Hazatért a világbajnok villányi bor

A Jammertal Borbirtokon birtokbemutatóval és borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkozott be a hazai közönség előtt a friss „világbajnok” Cassiopeia Merlot 2015. Az olimpia évében még az esemény után hónapokkal is óhatatlanul bevillannak a TV-ben látott felvételek, ahogy szurkolók hada várja a reptéren, hogy nyíljon az ajtó, megjelenjenek a frissensült bajnokok és kezdetét vehesse az ünneplés - írja testvérlapunk, a Store Insider.

Valami hasonlóra készültek 2021. szeptember 14-én Villányban, a Jammertal Borbirtok Látogatóközpontjában. A borászat Cassiopeia Merlot 2015 tételének első hivatalos hazai szereplésére került sor azután, hogy júliusban megszerezte a Concours Mondial de Bruxelles 2021 abszolút első helyét. A világ egyik legrangosabb és legnagyobb merítéssel dolgozó nemzetközi borversenyén közel hét és félezer vörösbor közül kapta meg a legmagasabb pontszámot és vele a Grand Gold Medal Revelation Red Wine kitűntető címet – ebben az elismerésben korábban még egyetlen magyar pincészetnek sem volt része.

A 2015-ös Cassiopeia Merlot szerencsés csillagzat alatt született. Ebben az évjáratban a körülmények (október közepéig pára- és csapadékmentes ősz) kifejezetten kedveztek a fajtának. A pincészet maximalizmusáról sokat elárul, hogy dr. Szűcs Róbert tulajdonos és Kövesdi Zsófia borász mégis úgy döntöttek, amikor elkészül a bor, nem a ház koronaékszerének számító Koh-I-Noor márka ( Ultimate Selection ) , hanem a magas prémium szintet képviselő Cassiopeia termékcsalád ( Grand Selection ) tagjaként kerül majd forgalomba. A palackos érlelés azonban végérvényesen kihozta a tételben rejlő potenciált. Az ilyen pozitív tapasztalatok miatt is ajánlja a birtok a nagy borainak bortrezorban, ideális körülmények között történő tárolását.

A tulajdonos kihangsúlyozta, a díj nemcsak számukra, de a borvidék számára is mérföldkő. „Bebizonyítottuk, hogy a villányi kékszőlőből lehet világelső vörösbort készíteni. Villány többé nem a feltörekvő régiók közé tartozik, hanem egy szűk elit klub tagja lett.”

A díj természetesen a pincészetnek is visszaigazolás, hogy jó úton járnak. „Az élet bármely területén a sikerhez tehetség, az adott szakma anyanyelvi szintű ismerete, fantázia, és ami talán a legfontosabb, kitartás kell. Kitartás ahhoz, hogy végig vigyük azt, amiben hiszünk akkor is, ha az elismerés várat magára.”

A Jammertal Borbirtoknál az elismerés megérkezett, így most egy kicsit meg lehet állni, ünnepelni. Szeptember 14-én az ebéddel és pincebejárással egybekötött eseményen a „főszereplő” mellett bemutatkozott a Concours Mondial de Bruxelles-en idén szintén nagyarany- és aranyérmekkel díjazott Cassiopeia MCS* Achird 2016 és a Cassiopeia Franc 2015 is.

Azok pedig, akik – folytatva a sportos hasonlatot – otthon is szeretnék élvezni a világbajnok társaságát, már „ magnum „ palackos kiszerelésben is előjegyezhetik a 2015-ös Cassiopeia Merlot-t a Jammertal Borbirtok oldalán.

 

 

Forrás: Store insider


Molnár Ferenc álma teljesül: márciustól 0/24-ben nyitva a New York Café

Molnár Ferenc álma teljesül: márciustól 0/24-ben nyitva a New York Café 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott 130 éves New York Café.
Debrecen borai az idén a következők...

Debrecen borai az idén a következők... 

Hét borvidék hét kiemelkedő pincészete kapta meg a Debrecen Város Bora címet.
Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja

Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja 

Váratlanul elhunyt a magyar csili világ ismert alakja, Bánfi Krisztián, akinek Kígyóscsili névvel fémjelzett vállalkozása a hazai csilitermesztés elengedhetetlen részévé vált.
Bajban Románia burgonyatermesztése

Bajban Románia burgonyatermesztése 

Márpedig Európa burgonyatermesztésének harmadát eddig Románia adta.
Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem

Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem 

Az étterem  közösségi oldalán jelentette be, hogy fájó szívvel, de bezárják a vendéglátóegységet.
Programok és fejlesztések a villányi borvidéken

Programok és fejlesztések a villányi borvidéken 

A következő pár évben összesen mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Villányban.
Rajnai rizling a legjobb magyar borok között

Rajnai rizling a legjobb magyar borok között 

A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészeténél, a Cseri Pincészetnél jóideje fontos szerep jut a számoknak.  
Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán

Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán 

Személyzet nélküli, okos üzletet nyit február végén a nemzetközi kiskereskedelmi üzletlánc.
Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on

Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on 

Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.