Indul a Borősz Alsó-Ausztriában

Augusztus közepétől egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriában, mely során a bort és a gasztronómiát ünneplik. Szüreti felvonulások, kulináris kalandok, borkóstolók és mulatságok kicsiknek és nagyoknak – mindez csak egy kis ízelítő abból, amit élőben is megtapasztalhatnak azok, akik úgy döntenek, az ősz egy szeletét Alsó-Ausztriában töltik. Ha kíváncsi, mit is jelent pontosan a „Weinherbst”, azaz a borősz, és milyen kalandokat kínál az egész család számára, látogasson el Alsó-Ausztriába, és ismerje meg a hamisítatlan osztrák vendégszeretetet!

A borősz hosszú múltra tekint vissza. Immár huszonharmadik éve térnek vissza ide a túrázni és kerékpározni vágyók, hogy a sport és a kikapcsolódás mellett gasztronómiai szenvedélyeiknek is hódoljanak. A kezdetektől márkavédjegy alatt álló rendezvény Európa legnagyobb borturisztikai programsorozata. Az alsó-ausztriai borút 830 kilométeres hosszával a világ egyik leghosszabb, borhoz kapcsolódó útvonala, mely összeköti egymással Alsó-Ausztria mind a nyolc borvidékét, Wachautól a Bécsi erdőig.

Az alsó-ausztriai borászok régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak, miközben az innováció útját járják és jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját (mely leginkább a Zöldveltelini, a Riesling, a Fehér Burgundi és a Chardonnay fajtáinak kedvez). 150 bortermelő helyet találunk itt, 1700 borászattal, melyekben kedvünkre hódolatunk a nedű iránti szenvedélyünknek. A gyerekek és az alkoholmentes italok kedvelői sem maradnak szomjasan; finomabbnál finomabb gyümölcslevek, mustok és házi szörpök várják az ínyenceket. A gyerekeket természetesen programok tekintetében is elkényezteti a régió.

Poysdorf városában minden a szőlőről és a borról szól. Itt látogathatunk el a Vino Versumba, mely borászati múzeumok, pincetúrák és présházak mellett a gyerekek számára szőlő tematikájú játszóteret kínál, emellett pedig egy interaktív, 20 állomásos tematikus parkon is végig haladhatunk, ahol a digitális technológia eszközeinek bevonásával ismerkedhetünk meg a hely és a bor történetével.

Szintén kiváló program lehet a családok számára a Thayatal Nemzeti Park vadmacskarezervátuma, ami idén január óta várja a látogatókat, hogy természetes környezetükben figyeljék meg ezeket a csodás állatokat. A gazdag étel- és italkínálat végig kóstolása mellett azonban könnyen találnak elfoglaltságot azok is, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. Vezetett sétákon vehetünk részt a szőlőültetvényekben, de akár szőlészetek, borászatok területére is beköltözhetünk egy rövid időre, hiszen sok borász dönt úgy, hogy a vendéglátás felé fordulva fogadót nyit saját borászata területén.

Ha szívesen kötjük össze a könnyű testmozgást és a borok élvezetét, kerékpárral is bebarangolhatjuk a környék pincéit. Ausztria legnagyobb borvidékét 1600 km-es kerékpárút-hálózat szövi át, mely mentén számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és a kulináris élvezetekre. Ha azonban úgy döntünk, hogy borozgatás után mégsem pattannánk szívesen kerékpárra, a borút mentén több shuttle- és taxiszolgáltató áll rendelkezésre, melyekkel visszatérhet szálláshelyére. Sőt, a Weinviertelben külön bormobil is működik, de a régiót akár nosztalgiavonattal is átszelhetjük.

Az alábbi térkép segítségével megtervezhetjük túra- vagy bicikliútvonalainkat Alsó-Ausztria-szerte: https://touren.niederoesterreich.at/hu/tours/

Forrás: Turizmus Online


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.