Hamarosan Borfesztivál a Budai várban

A Duna felett magasodó hegytetőn elterülő Budai vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, amely számos jelentős esemény szemtanúja volt az évszázadok során. Az egyik ilyen kiemelten fontos borkulturális rendezvény a Budapest Borfesztivál, mely szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a történelmi pillanatokat őrző épületek között sétálva.

A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot azoknak is, akik már sokadik alkalommal látogatnak el a borkedvelők egyik legrangosabb eseményére. Egyre növekszik a kiemelt, extra szolgáltatást igénylő vendégek száma, nekik idén két VIP zóna is a rendelkezésre áll. A bulizás lehetőséget a Mitiszol? Party VIP, míg a beszélgetés, a megpihenés feltételeit a Hankook VIP Lounge teremti meg. A Csikós udvarban található VinAgora Interaktív Bortér elmúlt évi sikerét látva idén tovább bővülő szakmai programok köre már angolul is elérhetővé válik a külföldi látogatók kedvéért és POP-UP borkóstolókkal is színesedik az esemény.

Szeptember 15-én, vasárnap 11 és 14 óra között kerül megrendezésre a Főőrség és Lovarda impozáns teraszán a luxusitalok kedvelőinek kötelező programja, három pezsgőritkaságot is felvonultatva. A teljes élménycsomaghoz tartozik a korlátlan ital- és ételfogyasztás, a VinAgora válogatás borok szabad kóstolása és hangulathoz illő élőzene. A pezsgők szenvedélyes szerelmesei még a Napóleoni háborúk idejéből fennmaradó sabrage látványos technikáját is elsajátíthatják saját palackjukon.

Georgia, a 8000 évjárat hazája lesz idén a Borfesztivál díszvendége

Georgiából származik a legősibb borkultúra
Georgiából származik a legősibb borkultúra
Fotó: depostiphotos

A legújabb kutatások és a régészeti leletek is egyértelműen bizonyítják, hogy Georgiából származik a legősibb borkultúra, amely 8000 éves múltra tekint vissza. Az itt készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig. Nem kérdés, hogy a borászat bölcsőjeként is emlegetett Georgiának ott a helye a Borfesztiválon. Az ország Borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg igazán egyedi, karakteres boraival.

A világ legdinamikusabban fejlődő, legizgalmasabb borrégiójának megismerésén túl kóstolhatunk az ország különböző tájegységeire jellemző, gazdag ízvilágú, fűszeres gasztronómiai fogásaiból.

A Hachapuri - mint az étterem neve is – az egyik legkedveltebb nemzeti ételük mellett érdemes lesz megkóstolni a húsos batyut (hinkali), a tradicionális sajtos lepényt (imeruli) és grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi).

Különleges tételek a SPAR standjánál

A SPAR Magyarország a hazai borkultúra iránt elkötelezett vállalatként 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását. A SPAR Borstand idén is izgalmas italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett: egy pódiumbeszélgetés keretében, szeptember 14-én 17.30-tól a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről és adnak ízelítőt a vendégeknek a kínálatukból.

A Spar Magyarország 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását
A Spar Magyarország 2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását
Fotó: Spar Borfesztivál

Akciós belépőjegyekkel is készül a vállalat a fesztiválra: 2024. augusztus 29. és szeptember 11. között a SPAR, City SPAR, INTERSPAR, illetve a SPAR partner és SPAR market üzletekben 15.000 forint feletti vásárlás esetén a kasszánál egy 50%-os kedvezményre jogosító kupont kapnak a vevők, amelyet a Budapest Borfesztivál helyszínén válthatnak be, így a napijegyet féláron tudják megvásárolni.

VinAgora Felfedezettek: gyöngyszemek a Borfesztiválon

Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésén, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A Hunyadi udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek stand ritka kincseket rejt, ahol a „kincs" státuszt a borverseny szigorú szakmaisága szavatolja. Idén négy, talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb pincészet mutat be négy különböző borvidéket kiváló borai által.

A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot
A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot
Fotó: SPAR-Budapest Borfesztivál

A VinAgora Interaktív Bortéren a Borfesztivál látogatói idén is próbára tehetik összes érzéküket és tesztelhetik bortudásukat. A játékhoz csak egy telefonra és némi borismeretre van szükség, hiszen a QR kód beolvasása után máris indul a játék.


Fotó: Spar Borfesztivál

A Budapest Borfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet a kiváló borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra. Az elkötelezett ízorgia-rajongók idén sem fognak hiányt szenvedni új ízekből, izgalmas fűszerekből, vadonatúj fogásokból, meglepően jól működő bor-étel párosításokból. A megszokott és közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túlmutatva merőben különböző konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni prémium fine-dining éttermek megkomponálásában. 

Fenntarthatóság és kényelem 

A Borfesztivál elengedhetetlen kellékét, az elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt idén is a Tiszaburai varroda gondos kezei készítik el. A fenntarthatóság jegyében a pohártartók bárki számára rendelkezésre állnak, aki felkeresi a Csikós udvarban felállított Máltai Manufaktúra Pontot, ahol további csodás, kézzel készült terméket ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.