Ilyen a tradicionális izlandi gasztronómia (?)

Nem mindennapi menüsor várja az izlandi főváros egyik éttermébe betérőket. A 27 éves séf ugyanis hagyományos viking ételeket kínál az ínyencségre vágyóknak.

Az AFP szerdai tudósítása szerint a reykjavíki étteremben senki sem kéri a panaszkönyvet azért, mert a megrendelt cápahúsos menü rohadt. Mert annak pontosan olyannak kell lennie. Az izlandi hagyományok szerint ugyanis a hakarl nevű ételhez a cápahúst két hónapig a kavicsos föveny alá kell elásni, rohasztani, majd pedig további hetekig fellógatni és szárítani. Ezt az "illatos" fogást pedig hermetikusan lezárt edényben tálalják a vendégeknek, "nehogy elillanjon az aromája".Az ízről azt írja az AFP, hogy ammónia és kéksajt közt mozog. És ajánlatos az egészet krumpliból készült vodkával leöblíteni- a méregerős ital fertőtlenít és érzéstelenít is. De más furcsaságok is szerepelnek a menün: például bálna, rénszarvas, ló és kos heréje izlandiasan elkészítve, vagy például birkafej egészben. A tulajdonos azt mondja: a hagyományos izlandi ételeket készíti, azokat a fogásokat, amelyeket szülei és nagyszülei ettek. Eythor Halldorsson azt is elárulta, hogy a világhírű izlandi popdíva, Björk is előszeretettel vendégeskedik nála, amikor Reykjavíkban van. (FH)

Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.