Hat recept Pesti Istvántól

Pesti István a tatai Platán Gourmet Étterem séfje, amely e héttől az ország első vidéki lokációjú Michelin-csillagos étterme, ráadásul rögtön két csillaggal büszkélkedhet.

Az Egy.hu oldalán korábban Pesti István több receptjét olvashattuk – ezekből gyűjtötték most össze kedvenceiket abból az alkalomból, hogy a tatai Platán séfje nyerte el a Magyar Bocuse d’Or Akadémia életműdíját.

Egy igazi séf a legegyszerűbb ételeket is úgy tudja elkészíteni, hogy abban minden tudása, szakértelme és praktikája megmutatkozik. Ez a käsespätzle is éppen erről tanúskodik!

 

KÄSESPÄTZLE PESTI ISTVÁN MÓDRA

Hozzávalók:

Spatzle:

  • 300 g liszt
  • 250 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája

Mártás:

  • 5 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 2-3 fej sült fokhagyma
  • 100 g vaj
  • 200 g gorgonzola

Morzsa:

  • 2 cs zsemle
  • 100 g mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • petrezselyem
  • só, bors
  • snidling

  • A tálaláshoz ropogós sült hagyma

Elkészítés:

A morzsához a szikkadt zsemlét ledaráljuk a mandulával együtt, majd ízesítjük olívaolajjal, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, és snidlinggel.

A mártáshoz a tejet és tejszínt feltesszük főni, és a felére visszaforraljuk. Közben hozzáadjuk a sült fokhagymát. Amikor készen van, megsózzuk, majd hozzáadagoljuk a sajtot és a vajat. Ezt végezhetjük egy olyan robotgépben, ami melegíteni is tud, de egy sima turmixszal vagy botmixerrel is lehet krémesíteni. Ha elkészültünk, akkor szifonba rakjuk a sajtkrémet, a szifont pedig meleg vízbe állítjuk, hogy ne hűljön le.

A tészta hozzávalóit egy késes aprítóban vagy botmixerrel összedolgozzuk. Sós, forrásban lévő vízben főzzük ki. Ehhez egy adag tésztát beleteszünk a spätzle-nyomóba, belenyomjuk a vízbe, és két-három perc alatt készre főzzük. Közben felolvasztunk egy kis vajat, arra szedjük ki a tésztát.

Ezután a kifőtt tésztát tányérokba adagoljuk, majd a szifonból a szálak közé nyomjuk a habos sajtkrémet. A ropogós, pirított hagymával, és a mandulás morzsával szórjuk meg.  

Tovább a többi receptért >>

Forrás: Egy.hu


Hódít az új szupergabonából készült likőr

Hódít az új szupergabonából készült likőr 

Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje

Összeállt a Gasztrohegy színes menüje 

Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra? 

Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.
Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában

Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában 

Az áremelkedésért a magas kereslet, a szűkös készletek tehetők felelőssé, illetve az, hogy egyre több tejfeldolgozó fordul a sajtgyártás felé.
Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára

Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára 

2,8 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak október 15-étől vidéki, egész évben nyitva tartó büfék.
Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján

Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján 

Nemzetközi kongresszus a fenntartható szőlészetről és borászatról.
21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék?

Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék? 

Elvben előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.