Harc a tiramiszu eredeti receptjéért

(MTI) - A tiramiszu miatt robbant ki háború az északkelet-olaszországi Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartomány között, melyek mindketten maguknak követelik a közkedvelt itáliai édesség eredetét.

Luca Zaia, Veneto tartományi elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió illetékes intézményeinél a tiramiszu garantáltan hagyományos különlegességként való elismerését kezdeményezte.
Alig hangzott el a venetói politikus bejelentése, a szomszédos Friuli-Venezia Giulia tartományból a 96 éves Norma Pielli tiltakozott. Az idős asszony a helyi sajtóval azt üzente, hogy a tiramiszu egyáltalán nem venetói specialitás. A kávéba mártott piskótás édességet ő és férje dolgozta ki még az ötvenes években az Udine melletti Tolmezzóban működő, Al Roma nevű éttermükben - hangoztatta az Il Gazzettino napilapnak.
Zaia azt válaszolta, hogy a tiramiszut Lolli Linguanotto, a venetói Trevisóban levő Alle Beccherie étterem szakácsa találta ki még a hetvenes években a tulajdonos, Ada Campeol házi receptjének alapján. Zaia hangoztatta, hogy a desszert összes alapanyaga tipikusan venetói a piskótától a Velencei Köztársaságba már évszázadokkal ezelőtt is érkező kakaóig. Venetóban a tiramiszu tápláló alapanyagait adták évszázadokon át a szoptató anyáknak.
A ma már az egész világon ismert édességet az itáliai konyhaművészet is a venetói Trevisóból származtatja. A tiramiszu (olaszosan: tiramisú) elnevezése is a venetói nyelvjárásból ered és arra utal, hogy a kávés édesség "feldobja" azt, aki fogyasztja. A tiramiszu receptje nem szerepel a hatvanas-hetvenes évek előtti olasz receptkönyvekben.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.