Hamarosan Szent György-hegy hajnalig

Egy este, amikor ébren az egész hegy. Szeptember 4-én este biztosan az ősz leghangulatosabb boros rendezvénye várja az odalátogató vendégeket.

A résztvevő közel 20 borászat egytől egyig azon dolgozik, hogy megmutassa ennek a vulkanikus hegynek a kivételes adottságait. De természetesen minden borászatnak, és minden bornak megvan a maga egyénisége.

Bortérkép segíti idén a programot

Ezért idén a laza hegymenet mellett egyfajta bortérképet is összeállítanak a szervezők: minden borászattól ajánlanak egy kiemelt bort, melyeket végigkóstolva kialakulhat bennünk a teljes kép a hegyről – még akkor is, ha mindegyiket nem is tudjuk megkóstolni. A szőlősorok mentén barangolás, vagy a bazalt-falon üldögélés már önmagában kiránt a mindennapokból, de ha ez nem lenne elég, íme az idei programok:

• Akusztikus koncertek, Eszter játszik, Magyar Bori - Ralph Eimann duó, Havai Gábor, jazz-terasz a Full Live Duoval (Román Iván hegedű, Őri Jenő zongora), balkáni rezesbanda, lesznek csendesebb chill-teraszok és DJ-szettek is.

• Kiemelt borok és melléjük finomságok: BBQ és füstös ételek, vegetáriánus konyha, langalló, fatüzelésű kemencében sült pizza, egytálételek és borkísérők.

• A nulladik napon, szeptember 3-án Ugron Zsolnával és Eke Angélával kortárs verses boros est lesz a Magyar Katalin & Kardos Dániel duó közreműködésével a Borbolt a völgyben kertjében

• A fesztivál másnapján, vasárnap „másnapos reggeli piknik” a Zöldülő teraszon hidegállal, egytálétellel, fonott kaláccsal, uborkás limonádéval, frisstő smoothieval és kávéval.

Résztvevő pincészetek 

Szászi Birtok, Hóbor Pince, Hoffmann Pince, Tarányi 1780, Gilvesy Winery, Napvirág Pince, Boksay Pince, Bajnóczy Pince, Pláne Badacsony borterasz X Földi Bálint, Nyári Pince, Molnár Pince, Angyal Pince, Kutyakaparó, Killer Pince, 2HA Szőlőbirtok, Pap Wines, Szent György-Pince / Kiegészítő programok: Borbolt a völgyben, Zöldülő terasz

Itt minden a szőlőről szól 

„Ez a hegy az otthonunk. Fiatalon kezdtünk el itt borászkodni, itt nőttek fel a gyerekeink, itt lettünk mi is igazán felnőttek. Több, mint 20 éve minden napunk a hegyről, a tájról, a szőlőről szól. Igazi szerelemmunka ez, ami érződik minden korty borban. Kóstold velünk a terroirt, és ismerd meg a történetet!” – mondja Szászi Endre, a hegy egyik ismert borásza. A Szászi Pince kertjében lombos fák alatt lehet majd borozni és falatozni.

“Nem tudom mikor borzongtam bele először a Szent György-hegy festményszerű látványába, a nyári levegő szőlőillatába, de az érzés máig tart. Egy pohár Szent György-hegyi bor még azt is elhiteti velem, hogy ha kell le tudom győzni a sárkányt is!” – mondja Nyári Emese, aki édesapjával és férjével viszi a családi pincét. A Nyári-lugas tökéletes hely, hogy gitárzene és mesterszakácsok ételei mellett csússzunk bele az éjszakába.

„A bazalt köves termőtalaj, valamint a Balaton közelségének együttes hatása teszi egyedivé az itt termelt borokat. Ez az este azért különleges, mert sok kis egyedi, családi pincészet és bor várja a látogatókat” – mondja Hóbor József, a Hóbor Pince házigazdája, ahol garantáltan 2-ig tart a retróba hajló buli.

„A szőlő megengedi a velünk született erényeket és karaktert úgy élni, hogy környezetünk javára váljék, ugyanakkor ez az őslián összeköti a lélek lényegét a szellem lényegiségével” – mondja Nagy Attila, a Napvirág Borászat megálmodója, ők a Lengyel kápolna felett várnak.

„A Szent György-hegyen egy pillanatra sem tudom elfelejteni, hogy egy vulkánon élünk, gazdálkodunk, készítünk bort. A hegy törzse mélyen lenyúlik a föld magjához, innen jön ez a megmagyarázhatatlan energia, amit minden nap érzünk. Lehet, hogy csak a képzeletünk játszadozik? Nem tudom, de érzem, hogy jó energiák vannak itt. És ez hat az életünkre, és a borunkra is” – meséli Gilvesy Robert, akinél a kiemelt bor a hegyi terroirt bemutató St. George lesz.

És ide is be lehet térni

Természetesen nyitva lesz Karina Vissanova és Papa Áron helye, a PAP Wines terasza vega ételekkel, borokkal és rezesbandával.

Megnyit Török Csaba és a 2HA birtoka, nála a Fillet Event Catering csapata grillez majd.

Különleges, hogy ezen az estén benézhetünk a Hoffmann Pincébe is (Szászi után balra), itt az Olaszrizlingek mellé klasszikusan mangalica zsíros, tepertőkrémes kenyeret is kapunk.

A Killer Pince hangulatos présháza előtt is szól majd a zene. Itt most először lehet majd kóstolni a pince 2018-as Pinot Noir-ját.

Idén is nyitva lesz a Boksay Pincészet, a Lengyel Kápolna alatti háromszögben vulkanikus borokkal és jazz terasszal.

Szintén csak erre az estére nyit meg a Bajnóczy Pince, ahol Szabó Tünde borait kóstolhatják, és nyitva lesz a Szent György Pince új pincéje is.

 

Forrás: Turizmus Online


Meghosszabbított nyitvatartás a brit puboknál a második világháborús győzelem napján

Meghosszabbított nyitvatartás a brit puboknál a második világháborús győzelem napján 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.