Hamarosan újra Badacsony Bor7

Az idei évben ismét 17 napon keresztül élvezhetjük a borvidék legjobb borait Badacsony szívében!

Természetesen a kiváló borok mellé zene is dukál: minden nap különleges fellépőkkel várják a borkedvelőket.

Dátum: 2023. július 14-30.

Helyszín: Badacsony, Park utca és Borozó sor közti tér

A Badacsonyi borvidéken idén nyáron is számtalan izgalmas program kerül megvalósításra. Július 14. és 30. között ismét megrendezésre kerül a borvidéken komoly múltra visszatekintő Badacsonyi Bor7, ahol 17 napon keresztül a Balaton egyik legszínvonalasabb borfesztiválján színes kulturális programok, kiváló hangulat, gasztronómia és csodálatos badacsonyi borok várják az érdeklődőket.  

A Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye, a gazdák és a szakmai szervezetek együttműködésén alapuló, irodalmi, zenei, szakmai programokkal színesített Bor7 rendezvénysorozat a térség legnagyobb és legismertebb bortermelői seregszemléje, amelynek keretében a rendezvénynek helyet adó Parkban 17 napon keresztül a szervezők igazi meghitt, családias környezetben, a tanúhegyek közelségében várják a Badacsonyba látogatókat.

„A badacsonyi szőlővel és borral foglalkozó embereknek régóta igénye volt, hogy munkájuk eredményét, a bort bemutathassák, megismertethessék egymással, de másokkal is. A térséget jellemző nagybirtoki rendszer felbomlása után a kialakuló kisebb gazdaságok egyrészt saját fogyasztás, másrészt értékesítés céljából foglalkoztak a szőlőműveléssel, borkészítéssel. Bár a nagyvárosokban, de a közeli Tapolcán is voltak, akik felvásárlással, borkereskedéssel foglalkoztak, az épp fennálló politikai-társadalmi rendszertől függetlenül a termelők hamar rájöttek, hogy a legkényelmesebb, leggazdaságosabb értékesítési mód, ha a badacsonyi bort helyben tudják értékesíteni. Bár a térség varázsát a sok kisebb-nagyobb, egymástól sok esetben távol eső pincék jelentik, az egy helyen, együtt történő bemutatkozás már régebben is jelentős marketingértéket képviselt.” – foglalta össze a rendezvény múltjával kapcsolatos gondolatait a település polgármestere, Krisztin N. László. Mint hozzátette: „Településünk életében hosszú idő óta meghatározó megélhetési forma a szőlővel- és a borral való foglalkozás. Hagyományaink nagy része is a szőlőhöz, és a borhoz, illetve a velük való foglalatoskodás "termelési" fázisaihoz kötődik. Ezek a hagyományok jelennek meg az ünnepeink elnevezésében is, mint például Kéknyelű Virágzás Ünnepe, BOR7, Badacsonyi Szüret, Márton Nap. Ezeknek az ünnepeknek a megélése egyúttal hálaadás őseinknek, akik őrizték, illetve apáról-fiúra adták a szőlőművelés és a borkészítés "tudományát". Emellett Badacsonytomaj 1987 óta a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa, amely cím kötelez is bennünket.” 

Badacsony neve egybeforrt az ősi szőlő- és borkultúrával, így nem meglepő, hogy az itt élő és gazdálkodó embereket évezredek óta a badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozza meg. A Bor7 alkalmával pedig nemcsak a borvidék hagyományaival és gazdag történelmi múltjával ismerkedhetnek meg a vendégek, hanem a jobbnál jobb borok mellett a hely jellegzetes gasztronómiai fogásaival is. Az estéket az elmúlt évekhez hasonlóan színpadi fellépők és előadók teszik színesebbé. A látogatók többek között olyan neves fellépőkkel találkozhatnak a rendezvényen, mint Szulák Andrea, Serbán Attila, Gájer Bálint, a Váray Akusztik, Lantos Gábor, vagy a Smash and Blues és a Harmadik Figyelmeztetés. 

 „A Bor7 idén is előtérbe helyezi és segíti a borfogyasztási kultúra minőségi javulását, illetve  az idelátogató turistáknak változatos és minőségi programkínálatot nyújt, megteremtve ezzel a kulturált szórakozás lehetőségét. A rendezvény mind Badacsony, mind az itt élő és gazdálkodó emberek számára fontos jelentőséggel bír. Például a szállásszolgáltatások ilyenkor telnek meg, hiszen a vendégek már kifejezetten úgy szokták a szálláshelyeket lefoglalni, hogy érdeklődnek, mikor kerül megrendezésre a Bor7.Fontosnak tartjuk, hogy minél több program várja a Badacsonyba látogató vendégeket, és erre többek között a borfesztivál egy remek kezdeményezés. Minden pincészet számára fontos az esemény, hiszen egy kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosít. Jó látni, hogy évek óta olyan közönség látogatja a rendezvényt, amely kifejezetten a minőségi borokat keresi. Fontos kiemelnem, hogy a borfesztivált egy borverseny előzi meg, ebből adódóan csak olyan borok kerülnek bemutatásra, amelyek minimum bronzérmet szereztek a megmérettetésen. Ez azért is fontos, mert így garantáltan csak minőségi borokkal fog találkozni a vendég a borfesztivál keretén belül. A Bor7 egyik várva várt eseménye a szombati megnyitó, amelynek keretében lesz a borverseny eredményhirdetése is.” – mondta Borbélyné Galambos Gabriella önkormányzati képviselő, aki egyben kiállító borász is.

A Badacsonyi Bor7 részletes programja és a kiállító borászatok névsora a badacsony.com oldalon található meg. 

Kiállító borászatok: Borbély Családi Pincészet Büttner Borbirtok Éliás Birtok Fata Pince Horváth Pince Laposa Birtok Málik Pince MATE Kutatóintézet Sipos Borház VáliBor Varga Pincészet

Forrás: Badacsony Bor7


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.