Hamarosan Egri Bikavér Ünnep

A XXI. Egri Bikavér Ünnepen több tucat borászat, több mint százféle bor, kiváló ételek és sok-sok ingyenes program várja a vendégeket.

Az idei év már most emlékezetes lehet az Egri borvidék számára, ugyanis március 21-én a Magyar Hungarikum Bizottság bejelentette: a hungarikumok sorába emelik az Egri Bikavért. A márciusi bejelentés után az Egri Bikavér lett a tokaji aszú mellett a második olyan borfajta, amely helyet kapott a hungarikumok sorában.

A hevesi megyeszékhely legnagyobb borgasztronómiai fesztiválján idén is több tízezer emberre számítanak, a rendezvényen ott lesz a borvidék szinte összes jelentős borászata, száznál is több féle Egri Bikavér, Egri Csillag és rozé, valamint néhány tokaji bor, illetve Debrői Hárslevelű szerepel a kínálatban.

Az előző évtől kezdve „díszvendége” is van az Egri Bikavér Ünnepnek, tavaly a Tokaj-Hegyalja Világörökségi borvidék volt az első, és mivel ebben az évben Verpeléten rendezték meg az Országos Hárslevelű Borversenyt, idén – az Egri Bikavérhez hasonlóan Magyarországon elsőként védett eredetűvé nyilvánított – Debrői Hárslevelű lesz a borünnep díszvendége.

A kiemelt minőségű borokhoz kiváló éttermek remek szakácsai kreálnak helyben készült ételeket, akik ebben az évben már nem csupán egy-egy Egri Bikavérhez találnak ki egyedi fogásokat, hanem rozékhoz és a borvidék legfiatalabb borához, az Egri Csillaghoz is párosítanak ínyencségeket, amelyeket így mindenkinek érdemes lesz majd végigkóstolni a négynapos borünnep ideje alatt.

Csak néhány fogás a kínálatból: „sertés szűzérmék és hízott kacsamájszeletkék roston sütve angolszalonnával, aszalt szilvával és toronyba rakva hecsedli lekváros barna mártással, sajtos gratin burgonyával, sárgarépachips-szel, cukorborsóval, rózsaszirommal”, továbbá „grillezett vörös tonhalszelet krumplis kenyérropogóssal és barbecue salátával”.

Az ételeket az Egri Bikavér Ünnep szervezője, Eger Város Hegyközsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) immáron három éve kötött megállapodása révén az MNGSZ tagjai zsűrizik. A szakemberek választják ki a borünnep legjobb ételét, a bírálat egyik legfontosabb szempontja, hogy az mennyire harmonizál a hozzá kínált egri borral. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján kerül sor, amikor kihirdetik az Egri Bikavér Ünnep legjobb Egri Bikavér borát is.

A borgasztronómiai élményen túl számos koncerttel és kiegészítő programmal várja az érdeklődőket Eger Város Hegyközsége. A fesztivál területére idén sem kell belépőjegyet váltani, így például a koncertek továbbra is ingyenesek lesznek. Számos kísérőprogramot is kínálnak minden korosztály számára: lesz kisállat-simogató, kézműves vásár és az Érsekkertben korabeli körhinta.

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.