Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

2010 és 2020 között csökkent az alkoholfogyasztás mértéke uniós átlagban, de ez azt jelenti, hogy egyes államokban jelentősen csökkent, más államokban azonban továbbra is magas ez a szint, adja hírül az euronews.com angol nyelvű tudósítása.

Mint írják, az alkoholfogyasztás hivatalos adatait a legálisan árusított tiszta alkohol kereskedelmi mutatóiból számítják, vagyis az uniós statisztika nem teljesen fedi le a való élet valós számait, de nagy arányaiban igen.

Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos
Lettország, Riga / Forrás: Depositphotos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az európai régióba 53 országot sorol, tehát ez a statisztika egy nagyobb merítés, mint az EU tagállamai - az Euronews angol nyelvű kiadása összefoglalójában pedig 36 országot vizsgál: a tagállamokat, volt tagállamokat, tagjelölt és vele kereskedelmi társulási kapcsolatban lévő országokat. Ezen államokban a 15 évnél idősebb polgárok fogyasztása egy elmúlt négy évtizedben jelentősen, 2,9 literrel, vagyis 23 százalékkal csökkent. A 2010 és 2020 közötti csökkenés fél literes.

A számok alapján

minden európai évente 9,5 liter tiszta alkoholt iszik meg, ez leszámítva 190 liter sört, 80 üveg bort vagy 4 liter röviditalt jelent. 2010 és 2020 között 25 országban csökkent az alkoholfogyasztás, és 11 államban nőtt.

2020-ban

a legrosszabb statisztikával Lettország rendelkezik (12,1 liter), a legjobbal Törökország (1,2 liter) - a lettek 2,3 literrel többet ittak 2020-ban, mint tíz évvel korábban,

de jelentősen több alkoholfogyasztás történt 2020-ban Bulgáriában, Máltán, Romániában, Lengyelországban, és kicsit romlottak a statisztikák Norvégiában, Olaszországban és Izlandon.

Az EU pozitív hőse e tekintetben, Írország és Litvánia, mindkét államban 2,1 literrel csökkent az alkoholfogyasztás tíz év leforgása alatt, és javult a tendencia Görögországban, Spanyolországban, Hollandiában, Franciaországban, Cipruson és Finnországban is.

Magyarország a középmezőnyben leledzik, mint írák,

nálunk 0,4 literrel csökkent 2010 óta az italozás mennyisége.


30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt

30 éves a METRO – méltó módon ünnepelt 

Partnereivel és munkatársakkal ünnepelte a METRO Nagykereskedelem magyarországi fennállásának 30. évfordulóját a Millenárison, 2024. október 24-én.
Indul a kulináris körutazás Siófokon

Indul a kulináris körutazás Siófokon 

Egy kellemes hétvégi íz élményt ígér az idei utolsó GasztroFok állomás november 8-10. között Siófokon és környékén.
Jön a Libabőr Fesztivál

Jön a Libabőr Fesztivál 

Márton-napi hagyományok és az újbor ünnepe országszerte.
Egy teljes liba felhasználásának fortélyai

Egy teljes liba felhasználásának fortélyai  

Márton-napi hagyományok és fenntartható főzés Nagy Szabolcs séf iránymutatásával.
Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken

Brutális méretű szőlőlopás a Balaton-felvidéken 

Ismét szőlőtolvajok áldozata lett egy balaton-felvidéki borász, aki ezzel a fájdalmas akcióval most több millió forintos kárt könyvelhet el.
Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is – erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben

Gundel-díjátadó, örömfőzéssel kísérve a Városligetben 

Az immár 12. alkalommal odaítélt Gundel-díjat ismét méltó körülmények közt, a városligeti Gundel Étterem történelmi hűséggel berendezett nagytermében adták át a hazai gasztronómia kíválóságainak.
Javában tart az EuroSkills 2025 válogató

Javában tart az EuroSkills 2025 válogató 

A válogató utolsó fordulójára a szakácsok esetében október 29-én 2024. október 29-én, míg a pincéreknél október 30-án kerül sor.
Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében

Amazonas gasztronómiája is kóstolható Budapest szívében 

A Nikkei konyha a japán és perui gasztronómia egyedülálló fúziója, amelyet a Peruba vándorolt japánoknak köszönhet a világ.
Válságban az ír kocsmák

Válságban az ír kocsmák 

Tavaly óta több mint hatszáz étterem és pub zárt be Írországban.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.