Gyümölcs vagy zöldség a dinnye?

Talán kevesen tudják, hogy ez az édes, piros gyümölcs legbelül súlyos identitászavarral küzd. Míg az emberek jó része gyümölcsként hivatkozik rá, mások állhatatosan zöldségnek titulálják.

Ktségtelen, hogy a görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs. Tekintve, hogy több mint 90 százaléka víz, a legforróbb napokon is garantáltan felfrissít. Salátákhoz és koktélokhoz is előszeretettel fogyasztjuk, áll a dinnyeinfo.hu cikkében.

Akkor hol az igazság?

Ha botanikussal beszélünk, ő azt állítja, hogy a görögdinnye gyümölcs, mert a virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.

 

A zöldség bármi más, amelyet a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, amelynek a leveleit vagy a sárgarépa, amelynek a gyökerét fogyasztjuk el.

Az amerikai Oklahoma állambanazonban más a helyzet, ott ugyanis a kérdésünkre mindenki rávágja, hogy a görögdinnye zöldség. Az állam 2007-ben még be is jelentette, hogy márpedig a görögdinnye immár az ő hivatalos zöldségük.

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a sütőtök, amelyhez így szoros rokoni kötelékek fűzik. Ráadásul a zöldségfélékéhez hasonló termesztési rendszerben „állítják elő”. A kulináris felhasználása sem tér el nagyon a zöldségekétől. A lényeg, hogy ugyan a görögdinnyét gyümölcsként esszük, bizonyos aspektusokból akár zöldségnek is lehetne nevezni.

Dr. Lynn Brandenberger, az Oklahoma State University kertészmérnöke például úgy véli, hogy besoroláskor olykor azért lehet némi átfedés a gyümölcsök és zöldségek között. „Nincs fekete és fehér a biológiában. Minden piszkos szürke." – mondta a The Wall Street Journalnak a szakember.

 

Forrás: dinnyeinfo.hu / Store Insider


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.