Zajos sikert arattak a badacsonyi borok

A március 23-án a patinás New York-palota Róma termében megrendezett Badacsony New Yorkban seregszemle évről-évre a Badacsony és az itt készült borok rajongóinak széles táborát mozgatja meg.

 A komoly múltra visszatekintő nagyszabású Badacsony New Yorkban rendezvényre a borászok pincészetük legjellemzőbb, legszebb borait hozták el, így a badacsonyi borok szerelmesei 38 pincészet több, mint 200 kiváló borát kóstolhatták meg. A pezsgéssel teli helyszínen a látogatók közben megismerkedhettek a borász szakma kiemelkedő képviselőivel is.

A vendégek a borvidéki fotókból készült rövid filmeken keresztül ízelítőt kaphattak Badacsony hangulatából és az itt gazdálkodó kiváló borászatokból - a látogatók a borokon kívül számos helyi termelőt, turisztikai szolgáltatót, kézműveseket is megismerhettek, akik kínálatukkal kiegészítették és színesítették a seregszemlét.

Rekordszámú kiállító és bővített helyszín

A Badacsony New Yorkban esemény – amelyet a bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk szerveznek meg az őket tömörítő és koordináló Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével – egyik célja a borvidéki összefogáson kívül, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke, illetve az idén 20 éve városi rangját ünneplő Badacsonytomaj meglátogatásához.

A' Capella Szőlőbirtok képviselői
A' Capella Szőlőbirtok képviselői
Fotó: Badacsony New Yorkban

Hiszen bort kóstolni ott a legjobb, ahol ez születik, másrészt a Badacsonyi borvidék a kiváló borok mellett egész évben számos felejthetetlen élményt és felfedeznivalót kínál.

„A Badacsony New Yorkban esemény népszerűségét jól mutatja, hogy idén az előző évhez hasonlóan nemcsak rekordszámú látogató, hanem rekordszámú kiállító is részt vett, amelynek köszönhetően bővítettük a helyszínt, így szellősebbé vált a terem és kényelmesebben lehetett a pincészetekhez is hozzáférni. Kifejezetten jó volt tapasztalni, hogy élénk érdeklődés volt a szakma részéről is. – mondta Szászi Endre a szervezőbizottság részéről.

Izgalmas mesterkurzus színesítette az eseményt

A megfelelő minőség biztosítása érdekében az elmúlt évekhez hasonlóan a seregszemlén résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstolás során előminősítette, így a New York Palota Róma termében minden vendég kizárólag a borvidék legkiválóbb boraival találkozhatott. A sétáló kóstolón túl, folytatva az eddigi hagyományokat a Vivaldi teremben idén is egy teltházas, egyedülálló mesterkurzus színesítette a Badacsony New Yorkban eseményt: az informatív és finom humorral megfűszerezett Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat című mesterkurzuson Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja, valamint Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja az ínyenc ételek és a badacsonyi borok közötti harmónia világába avatta be a résztvevőket.

Mesterkurzus a rendezvényen
Mesterkurzus a rendezvényen
Fotó: Bdacsony New Yorkban

Badacsony, Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidéke

Az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar borvidék, a kétezeréves szőlő-és borkészítési hagyományokkal rendelkező Badacsony nem véletlenül lett az elmúlt években a hazai borfogyasztók körében az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb borvidék. Ezt komoly és céltudatos munka előzte meg, hiszen a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület a borvidék önkormányzataival és az egyesület tagjaival közösen fejleszti a helyi turizmust, melynek köszönhetően ma már négyévszakos desztinációról beszélhetünk, ahol egész évben nyitvatartó és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, az évszaknak megfelelő színes programok, felújított strandok és izgalmas látogatóhelyek várják a vendégeket. 

 


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.