Helyi közösségeket segítő embereket látott vendégül a METRO

November 14-én egy rendhagyó társadalmi akciót, közösségi ételkészítő és ételosztó szakmai programot szervezett a METRO. A program keretében – melynek fővédnöke Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás volt – a nagyvállalat vendégei voltak egy ínyenc ebédre a helyi közösségért cselekvő emberek: három helyi szervezet közel száz munkatársának juttatott el a METRO egy hagyományos ételt modern receptúrával elkészített fogást.

Fiatal séfek műhelymunkája
Az ebédet négy fiatal séftehetség, valamint egy kézműves pék készítette el a METRO Gasztroakadémián, és a METRO vezető munkatársai szállították ki ebédidőben. Az ország különböző pontjain tevékenykedő fiatal séfek nemzetközi szinten ismert alakjai a magyar gasztronómiának: Farkas Richárd, az őriszentéteri Pajta Étterem vezetője, Pallag Dávid, a budaörsi Rutin Gasztrolubickoló konyhafőnöke, Pohner Ádám, a Bocuse d’Or korábbi magyar versenyzője, az Iszkor-Mályinka tulajdonosa, valamint Szabó András, a szigligeti Villa Kabala séfje. Az ételkészítésben Török András, a kővágóörsi Andriska Pékbisztró vezetője is részt vett. Együttműködésük a METRO Gasztroakadémia égisze alatt korántsem újkeletű dolog, hiszen a Gourmet Fesztivál alkalmából már közösen megalkottak egy húsmentes közösségi ételt: a különböző tájegységek jellegzetes ízeit harmonikus egészbe foglaló ínyenc dödöllét.



Pályaorientációs nap középiskolásoknak
A séfek nemcsak egy új közösségi étel – egy újragondolt vadas marhaszelet – megalkotása kedvéért találkoztak a METRO Gasztroakadémián, hanem pályaorientációs napot tartottak a Budapesti Gazdasági SZC Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola két tucat tanulója számára. A diákok egyrészt ízelítőt kaphattak a pálya szépségeiből, s személyes motivációt a már révbe ért, korban mégis hozzájuk közel álló séfektől.  A fiatal séf-példaképek közül hárman a helyszínen kapták meg a Michelin Guide ajánlást igazoló piros tűzzománc táblát – ezeket a Michelin Guide partnereként a METRO juttatja célba minden évben. A plaketteket Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető adta át Farkas Richárdnak (Pajta Étterem), Pallag Dávidnak (Rutin Gasztrolubickoló) és Szabó Andrásnak (Villa Kabala).
Bár a szakmai napot vezető öt ifjú “gasztromágus” sikerhez vezető útja egymástól merőben eltérő volt, hajtóerőként mindnyájan a hivatásuk iránti szenvedélyt és a céltudatosságot emelték ki: aki tudja, hova akar eljutni, az könnyebben veszi az akadályokat is.

Köszönet a közösségi embereknek
Az elkészült fogásokat Budaörs Város Önkormányzata által ajánlott szervezetek, a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete, a Budaörsi Tanoda, valamint az Esély Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat elhivatott munkatársai kapták. Az ebédet a vállalat három vezető szakembere személyesen vitte ki nekik, így erősítve a helyi társadalmi kapcsolatokat. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a szakmai nap megnyitóján kiemelte, hogy Budaörs igazi közösségi város, számos esélyteremtő, segítő kezdeményezéssel, melyekben a helyi vállalatok, sikeres cégek egymással együttműködve vállalnak szerepet.
A METRO országos áruházláncának három évtizede szolgál központul a Budaörs határában álló épület: a budaörsi áruházzal - mely ma már szakmai tudásmegosztó központ is -, kezdődött a vállalat magyarországi története.


A METRO a közösségi étellel mondott köszönetet a közösségért aktívan cselekvőknek, s egyszersmind elkötelezte magát a későbbi helyi társadalmi felelősségvállalás mellett is.



Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.