A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot azoknak is, akik már sokadik alkalommal látogatnak el a borkedvelők egyik legrangosabb eseményére. Egyre növekszik a kiemelt, extra szolgáltatást igénylő vendégek száma, nekik idén két VIP zóna is a rendelkezésre áll. A bulizás lehetőséget a Mitiszol? Party VIP, míg a beszélgetés, a megpihenés feltételeit a Hankook VIP Lounge teremti meg. A Csikós udvarban található VinAgora Interaktív Bortér elmúlt évi sikerét látva idén tovább bővülő szakmai programok köre már angolul is elérhetővé válik a külföldi látogatók kedvéért és POP-UP borkóstolókkal is színesedik az esemény.
Szeptember 15-én, vasárnap 11 és 14 óra között kerül megrendezésre a Főőrség és Lovarda impozáns teraszán a luxusitalok kedvelőinek kötelező programja, három pezsgőritkaságot is felvonultatva. A teljes élménycsomaghoz tartozik a korlátlan ital- és ételfogyasztás, a VinAgora válogatás borok szabad kóstolása és hangulathoz illő élőzene. A pezsgők szenvedélyes szerelmesei még a Napóleoni háborúk idejéből fennmaradó sabrage látványos technikáját is elsajátíthatják saját palackjukon.
Georgia, a 8000 évjárat hazája lesz idén a Borfesztivál díszvendége
A legújabb kutatások és a régészeti leletek is egyértelműen bizonyítják, hogy Georgiából származik a legősibb borkultúra, amely 8000 éves múltra tekint vissza. Az itt készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig. Nem kérdés, hogy a borászat bölcsőjeként is emlegetett Georgiának ott a helye a Borfesztiválon. Az ország Borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg igazán egyedi, karakteres boraival.
A világ legdinamikusabban fejlődő, legizgalmasabb borrégiójának megismerésén túl kóstolhatunk az ország különböző tájegységeire jellemző, gazdag ízvilágú, fűszeres gasztronómiai fogásaiból.
A Hachapuri - mint az étterem neve is – az egyik legkedveltebb nemzeti ételük mellett érdemes lesz megkóstolni a húsos batyut (hinkali), a tradicionális sajtos lepényt (imeruli) és grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi).
Különleges tételek a SPAR standjánál
A SPAR Magyarország a hazai borkultúra iránt elkötelezett vállalatként 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását. A SPAR Borstand idén is izgalmas italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés keretében, szeptember 14-én 17.30-tól a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről és adnak ízelítőt a vendégeknek a kínálatukból.
Akciós belépőjegyekkel is készül a vállalat a fesztiválra: 2024. augusztus 29. és szeptember 11. között a SPAR, City SPAR, INTERSPAR, illetve a SPAR partner és SPAR market üzletekben 15.000 forint feletti vásárlás esetén a kasszánál egy 50%-os kedvezményre jogosító kupont kapnak a vevők, amelyet a Budapest Borfesztivál helyszínén válthatnak be, így a napijegyet féláron tudják megvásárolni.
VinAgora Felfedezettek: gyöngyszemek a Borfesztiválon
Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésén, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A Hunyadi udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek stand ritka kincseket rejt, ahol a „kincs" státuszt a borverseny szigorú szakmaisága szavatolja. Idén négy, talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb pincészet mutat be négy különböző borvidéket kiváló borai által.
A VinAgora Interaktív Bortéren a Borfesztivál látogatói idén is próbára tehetik összes érzéküket és tesztelhetik bortudásukat. A játékhoz csak egy telefonra és némi borismeretre van szükség, hiszen a QR kód beolvasása után máris indul a játék.
A Budapest Borfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet a kiváló borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra. Az elkötelezett ízorgia-rajongók idén sem fognak hiányt szenvedni új ízekből, izgalmas fűszerekből, vadonatúj fogásokból, meglepően jól működő bor-étel párosításokból. A megszokott és közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túlmutatva merőben különböző konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni prémium fine-dining éttermek megkomponálásában.
Fenntarthatóság és kényelem
A Borfesztivál elengedhetetlen kellékét, az elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt idén is a Tiszaburai varroda gondos kezei készítik el. A fenntarthatóság jegyében a pohártartók bárki számára rendelkezésre állnak, aki felkeresi a Csikós udvarban felállított Máltai Manufaktúra Pontot, ahol további csodás, kézzel készült terméket ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők.