Ha letette a poharat…

A Táfelspicc feltételezése szerint mindenki ismeri azt az évek óta a neten keringő anyagot, ami azt veszi végig, hogy a dohányzásról való leállás után milyen ütemben állnak vissza a szervezet normális élettani funkciói, melyik szerv hogyan regenerálódik. Ugyanez véghezvihető az alkohollal is, de érdemes vigyázni, mert még a magukat mérsékelt alkoholfogyasztóknak tartók is meglepődhetnek.

A „száraz januárnak” egyre nagyobb hagyománya van az angolszász országokban, egészségügyi és civil szervezetek egyaránt odaállnak a kezdeményezés mögé. A cél elég egyszerű: egy hónapig elhagyni az alkoholt.

Az olyan országokban, mint Anglia, ahol a napi pár liter sör elfogyasztása sokaknál a szociális élet ugyanolyan alapja, mint a teázás, az efféle kezdeményezésnek komoly népegészségügyi hatása van, illetve lehetne, ha bárki tartaná magát hozzá.

A hónapos absztinencia kedvező hatásait legutóbb a New Scientist munkatársai tesztelték – saját magukon. Arra voltak kíváncsiak, hogy tényleg érdemes-e ilyen rövid időre felhagyni mindennemű alkohol fogyasztásával, illetve, mi történik a szervezetben, ha teljesen leállnak az ivással. Az újság 14 munkatársa vett részt a kísérletben: közülük négyen alkották a kontrollcsoportot. Ők voltak azok, akik a bő egy hónap alatt ugyanúgy folytattak tovább mindent, mintha mi sem történt volna.

A májunk csak nyer

Az nyilvánvaló lehet mindenki számára, hogy az alkohol lebontását végző májnak jót fog tenni egy kis pihenés. Fantasztikus regenerációra képes szervről van szó, ezt jól mutatja, hogy – betegség vagy más kockázati tényezők nélkül – hosszú évek kitartó és masszív italozása szükséges ahhoz, hogy komoly és visszafordíthatatlan problémák álljanak elő a májfunkcióban. Hogy a májnak nem tesz jót a rendszeres, akár kicsi, akár közepes mennyiségű ivás, jól mutatja a brit kísérlet is: az ötödik hét végére a májzsír szintje (amit a májkárosodás egyik legbiztosabb előjelének tartanak) tizenöt százalékkal csökkent.

Vér: kevesebb cukorbetegség

A másik eredmény, ami magukat a kísérletezőket is meglepte, a vér glükózszintjének csökkenése volt. Bár a kísérlet előtt is és utána is a normális, tehát nem kóros tartományban volt az érték, a hónapnyi absztinencia drasztikusan lecsökkentette az éhgyomri vércukorszintet…

A Táfelspicc cikke ezen a linken tovább folytatódik.


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.