Hol isszák fejenként a legtöbbet?

A WHO legújabb vonatkozó, globális jelentéséből kiderül, hogy egy főre lebontva a Föld melyik államában fogyasztják évente a legtöbb alkoholt. A cikk a Fox News beszámolójára támaszkodik.

A meglepő eredmények szerint a mondott időszak alatt átlagosan Tádzsikisztán lakói isszák a legtöbb és szám szerint 30,3 liter szeszt. Ez azért váratlan, mert az országot nagy részt muszlimok lakják, és így a népesség 80%-a soha nem is fogyaszt alkoholt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy aki viszont igen, az nem aprózza el a dolgot.

Oroszország második helye a listán talán már nem ilyen meghökkentő – itt 22,3 literen „állt meg a mutató”.

Az USA-hoz, az Egyesült Királysághoz és Írországhoz hasonló nyugati országok az elmúlt 30 évben alkoholfogyasztásukban valamelyes visszaesést könyvelhettek el. Nem úgy Kína, ahol a kirobbanó gazdasági növekedés a szeszfogyasztók számát is kiugróan gyarapította.

Míg 1978-ban még évente átlagosan 2,5 liter alkoholt ittak a kínai emberek, 2010-ben már 6,7 litert gurítottak le a torkukon. Napjainkra speciel 15,1 literre ugrott az érték, amely már a német (14,7), az amerikai (13,3) és a francia (12,9) adatot is maga mögé utasítja.

Bár Kínában 18 év a szeszfogyasztás legális, alsó korhatára, a túlzott alkoholfogyasztásból eredő betegségek (pl. zsírmáj) előfordulása növekedést mutat. Éppen ezért néhány egészségügyi szakértő az alkoholos italok hozzáférhetőségének korlátozását javasolja a kormánynak.

A The Lancet című, brit orvosi folyóirat megjegyzi, hogy Kínában az italozás nem feltétlenül csupán baráti körben eltöltött szabadidős tevékenység. Igen sok alkohol fogy például az üzleti ebédek alkalmával vagy a kollégák társaságában is, és mint ilyen a karrierépítésnek is elengedhetetlen kelléke.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.