insider


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.