Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

A Kéknyelű Piknik a badacsonyi Kéknyelű bor fesztelen ünnepe zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Káptalantótiban. 

A 2024. május 11-én, szombaton megrendezésre kerülő esemény célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a Kéknyelű szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi Borvidéknek. 

 Ízbank és Íz-lelő

2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az ÍZBANK, amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű ÍZ-LELŐ szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került ÍZ-LELŐN a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a Kéknyelű tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből  50-50 palack megőrzésre került az ÍZBANK BORSZÉFBEN, mely egyfajta bor trezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak referencia mutatásra. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható.

Az ÍzBank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor).

Ez a platform lehetőséget ad a Kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül. 

 

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel
Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel
Fotó: Kéknyelű Piknik

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. 

Kitelepülő borászatok:

Sipos Borház és vendégház, Sabar Borház és vendégház, Edvi Illés Badacsony, Földi Bálint, Folly Arborétum és Borászat, Istvándy Pincészet, Éliás Birtok, Büttner Borászat, Csendes Dűlő Szőlőbirtok.

 

Az idei mesterkurzuson a TOP 5 Kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel. A kulináris élményről a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken. A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges Kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától.

 Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.