Hol isszák fejenként a legtöbbet?

A WHO legújabb vonatkozó, globális jelentéséből kiderül, hogy egy főre lebontva a Föld melyik államában fogyasztják évente a legtöbb alkoholt. A cikk a Fox News beszámolójára támaszkodik.

A meglepő eredmények szerint a mondott időszak alatt átlagosan Tádzsikisztán lakói isszák a legtöbb és szám szerint 30,3 liter szeszt. Ez azért váratlan, mert az országot nagy részt muszlimok lakják, és így a népesség 80%-a soha nem is fogyaszt alkoholt. Mindebből arra lehet következtetni, hogy aki viszont igen, az nem aprózza el a dolgot.

Oroszország második helye a listán talán már nem ilyen meghökkentő – itt 22,3 literen „állt meg a mutató”.

Az USA-hoz, az Egyesült Királysághoz és Írországhoz hasonló nyugati országok az elmúlt 30 évben alkoholfogyasztásukban valamelyes visszaesést könyvelhettek el. Nem úgy Kína, ahol a kirobbanó gazdasági növekedés a szeszfogyasztók számát is kiugróan gyarapította.

Míg 1978-ban még évente átlagosan 2,5 liter alkoholt ittak a kínai emberek, 2010-ben már 6,7 litert gurítottak le a torkukon. Napjainkra speciel 15,1 literre ugrott az érték, amely már a német (14,7), az amerikai (13,3) és a francia (12,9) adatot is maga mögé utasítja.

Bár Kínában 18 év a szeszfogyasztás legális, alsó korhatára, a túlzott alkoholfogyasztásból eredő betegségek (pl. zsírmáj) előfordulása növekedést mutat. Éppen ezért néhány egészségügyi szakértő az alkoholos italok hozzáférhetőségének korlátozását javasolja a kormánynak.

A The Lancet című, brit orvosi folyóirat megjegyzi, hogy Kínában az italozás nem feltétlenül csupán baráti körben eltöltött szabadidős tevékenység. Igen sok alkohol fogy például az üzleti ebédek alkalmával vagy a kollégák társaságában is, és mint ilyen a karrierépítésnek is elengedhetetlen kelléke.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.