Indulna a Bocuse szakácsversenyen? Küldjön receptet!

Ki képviseli hazánkat 2024-ben a norvégiai Trondheimben a Bocuse d’Or európai döntőjén? A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2023. május 31-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. 

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia célja az ifjú tehetségek felkutatása és szakmai előmenetelük támogatása. Az Egyesület feladata a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakács megtalálása, aki a következő Bocuse d’Or Europe versenyen képviselheti Magyarországot, és sikeres szereplés esetén kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2025-s világdöntőjére - olvasható az akadémia FB oldalán.
 
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia recept pályázatot hirdet magyar állampolgárságú szakácsok számára. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjaiból álló zsűri Hamvas Zoltán elnökletével kiválasztja a legígéretesebb recepteket, hogy azok alkotói élőben is bemutathassák tehetségüket a selejtezőn. A hazai döntőt megelőző selejtező verseny témáját minimum 6 héttel a rendezvény előtt hirdetik ki, a 20 országot felvonultató európai döntőn 2024. márciusában a magyar döntő győztese képviselheti hazánkat.
 
 
A pályázat benyújtásának határideje: 2023.május 31. éjfél.
 
A pályázat témája:
1. Téma: (recept 12 főre) 1 db 1,5-2,0 kg-s norvég lazacfilé (egy darab filé) - hidegen vagy melegen elgondolva - hozzá kétfajta köret és egy mártás. Az egyik körethez kötelező felhasználni minimum 2 féle gyökérzöldséget.
2. Téma: (recept 12 főre) kétfajta Bocuse d’Or verseny stílusú köret elkészítése – melyből az egyiknek vegán köretnek kell lennie, a másiknak vegetáriánus köretnek kell lennie
A versenyen való részvételre szabadon pályázhat minden olyan magyar állampolgárságú szakács, aki (2025. január 20-ig) betölti a 23. életévét és elhivatottnak érzi magát e nagy presztízsértékű versenyen való megmérettetésre.
A pályázati dossziékat az [email protected] címre 2023. május 31. éjfélig várják. A jelentkező pályázatát akkor tekintheti elfogadottnak, ha a fenti témára írt fényképpel kísért receptjének átvételéről / beküldéséről írásbeli visszajelzést kap.
 
A Bocuse d’Or verseny állomásai:
Pályázatok beküldése: 2023. május 31.
A selejtezőn résztvevők kihirdetése: 2023. június 15. (maximum 10 fő)
Bocuse d’Or magyar selejtező: 2023. szeptember első fele
Bocuse d’Or Magyarország döntő: 2023. október (4-6 fő)
Bocuse d’Or Europe döntő: 2024. március 19-20. Trondheim (Norvégia)
Iránymutatások a receptpályázathoz
• A verseny kalkulációját 12 adagra kérik megadni.
• Sót, borsot leszámítva, minden felhasznált anyag mennyiséggel kell, hogy szerepeljen.
• A recepthez kérik az e-mail mellékleteként képet is küldjenek (PNG/JPEG formában) az elkészült ételről.

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.