Így szövetkeznek a pékek

Románia és Magyarország sütőipara egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát.

"Románia és Magyarország sütőipara egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát, hiszen természetes szövetségesei vagyunk egymásnak" – hangsúlyozta Septe József, a csütörökön nyíló marosvásárhelyi GastroPan kiállításon résztvevő magyar szakmai delegáció vezetője, a Magyar Pékszövetség elnöke. A vezető hangsúlyozta: "Az idén 10 éves kiállításon ismét bebizonyosodott, hogy nemcsak piaci viszonyaink nagyon hasonlóak, de gondjaink és az előttünk álló kihívások kis. A szakképzett munkaerő hiánya Romániában is egyre komolyabb gondot okoz, még ha az elvándorlás mértéke alacsonyabb is a hazaihoz képest. Ezért, és a versenyképesség javítása érdekében is mindkét országban a legfontosabb témák az automatizáció, a hagyományok újragondolása, a nagyüzemi kovászos technológiák, a minőségorientált termelés és a szektor vállalkozásszerkezetének hatékonyabbá tétele. Mindkét országban meghatározó ezen felül az eredményes képviselet úgy a belpolitikai, mint az uniós döntéshozók felé." - tett hozzá Septe.

Kiemelt vendég a Gastro Pan kiállításon a Magyar Pékszövetség Erősödő együttműködés.

A négynapos, 150 nemzetközi kiállítót vonzó GastroPan nyitóünnepségén, a küldöttség tagjaként Ilonka Boldizsár, a nemzetközi Pék-és Cukrásszövetség UIBC (Union International of Bakers and Confectioners) nagykövete, tiszteletbeli örökös tagja a nemzetközi szakma nevében mondott köszöntőt.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.