A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet évek óta futó, eredendően vallási gyökerekhez kötődő étkezési szokást felelevenítő, halfogyasztást népszerűsítő kampánya keretében idén kihasználják azt, hogy a vakáció utolsó pénteke még sokak számára szabad, ezért erre a napra szervezték az idei Országos Halfőző versenyt. A MA-HAL közleménye szerint a Zalaegerszegen tartott megmérettetésre a belépés ingyenes az érdeklődők, vagy inkább kóstolók számára.
A látogatók megkóstolhatják a versenyzők által készített különleges halételeket - hívta fel a figyelmet az érdekképviselet. Megemlítve azt is, hogy a rendszeres halfogyasztás pozitív élettani hatással bír, a nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg.
A versenykiírás szerint az idén is pontyból, bográcsban készülnek az finomságok.
Magyarországon jelenleg csupán 6,5 kilogramm az éves egy főre eső halfogyasztás, ami messze elmarad az EU 20 kilogrammot is meghaladó átlagától.
Forrás: MTI