Hol isszák fejenként a legtöbbet?

A WHO legújabb vonatkozó, globális jelentéséből kiderül, hogy egy főre lebontva a Föld melyik államában fogyasztják évente a legtöbb alkoholt. A cikk a Fox News beszámolójára támaszkodik.

A meglepő eredmények szerint a mondott időszak alatt átlagosan Tádzsikisztán lakói isszák a legtöbb és szám szerint 30,3 liter szeszt. Ez azért váratlan, mert az országot nagy részt muszlimok lakják, és így a népesség 80%-a soha nem is fogyaszt alkoholt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy aki viszont igen, az nem aprózza el a dolgot.

Oroszország második helye a listán talán már nem ilyen meghökkentő – itt 22,3 literen „állt meg a mutató”.

Az USA-hoz, az Egyesült Királysághoz és Írországhoz hasonló nyugati országok az elmúlt 30 évben alkoholfogyasztásukban valamelyes visszaesést könyvelhettek el. Nem úgy Kína, ahol a kirobbanó gazdasági növekedés a szeszfogyasztók számát is kiugróan gyarapította.

Míg 1978-ban még évente átlagosan 2,5 liter alkoholt ittak a kínai emberek, 2010-ben már 6,7 litert gurítottak le a torkukon. Napjainkra speciel 15,1 literre ugrott az érték, amely már a német (14,7), az amerikai (13,3) és a francia (12,9) adatot is maga mögé utasítja.

Bár Kínában 18 év a szeszfogyasztás legális, alsó korhatára, a túlzott alkoholfogyasztásból eredő betegségek (pl. zsírmáj) előfordulása növekedést mutat. Éppen ezért néhány egészségügyi szakértő az alkoholos italok hozzáférhetőségének korlátozását javasolja a kormánynak.

A The Lancet című, brit orvosi folyóirat megjegyzi, hogy Kínában az italozás nem feltétlenül csupán baráti körben eltöltött szabadidős tevékenység. Igen sok alkohol fogy például az üzleti ebédek alkalmával vagy a kollégák társaságában is, és mint ilyen a karrierépítésnek is elengedhetetlen kelléke.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.