Íme, az olaszrizlingek füredi világbajnokságának győztesei

Hét ország 349 bora érkezett be a GROW du Monde versenyre, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg, az idei évben Magyarország lehetett a házigazda. A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier is volt.

A Balatonfüreden megrendezett díjátadó ünnepségen május 31-én 5 trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek, ezen felül 17 platina, 82 arany-, 92 ezüst- és 82 bronzérem is gazdára talált.


 A világ legnagyobb borszakértői közül is Balatonfüredre látogattak a verseny idején: itt Caroline Gilby bírál (jobbra) épp a verseny alkalmával zsűritársai között /Forrás: rizlinggeneracio.hu
A világ legnagyobb borszakértői közül is Balatonfüredre látogattak a verseny idején: itt Caroline Gilby bírál (jobbra) épp a verseny alkalmával zsűritársai között /Forrás: rizlinggeneracio.hu


Az olaszrizlingek nemzetközi megmérettetését 2021-ben indította el három borszakíró, a horvát Saša Špiranec, a szerb Igor Luković és a magyar Győrffy Zoltán.

A GROW du Monde egy nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, graševina, grašac beli, laški rizling, welschriesling, ryzlink vlašský borokat gyűjti össze, de lényegében ugyanarról a fajtáról van szó.
 

A világ minden tájáról érkezett borbírák (köztük több Master of Wine és Master Sommelier) a legjobb és legautentikusabb borokat keresik, amelyek abból a szőlőfajtából készülnek, amelyben az alapítók és a szervezők régóta és rendületlenül hisznek. Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció, a rendezvény társszervezőjének kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonímája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet.

Öt kategóriában hirdettek győztest.

Legjobb fiatal olaszrizling: Vino Gaube Laški Rizling 2023 (Szlovénia)
Legjobb érlelt olaszrizling: Vinařtsví No. 44 Dunajovský Vlašák Pašák 2022 (Csehország)
Legjobb édes olaszrizling: Galić Graševina "Mateo" Izborna berba 2018 (Horvátország)
Legjobb narancs-/natúrbor: Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia)
Legjobb olaszrizling alapú házasítás: Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország)

A nemzetek éremtáblázata az alábbiak szerint alakult:

Magyarország 8 platina, 48 arany, 54 ezüst, 47 bronz
Csehország 3 platina, 7 arany, 5 ezüst
Szlovénia 3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz
Horvátország 1 platina, 13 arany, 18 ezüst, 20 bronz
Szerbia 1 platina, 7 arany, 7 ezüst, 6 bronz
Szlovákia 1 platina, 5 arany, 2 ezüst, 2 bronz
Olaszország 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz


 Forrás: rizlinggeneracio.hu
Forrás: rizlinggeneracio.hu

A GROW Balaton rendezvénysorozat öt napja alatt a zsűri tagjai, köztük Caroline Gilby MW, Ivan Barbić MW vagy Ronn Wiegand MW&MS több borvidékre ellátogattak, 5 mesterkurzuson vehettek részt, ezeken mintegy 70 balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. 

Bővebb információ és további eredmények: www.growdumonde.eu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.