Ínycsiklandó a Vegán január az Emirates-nél

 A 2014-ben indult nemzetközi "Veganuárt", azaz, a vegán étrendet népszerűsítő egy hónapos kezdeményezést ünnepli januárban az Emirates. A növényi alapú étrend népszerűségének gyors növekedését bizonyítja, hogy tavaly 154 százalékkal nőtt azon utasok száma, akik a legnagyobb nemzetközi légitársaság fedélzetén ilyen ételt rendeltek. Összegyűjtötték az utasok kedvenc vegán ételeit is - tájékoztatta szerkesztőségünket a légitársaság.

Vegán kínálat a fedélzeten és a várótermekben

A növényi alapú ételek egyre népszerűbbek azok körében is, akik nem tartják magukat teljesen vegánnak, de időnként inkább könnyebb, húsmentes ételeket választanak. A légitársaság már az 1990-es évek óta kínál vegán ételeket a fedélzeten, és mára több, mint 180 recept közül választhatnak a növényi étrendet követő utasok és azok, akik egészséges, növényi ételeket kóstolnának repülés közben. Kezdetben csak néhány útvonalon volt jellemző, hogy vegán ételt kértek az utasok, például Indiában, ahol több vallás is növényi alapú táplálkozást ír elő. Az utóbbi években azonban a vegán ételek népszerűsége rohamosan nőni kezdett világszerte. Ezért a vegán opciók a fedélzeten és a légifuvarozó várótermeiben is megrendelhetők és előrendelhetők. Az utazók bármely járatukon, mindegyik utasosztályon, 24 órával az indulás előtt jelezhetik, ha vegán menüt kérnének. De a legnépszerűbb útvonalakon még erre sincs szükség, a növényi alapú ételek a fő menüválaszték részeként választhatók. Az újításoknak köszönhetően 2022-ben, a fedélzeten felszolgált vegán ételekre 154 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint a megelőző időszakban, és több, mint 280 ezer adag növényi alapú ételt fogyasztottak a társaság utasai.


 
Ínycsiklandó ételkülönlegességek

A VegNews tematikus online híroldal vegetáriánus és vegán utasok körében végzett felmérése szerint már most a legnépszerűbb légitársaságnak számít az Emirates. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a vállalat 2022-ben egy olyan új vegán menüt alkotott meg a First és a Business osztály utasai számára, amely vetekszik a fine dining éttermek kínálatával. A tökéletes vegán menü fejlesztése egy éven át tartott, mivel a világ különböző tájairól érkező séfek táplálkozási szakértőkkel együttműködve a meglévő, népszerű ételekből kiindulva keresték meg azokat a hozzávalókat, amelyek az ízek megtartása mellett átválthatók a vegán receptekbe. A cél az volt, hogy olyan menüt hozzanak létre, amely a légitársaság minden utasának tetszik, nem csak a vegán utasoknak.

A menü olyan ételeket tartalmaz, mint a serpenyőben sült királyi osztriga gomba jackfruit biryanival, szeletelt karalábéval és égetett naranccsal, vagy a csokoládés szarvasgombás torta mogyoróval, pisztáciával és aranylevéllel, illetve a zöld szőlőtorta kandírozott rózsaszirmokkal, vaníliapudinggal és csillogó yuzugyöngyökkel díszített bogyókompóttal. Külön érdekesség, hogy 2022-ben több, mint 195 ezer vegán desszertet szolgáltak fel a légiszállító gépein, köztük olyan csábító finomságokat, mint a friss, lédús eperrel turbózott étcsokoládépudingos torta, a kókuszkrémmel megspékelt pikáns citromtorta és az édes eperkompóttal gazdagított csokoládés tofu-sajttorta.



Kiváló minőségű, egészséges összetevők

Az Emirates fedélzetén a vegán ételválaszték kézműves-, bio- és szuperélelmiszerek felhasználásával készül és salátákból, gyümölcsökből és zöldségekből áll, amelyeket több, az Egyesült Arab Emírségekben működő beszállítótól, többek között a Bustanicából szereznek be. A Bustanica a világ legnagyobb hidrokultúrás vertikális farmja, amelyet a légicég 16 milliárd forintos beruházással hozott létre. A Bustanica terményeit növényvédő szerek, gyomirtók és vegyszerek nélkül termesztik.

Az umami hatás

Az Emirates díjnyertes séfjei a textúrák és az infúziók okos használatával törekedtek az úgynevezett umami hatás elérésére, vagyis az ízek maximalizálására. A séfek a díszítésre is nagy figyelmet fordítottak, ugyanis az ételeket a vertikális farmon termesztett friss fűszernövényekkel, bogyós gyümölcsökkel tökéletesítették, míg számos új vegán desszertet valódi aranylemezzel díszített lapokkal tettek még fenségesebbé.

A turistaosztály jelenlegi vegán kedvencei közé tartozik a krémes spenótos-avokádós mousse marinált tofuval, blansírozott hóborsóval, retekkel, spárgával, gránátalmával, cukkiniszalaggal és sriracha olajjal; a sokszínű quinoa zamatos karamellizált körtével és zellerpürével, sült karfiollal, mázas sárgarépával, párolt kelkáposztával és medvehagymás pestóval; valamint a krémes árparizottó gombával, napon szárított paradicsommal, margarinos gesztenyével, blansírozott brokkolinivel és pirított tökmaggal.



Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.