Jegestea másképpen

Felszabadult nyár, frissítő vízpart, színes napernyő, varázslatos könyv, puha nyugágy, finoman lengedező szellő és kezünkben hideg pohár, benne a jégkockák egymáshoz koccanása a kedvenc jegesteánkban. Így lehet(ne) túlélni a kánikula időszakát, és az ice tea iránti szenvedélyünket megélni. De mit tehetünk akkor, ha a munkahelyen ragadunk, ki se látunk a teendők közül, és semmi kilátás arra, hogy kicsit magunkkal foglalkozzunk? Pár percnyi pihenés, teljes kikapcsolás, és egy hideg FUZETEA jobban felfrissít és feltölt, mint gondolnánk!

Fekete tea citrom egy csipetnyi citromfűvel, fekete tea barack egy csipetnyi hibiszkusszal és zöld tea mangó egy csipetnyi kamillával, valamint eper, zero citrom és zero barack, zero maracuja. Ha hátradőlnénk egy picit, relaxálnánk és innánk valami finomat, hagyjuk, hogy új dimenziókat és meglepő ízkombinációkat nyisson meg számunkra a felfrissülésben a FUZETEA.

Hogy teljesebbé tegyük az élményt, vonjuk be az érzékszerveinket a kóstolásba! A FUZETEA által megkérdezett tea- és illatguruk segítenek, hogyan. Az általános tanács az, hogy mielőtt belekortyolunk az italunkba, vegyük szemügyre azt, és mély levegővételekkel illatoljuk meg. „Kevesebben foglalkoznak az illattal, mint az ízzel, pedig a kettő együtt nagyon jól támogatja egymást. Ugyanez az ízesített jegesteák esetében is igaz. Az emberek nagyon sokszor, legyen az borkóstolás vagy akár egy ételkóstolás, nem igazán gondolják végig, hogy mi az az íz, amit nekik érezniük kell. De ha elmondjuk nekik és mutatunk egy olyan illatot, mondjuk a hibiszkusz illatát, nagyon kevesen tudják, hogy az milyen. A hibiszkusz virág íze kiérezhető a FUZETEA-ben is, és ha ezt megmutatom az illetőnek, akkor egy „aha élményt” kap és rájön, hogy tényleg azt az adott virágot érzi abban az ízkombinációban” – mesélte Lipovszky Csenge, a Scent Poetry illatesztétája, belőle mit vált ki a FUZETEA.

De az illatedukáció részeként azt is fontosnak tartja Magyarország egyetlen illatesztétája, hogy képezzük magunkat, milyen illatanyagok mivel kombinálhatók és hogyan felismerhetők. Arra is érdemes figyelni szerinte, hogy az adott illatok, illat-, ízkombinációk milyen élményeket keltenek a befogadóban. Nemcsak az illatesztéta feladata (lenne) az emberek fejében ezt átkódolni Lipovszky Csenge szerint: „Még nagyobb tudást jelent, ha meg tudunk tanulni közel kerülni az érzelmeinkhez, az illatok által előidézett emlékeinkhez és érzéseinkhez. Egy kis odafigyeléssel, ha az illatoknak időt szentelünk és alaposan megszaglásszuk, nem csak annyi derül ki, hogy kihez milyen illat és íz illik, hanem akár az is, miért illik az adott személyhez ez az illat, miért választotta ki ezt és milyen karakterjegyekre, sőt, milyen élethelyzetre enged következtetni az illatválasztása.”

A parfümséf véleménye szerint is tanulható az illatolás, és érdemes erre mindenkinek odafigyelnie, rendszeresen gyakorolnia. „Meg tudjuk tanulni, hogy milyen illatokat hordoz például egy jegestea, megérezni, milyen alapösszetevőkből készül. A jegestea-kóstolás is tanulható. Ha engedjük kibontakozni az orrunkat, az illatélményünk hihetetlen dolgokat tud nyújtani. Bizonyos illatok hatására évtizedeket tudunk visszamenni az időben, és felidézni olyan dolgokat, hogy például az adott illatot hol érezhetjük. Nem véletlen, hogy egy egész univerzum rejlik az orrunkban, hiszen az egyik legősibb érzékelésünk maga a szaglás” – mondta Biró Botond Boldizsár, a Béterv étterem parfümséfje.

Miután kellő figyelmet szenteltünk az illatolásnak, megkezdődhet az ízlelés. A teaszakértő szerint itt a fokozatosságon van a hangsúly: „Kezdő teázóknak először az ízesített teákat ajánlanám. Érdemes figyelni arra, hogy az ízesítés részét képezzék természetes alapanyagok is, akár virágról, akár illóolajról van szó” – javasolta Libor Margit, a Sweet Side Kávézó tulajdonosa. Az ízkombinációk megfigyelése közepette azért a tea karakterére is érdemes koncentrálni, erre a FUZETEA kifejezetten alkalmas szerinte: „A FUZETEA végre egy olyan alternatíva a jegesteák között, amely ízben is nagyon kellemes, tényleg érezhetően zöld tea íze van, de a fanyarsága mellett édeskés is. Mindeközben cukormentes, így a cukorbevitel szabályozásában is számíthatunk rá” – tette hozzá a tea-szaktekintély. Mindegy, hogy otthon, a munkahelyen vagy épp az ebédszünetben isszuk a pár korty csodát jelentő FUZETEA-t, az a néhány percnyi saját idő és az érzékszerveket elkápráztató frissítő ital jelentheti a megoldást arra, amelyre mindannyiunknak szüksége van a feltöltődéshez.

Forrás: Vendég & Hotel


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.