Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

A Kéknyelű Piknik a badacsonyi Kéknyelű bor fesztelen ünnepe zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Káptalantótiban. 

A 2024. május 11-én, szombaton megrendezésre kerülő esemény célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a Kéknyelű szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi Borvidéknek. 

 Ízbank és Íz-lelő

2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az ÍZBANK, amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű ÍZ-LELŐ szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került ÍZ-LELŐN a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a Kéknyelű tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből  50-50 palack megőrzésre került az ÍZBANK BORSZÉFBEN, mely egyfajta bor trezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak referencia mutatásra. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható.

Az ÍzBank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor).

Ez a platform lehetőséget ad a Kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül. 

 

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel
Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel
Fotó: Kéknyelű Piknik

Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi Kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. 

Kitelepülő borászatok:

Sipos Borház és vendégház, Sabar Borház és vendégház, Edvi Illés Badacsony, Földi Bálint, Folly Arborétum és Borászat, Istvándy Pincészet, Éliás Birtok, Büttner Borászat, Csendes Dűlő Szőlőbirtok.

 

Az idei mesterkurzuson a TOP 5 Kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel. A kulináris élményről a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken. A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges Kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától.

 Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.