Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

A Kéknyelű Piknik a badacsonyi Kéknyelű bor fesztelen ünnepe zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Káptalantótiban. 

A 2024. május 11-én, szombaton megrendezésre kerülő esemény célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a Kéknyelű szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi Borvidéknek. 

 Ízbank és Íz-lelő

2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az ÍZBANK, amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű ÍZ-LELŐ szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került ÍZ-LELŐN a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a Kéknyelű tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből  50-50 palack megőrzésre került az ÍZBANK BORSZÉFBEN, mely egyfajta bor trezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak referencia mutatásra. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható.

Az ÍzBank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor).

Ez a platform lehetőséget ad a Kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül. 

 

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel
Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel
Fotó: Kéknyelű Piknik

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. 

Kitelepülő borászatok:

Sipos Borház és vendégház, Sabar Borház és vendégház, Edvi Illés Badacsony, Földi Bálint, Folly Arborétum és Borászat, Istvándy Pincészet, Éliás Birtok, Büttner Borászat, Csendes Dűlő Szőlőbirtok.

 

Az idei mesterkurzuson a TOP 5 Kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel. A kulináris élményről a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken. A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges Kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától.

 Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.