Indulna a Bocuse szakácsversenyen? Küldjön receptet!

Ki képviseli hazánkat 2024-ben a norvégiai Trondheimben a Bocuse d’Or európai döntőjén? A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2023. május 31-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. 

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia célja az ifjú tehetségek felkutatása és szakmai előmenetelük támogatása. Az Egyesület feladata a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakács megtalálása, aki a következő Bocuse d’Or Europe versenyen képviselheti Magyarországot, és sikeres szereplés esetén kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2025-s világdöntőjére - olvasható az akadémia FB oldalán.
 
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia recept pályázatot hirdet magyar állampolgárságú szakácsok számára. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjaiból álló zsűri Hamvas Zoltán elnökletével kiválasztja a legígéretesebb recepteket, hogy azok alkotói élőben is bemutathassák tehetségüket a selejtezőn. A hazai döntőt megelőző selejtező verseny témáját minimum 6 héttel a rendezvény előtt hirdetik ki, a 20 országot felvonultató európai döntőn 2024. márciusában a magyar döntő győztese képviselheti hazánkat.
 
 
A pályázat benyújtásának határideje: 2023.május 31. éjfél.
 
A pályázat témája:
1. Téma: (recept 12 főre) 1 db 1,5-2,0 kg-s norvég lazacfilé (egy darab filé) - hidegen vagy melegen elgondolva - hozzá kétfajta köret és egy mártás. Az egyik körethez kötelező felhasználni minimum 2 féle gyökérzöldséget.
2. Téma: (recept 12 főre) kétfajta Bocuse d’Or verseny stílusú köret elkészítése – melyből az egyiknek vegán köretnek kell lennie, a másiknak vegetáriánus köretnek kell lennie
A versenyen való részvételre szabadon pályázhat minden olyan magyar állampolgárságú szakács, aki (2025. január 20-ig) betölti a 23. életévét és elhivatottnak érzi magát e nagy presztízsértékű versenyen való megmérettetésre.
A pályázati dossziékat az [email protected] címre 2023. május 31. éjfélig várják. A jelentkező pályázatát akkor tekintheti elfogadottnak, ha a fenti témára írt fényképpel kísért receptjének átvételéről / beküldéséről írásbeli visszajelzést kap.
 
A Bocuse d’Or verseny állomásai:
Pályázatok beküldése: 2023. május 31.
A selejtezőn résztvevők kihirdetése: 2023. június 15. (maximum 10 fő)
Bocuse d’Or magyar selejtező: 2023. szeptember első fele
Bocuse d’Or Magyarország döntő: 2023. október (4-6 fő)
Bocuse d’Or Europe döntő: 2024. március 19-20. Trondheim (Norvégia)
Iránymutatások a receptpályázathoz
• A verseny kalkulációját 12 adagra kérik megadni.
• Sót, borsot leszámítva, minden felhasznált anyag mennyiséggel kell, hogy szerepeljen.
• A recepthez kérik az e-mail mellékleteként képet is küldjenek (PNG/JPEG formában) az elkészült ételről.

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.