Hamarosan Borfesztivál a Budai várban

A Duna felett magasodó hegytetőn elterülő Budai vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, amely számos jelentős esemény szemtanúja volt az évszázadok során. Az egyik ilyen kiemelten fontos borkulturális rendezvény a Budapest Borfesztivál, mely szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a történelmi pillanatokat őrző épületek között sétálva.

A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot azoknak is, akik már sokadik alkalommal látogatnak el a borkedvelők egyik legrangosabb eseményére. Egyre növekszik a kiemelt, extra szolgáltatást igénylő vendégek száma, nekik idén két VIP zóna is a rendelkezésre áll. A bulizás lehetőséget a Mitiszol? Party VIP, míg a beszélgetés, a megpihenés feltételeit a Hankook VIP Lounge teremti meg. A Csikós udvarban található VinAgora Interaktív Bortér elmúlt évi sikerét látva idén tovább bővülő szakmai programok köre már angolul is elérhetővé válik a külföldi látogatók kedvéért és POP-UP borkóstolókkal is színesedik az esemény.

Szeptember 15-én, vasárnap 11 és 14 óra között kerül megrendezésre a Főőrség és Lovarda impozáns teraszán a luxusitalok kedvelőinek kötelező programja, három pezsgőritkaságot is felvonultatva. A teljes élménycsomaghoz tartozik a korlátlan ital- és ételfogyasztás, a VinAgora válogatás borok szabad kóstolása és hangulathoz illő élőzene. A pezsgők szenvedélyes szerelmesei még a Napóleoni háborúk idejéből fennmaradó sabrage látványos technikáját is elsajátíthatják saját palackjukon.

Georgia, a 8000 évjárat hazája lesz idén a Borfesztivál díszvendége

Georgiából származik a legősibb borkultúra
Georgiából származik a legősibb borkultúra
Fotó: depostiphotos

A legújabb kutatások és a régészeti leletek is egyértelműen bizonyítják, hogy Georgiából származik a legősibb borkultúra, amely 8000 éves múltra tekint vissza. Az itt készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig. Nem kérdés, hogy a borászat bölcsőjeként is emlegetett Georgiának ott a helye a Borfesztiválon. Az ország Borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg igazán egyedi, karakteres boraival.

A világ legdinamikusabban fejlődő, legizgalmasabb borrégiójának megismerésén túl kóstolhatunk az ország különböző tájegységeire jellemző, gazdag ízvilágú, fűszeres gasztronómiai fogásaiból.

A Hachapuri - mint az étterem neve is – az egyik legkedveltebb nemzeti ételük mellett érdemes lesz megkóstolni a húsos batyut (hinkali), a tradicionális sajtos lepényt (imeruli) és grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi).

Különleges tételek a SPAR standjánál

A SPAR Magyarország a hazai borkultúra iránt elkötelezett vállalatként 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását. A SPAR Borstand idén is izgalmas italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés keretében, szeptember 14-én 17.30-tól a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről és adnak ízelítőt a vendégeknek a kínálatukból.

A Spar Magyarország 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását
A Spar Magyarország 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását
Fotó: Spar Borfesztivál

Akciós belépőjegyekkel is készül a vállalat a fesztiválra: 2024. augusztus 29. és szeptember 11. között a SPAR, City SPAR, INTERSPAR, illetve a SPAR partner és SPAR market üzletekben 15.000 forint feletti vásárlás esetén a kasszánál egy 50%-os kedvezményre jogosító kupont kapnak a vevők, amelyet a Budapest Borfesztivál helyszínén válthatnak be, így a napijegyet féláron tudják megvásárolni.

VinAgora Felfedezettek: gyöngyszemek a Borfesztiválon

Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésén, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A Hunyadi udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek stand ritka kincseket rejt, ahol a „kincs" státuszt a borverseny szigorú szakmaisága szavatolja. Idén négy, talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb pincészet mutat be négy különböző borvidéket kiváló borai által.

A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot
A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot
Fotó: SPAR-Budapest Borfesztivál

A VinAgora Interaktív Bortéren a Borfesztivál látogatói idén is próbára tehetik összes érzéküket és tesztelhetik bortudásukat. A játékhoz csak egy telefonra és némi borismeretre van szükség, hiszen a QR kód beolvasása után máris indul a játék.


Fotó: Spar Borfesztivál

A Budapest Borfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet a kiváló borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra. Az elkötelezett ízorgia-rajongók idén sem fognak hiányt szenvedni új ízekből, izgalmas fűszerekből, vadonatúj fogásokból, meglepően jól működő bor-étel párosításokból. A megszokott és közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túlmutatva merőben különböző konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni prémium fine-dining éttermek megkomponálásában. 

Fenntarthatóság és kényelem 

A Borfesztivál elengedhetetlen kellékét, az elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt idén is a Tiszaburai varroda gondos kezei készítik el. A fenntarthatóság jegyében a pohártartók bárki számára rendelkezésre állnak, aki felkeresi a Csikós udvarban felállított Máltai Manufaktúra Pontot, ahol további csodás, kézzel készült terméket ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.