Itt a győztes sütemény az Eucharisztikus Kongresszusra

A magyar cukrászok, az 1938-as eucharisztikus világkongresszushoz hasonlóan, ismét bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe, az ünnepségsorozat még emlékezetesebbé tételébe.

A katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Ipartestület Vojtek Éva ötletgazda kezdeményezésére pályázatot hirdetett a kongresszus süteményének megalkotására. A verseny kiírását hosszas egyeztetések előzték meg, amelybe a szakmai testület bevonta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek-metropolitát. Ő egyházi szempontok meghatározásával segítette a verseny előkészítését.

Szigorú versenyfeltételek
A pályázóknak számos kritérium szerint kellett a süteményüket megtervezni, összeállítani. Az egyik legfőbb ezek közül az volt, hogy a termék jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek. Ilyen például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab, vagy az olívaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a szakembereknek arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.

Az első kör izgalmai
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részéről Fábry Kornél főtitkár követte figyelemmel a pályázatot és helyet kapott a zsűriben is. Az első fordulóból az ítészek hét süteményt juttattak be a döntőbe.
 

    Fügés keksz (Andrész Petra, Andrész Cukrászda, Biatorbágy)
    Mandulás szedres kocka (Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely)
    Názáret (Czömpöly Eleonóra, Cake Art Cukrászat, Táplánszentkereszt)
    Egy falat mennyország (Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti)
    A szeretet íze (Márkus Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba)
    Szent Erzsébet rózsái (Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök)
    Hála (Csuta Rita, Csuta Cukrászda, Csákvár)

Neves szakemberek bírálata
A zsűriben a NEK főtitkára mellett a hazai szakma elismert képviselői foglaltak helyet:

    Auguszt József (Auguszt Cukrászda, Budapest)
    Dr. Fábry Kornél atya, főtitkár (NEK, Budapest)
    Erdélyi Balázs (Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest)
    Pass Szilvia (Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár)
    Sulyán Pál (Sulyán Cukrászda, Veresegyház)
    Vojtek Éva (Cukrászmester Magazin, Budapest)



A döntőbe kerülő hét cukrász számos hasznos tanácsot kapott a testület tagjaitól a felhasznált anyagok, a díszítés, az elnevezést és a csomagolást illetően is.

Igazi kuriózumok a döntőben
„A zsűrit komoly feladat elé állították a versenyzők, mivel mindegyik döntős sütemény igazi kuriózum volt. Mindegyik termék más és másféleképpen közelítette meg a témát, így még nehezebb volt a döntés” – értékelt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

A pályázat győztese
A nyertes sütemény megalkotója: Karl Zsolt cukrászmester. A zsűri értékelése szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A Pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és a bírálók véleménye szerint jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is.


 
Igazi kánaáni kalács
A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a kongresszus nyitómiséjén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni a „NEK Süteményt”.

Szeptembertől a cukrászdában a nyertes süti
A kongresszus hivatalos süteményét szeptember 3-tól remélhetőleg minél több cukrászdában kínálják majd a vendégeknek. Az ipartestület minden szakmai segítséget megad a nyertes alkotás elkészítéséhez. Erdélyi Balázs hozzátette, a jelentkező cukrászdák egyben azt is vállalják, hogy egy alkalommal a rendezvény ideje alatt, egy szentmise után karitatív módon megvendégelik a misén résztvevő hívőket a székhelyük környékén lévő templomnál.

A végső zsűri
A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke elmondta: „A pályázat egyik célja az volt, hogy a győztes süteménnyel emléket állítsunk az Eucharisztikus Kongresszusnak, de a nem titkolt reményünk továbbra is az, hogy a győztes sütemény hosszú éveken keresztül megtalálható lesz majd a magyar cukrászdák választékában. Erről természetesen majd a vendégek fognak dönteni, ők lesznek a végső zsűri.”


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.