Hol isszák fejenként a legtöbbet?

A WHO legújabb vonatkozó, globális jelentéséből kiderül, hogy egy főre lebontva a Föld melyik államában fogyasztják évente a legtöbb alkoholt. A cikk a Fox News beszámolójára támaszkodik.

A meglepő eredmények szerint a mondott időszak alatt átlagosan Tádzsikisztán lakói isszák a legtöbb és szám szerint 30,3 liter szeszt. Ez azért váratlan, mert az országot nagy részt muszlimok lakják, és így a népesség 80%-a soha nem is fogyaszt alkoholt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy aki viszont igen, az nem aprózza el a dolgot.

Oroszország második helye a listán talán már nem ilyen meghökkentő – itt 22,3 literen „állt meg a mutató”.

Az USA-hoz, az Egyesült Királysághoz és Írországhoz hasonló nyugati országok az elmúlt 30 évben alkoholfogyasztásukban valamelyes visszaesést könyvelhettek el. Nem úgy Kína, ahol a kirobbanó gazdasági növekedés a szeszfogyasztók számát is kiugróan gyarapította.

Míg 1978-ban még évente átlagosan 2,5 liter alkoholt ittak a kínai emberek, 2010-ben már 6,7 litert gurítottak le a torkukon. Napjainkra speciel 15,1 literre ugrott az érték, amely már a német (14,7), az amerikai (13,3) és a francia (12,9) adatot is maga mögé utasítja.

Bár Kínában 18 év a szeszfogyasztás legális, alsó korhatára, a túlzott alkoholfogyasztásból eredő betegségek (pl. zsírmáj) előfordulása növekedést mutat. Éppen ezért néhány egészségügyi szakértő az alkoholos italok hozzáférhetőségének korlátozását javasolja a kormánynak.

A The Lancet című, brit orvosi folyóirat megjegyzi, hogy Kínában az italozás nem feltétlenül csupán baráti körben eltöltött szabadidős tevékenység. Igen sok alkohol fogy például az üzleti ebédek alkalmával vagy a kollégák társaságában is, és mint ilyen a karrierépítésnek is elengedhetetlen kelléke.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.