Hamarosan újra Badacsony Bor7

Az idei évben ismét 17 napon keresztül élvezhetjük a borvidék legjobb borait Badacsony szívében!

Természetesen a kiváló borok mellé zene is dukál: minden nap különleges fellépőkkel várják a borkedvelőket.

Dátum: 2023. július 14-30.

Helyszín: Badacsony, Park utca és Borozó sor közti tér

A Badacsonyi borvidéken idén nyáron is számtalan izgalmas program kerül megvalósításra. Július 14. és 30. között ismét megrendezésre kerül a borvidéken komoly múltra visszatekintő Badacsonyi Bor7, ahol 17 napon keresztül a Balaton egyik legszínvonalasabb borfesztiválján színes kulturális programok, kiváló hangulat, gasztronómia és csodálatos badacsonyi borok várják az érdeklődőket.  

A Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye, a gazdák és a szakmai szervezetek együttműködésén alapuló, irodalmi, zenei, szakmai programokkal színesített Bor7 rendezvénysorozat a térség legnagyobb és legismertebb bortermelői seregszemléje, amelynek keretében a rendezvénynek helyet adó Parkban 17 napon keresztül a szervezők igazi meghitt, családias környezetben, a tanúhegyek közelségében várják a Badacsonyba látogatókat.

„A badacsonyi szőlővel és borral foglalkozó embereknek régóta igénye volt, hogy munkájuk eredményét, a bort bemutathassák, megismertethessék egymással, de másokkal is. A térséget jellemző nagybirtoki rendszer felbomlása után a kialakuló kisebb gazdaságok egyrészt saját fogyasztás, másrészt értékesítés céljából foglalkoztak a szőlőműveléssel, borkészítéssel. Bár a nagyvárosokban, de a közeli Tapolcán is voltak, akik felvásárlással, borkereskedéssel foglalkoztak, az épp fennálló politikai-társadalmi rendszertől függetlenül a termelők hamar rájöttek, hogy a legkényelmesebb, leggazdaságosabb értékesítési mód, ha a badacsonyi bort helyben tudják értékesíteni. Bár a térség varázsát a sok kisebb-nagyobb, egymástól sok esetben távol eső pincék jelentik, az egy helyen, együtt történő bemutatkozás már régebben is jelentős marketingértéket képviselt.” – foglalta össze a rendezvény múltjával kapcsolatos gondolatait a település polgármestere, Krisztin N. László. Mint hozzátette: „Településünk életében hosszú idő óta meghatározó megélhetési forma a szőlővel- és a borral való foglalkozás. Hagyományaink nagy része is a szőlőhöz, és a borhoz, illetve a velük való foglalatoskodás "termelési" fázisaihoz kötődik. Ezek a hagyományok jelennek meg az ünnepeink elnevezésében is, mint például Kéknyelű Virágzás Ünnepe, BOR7, Badacsonyi Szüret, Márton Nap. Ezeknek az ünnepeknek a megélése egyúttal hálaadás őseinknek, akik őrizték, illetve apáról-fiúra adták a szőlőművelés és a borkészítés "tudományát". Emellett Badacsonytomaj 1987 óta a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa, amely cím kötelez is bennünket.” 

Badacsony neve egybeforrt az ősi szőlő- és borkultúrával, így nem meglepő, hogy az itt élő és gazdálkodó embereket évezredek óta a badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozza meg. A Bor7 alkalmával pedig nemcsak a borvidék hagyományaival és gazdag történelmi múltjával ismerkedhetnek meg a vendégek, hanem a jobbnál jobb borok mellett a hely jellegzetes gasztronómiai fogásaival is. Az estéket az elmúlt évekhez hasonlóan színpadi fellépők és előadók teszik színesebbé. A látogatók többek között olyan neves fellépőkkel találkozhatnak a rendezvényen, mint Szulák Andrea, Serbán Attila, Gájer Bálint, a Váray Akusztik, Lantos Gábor, vagy a Smash and Blues és a Harmadik Figyelmeztetés. 

 „A Bor7 idén is előtérbe helyezi és segíti a borfogyasztási kultúra minőségi javulását, illetve  az idelátogató turistáknak változatos és minőségi programkínálatot nyújt, megteremtve ezzel a kulturált szórakozás lehetőségét. A rendezvény mind Badacsony, mind az itt élő és gazdálkodó emberek számára fontos jelentőséggel bír. Például a szállásszolgáltatások ilyenkor telnek meg, hiszen a vendégek már kifejezetten úgy szokták a szálláshelyeket lefoglalni, hogy érdeklődnek, mikor kerül megrendezésre a Bor7.Fontosnak tartjuk, hogy minél több program várja a Badacsonyba látogató vendégeket, és erre többek között a borfesztivál egy remek kezdeményezés. Minden pincészet számára fontos az esemény, hiszen egy kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosít. Jó látni, hogy évek óta olyan közönség látogatja a rendezvényt, amely kifejezetten a minőségi borokat keresi. Fontos kiemelnem, hogy a borfesztivált egy borverseny előzi meg, ebből adódóan csak olyan borok kerülnek bemutatásra, amelyek minimum bronzérmet szereztek a megmérettetésen. Ez azért is fontos, mert így garantáltan csak minőségi borokkal fog találkozni a vendég a borfesztivál keretén belül. A Bor7 egyik várva várt eseménye a szombati megnyitó, amelynek keretében lesz a borverseny eredményhirdetése is.” – mondta Borbélyné Galambos Gabriella önkormányzati képviselő, aki egyben kiállító borász is.

A Badacsonyi Bor7 részletes programja és a kiállító borászatok névsora a badacsony.com oldalon található meg. 

Kiállító borászatok: Borbély Családi Pincészet Büttner Borbirtok Éliás Birtok Fata Pince Horváth Pince Laposa Birtok Málik Pince MATE Kutatóintézet Sipos Borház VáliBor Varga Pincészet

Forrás: Badacsony Bor7


Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára

Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára 

Hazai pályán játszható világverseny a tét.
Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból 

Gasztrofesztiválok a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, a rovaroktól a szelleműzésig.
Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.
Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.