Hol isszák fejenként a legtöbbet?

A WHO legújabb vonatkozó, globális jelentéséből kiderül, hogy egy főre lebontva a Föld melyik államában fogyasztják évente a legtöbb alkoholt. A cikk a Fox News beszámolójára támaszkodik.

A meglepő eredmények szerint a mondott időszak alatt átlagosan Tádzsikisztán lakói isszák a legtöbb és szám szerint 30,3 liter szeszt. Ez azért váratlan, mert az országot nagy részt muszlimok lakják, és így a népesség 80%-a soha nem is fogyaszt alkoholt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy aki viszont igen, az nem aprózza el a dolgot.

Oroszország második helye a listán talán már nem ilyen meghökkentő – itt 22,3 literen „állt meg a mutató”.

Az USA-hoz, az Egyesült Királysághoz és Írországhoz hasonló nyugati országok az elmúlt 30 évben alkoholfogyasztásukban valamelyes visszaesést könyvelhettek el. Nem úgy Kína, ahol a kirobbanó gazdasági növekedés a szeszfogyasztók számát is kiugróan gyarapította.

Míg 1978-ban még évente átlagosan 2,5 liter alkoholt ittak a kínai emberek, 2010-ben már 6,7 litert gurítottak le a torkukon. Napjainkra speciel 15,1 literre ugrott az érték, amely már a német (14,7), az amerikai (13,3) és a francia (12,9) adatot is maga mögé utasítja.

Bár Kínában 18 év a szeszfogyasztás legális, alsó korhatára, a túlzott alkoholfogyasztásból eredő betegségek (pl. zsírmáj) előfordulása növekedést mutat. Éppen ezért néhány egészségügyi szakértő az alkoholos italok hozzáférhetőségének korlátozását javasolja a kormánynak.

A The Lancet című, brit orvosi folyóirat megjegyzi, hogy Kínában az italozás nem feltétlenül csupán baráti körben eltöltött szabadidős tevékenység. Igen sok alkohol fogy például az üzleti ebédek alkalmával vagy a kollégák társaságában is, és mint ilyen a karrierépítésnek is elengedhetetlen kelléke.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.