Hamarosan Borfesztivál a Budai várban

A Duna felett magasodó hegytetőn elterülő Budai vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, amely számos jelentős esemény szemtanúja volt az évszázadok során. Az egyik ilyen kiemelten fontos borkulturális rendezvény a Budapest Borfesztivál, mely szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a történelmi pillanatokat őrző épületek között sétálva.

A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot azoknak is, akik már sokadik alkalommal látogatnak el a borkedvelők egyik legrangosabb eseményére. Egyre növekszik a kiemelt, extra szolgáltatást igénylő vendégek száma, nekik idén két VIP zóna is a rendelkezésre áll. A bulizás lehetőséget a Mitiszol? Party VIP, míg a beszélgetés, a megpihenés feltételeit a Hankook VIP Lounge teremti meg. A Csikós udvarban található VinAgora Interaktív Bortér elmúlt évi sikerét látva idén tovább bővülő szakmai programok köre már angolul is elérhetővé válik a külföldi látogatók kedvéért és POP-UP borkóstolókkal is színesedik az esemény.

Szeptember 15-én, vasárnap 11 és 14 óra között kerül megrendezésre a Főőrség és Lovarda impozáns teraszán a luxusitalok kedvelőinek kötelező programja, három pezsgőritkaságot is felvonultatva. A teljes élménycsomaghoz tartozik a korlátlan ital- és ételfogyasztás, a VinAgora válogatás borok szabad kóstolása és hangulathoz illő élőzene. A pezsgők szenvedélyes szerelmesei még a Napóleoni háborúk idejéből fennmaradó sabrage látványos technikáját is elsajátíthatják saját palackjukon.

Georgia, a 8000 évjárat hazája lesz idén a Borfesztivál díszvendége

Georgiából származik a legősibb borkultúra
Georgiából származik a legősibb borkultúra
Fotó: depostiphotos

A legújabb kutatások és a régészeti leletek is egyértelműen bizonyítják, hogy Georgiából származik a legősibb borkultúra, amely 8000 éves múltra tekint vissza. Az itt készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig. Nem kérdés, hogy a borászat bölcsőjeként is emlegetett Georgiának ott a helye a Borfesztiválon. Az ország Borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg igazán egyedi, karakteres boraival.

A világ legdinamikusabban fejlődő, legizgalmasabb borrégiójának megismerésén túl kóstolhatunk az ország különböző tájegységeire jellemző, gazdag ízvilágú, fűszeres gasztronómiai fogásaiból.

A Hachapuri - mint az étterem neve is – az egyik legkedveltebb nemzeti ételük mellett érdemes lesz megkóstolni a húsos batyut (hinkali), a tradicionális sajtos lepényt (imeruli) és grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi).

Különleges tételek a SPAR standjánál

A SPAR Magyarország a hazai borkultúra iránt elkötelezett vállalatként 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását. A SPAR Borstand idén is izgalmas italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés keretében, szeptember 14-én 17.30-tól a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről és adnak ízelítőt a vendégeknek a kínálatukból.

A Spar Magyarország 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását
A Spar Magyarország 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását
Fotó: Spar Borfesztivál

Akciós belépőjegyekkel is készül a vállalat a fesztiválra: 2024. augusztus 29. és szeptember 11. között a SPAR, City SPAR, INTERSPAR, illetve a SPAR partner és SPAR market üzletekben 15.000 forint feletti vásárlás esetén a kasszánál egy 50%-os kedvezményre jogosító kupont kapnak a vevők, amelyet a Budapest Borfesztivál helyszínén válthatnak be, így a napijegyet féláron tudják megvásárolni.

VinAgora Felfedezettek: gyöngyszemek a Borfesztiválon

Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésén, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A Hunyadi udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek stand ritka kincseket rejt, ahol a „kincs" státuszt a borverseny szigorú szakmaisága szavatolja. Idén négy, talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb pincészet mutat be négy különböző borvidéket kiváló borai által.

A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot
A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot
Fotó: SPAR-Budapest Borfesztivál

A VinAgora Interaktív Bortéren a Borfesztivál látogatói idén is próbára tehetik összes érzéküket és tesztelhetik bortudásukat. A játékhoz csak egy telefonra és némi borismeretre van szükség, hiszen a QR kód beolvasása után máris indul a játék.


Fotó: Spar Borfesztivál

A Budapest Borfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet a kiváló borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra. Az elkötelezett ízorgia-rajongók idén sem fognak hiányt szenvedni új ízekből, izgalmas fűszerekből, vadonatúj fogásokból, meglepően jól működő bor-étel párosításokból. A megszokott és közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túlmutatva merőben különböző konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni prémium fine-dining éttermek megkomponálásában. 

Fenntarthatóság és kényelem 

A Borfesztivál elengedhetetlen kellékét, az elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt idén is a Tiszaburai varroda gondos kezei készítik el. A fenntarthatóság jegyében a pohártartók bárki számára rendelkezésre állnak, aki felkeresi a Csikós udvarban felállított Máltai Manufaktúra Pontot, ahol további csodás, kézzel készült terméket ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.