Jegestea másképpen

Felszabadult nyár, frissítő vízpart, színes napernyő, varázslatos könyv, puha nyugágy, finoman lengedező szellő és kezünkben hideg pohár, benne a jégkockák egymáshoz koccanása a kedvenc jegesteánkban. Így lehet(ne) túlélni a kánikula időszakát, és az ice tea iránti szenvedélyünket megélni. De mit tehetünk akkor, ha a munkahelyen ragadunk, ki se látunk a teendők közül, és semmi kilátás arra, hogy kicsit magunkkal foglalkozzunk? Pár percnyi pihenés, teljes kikapcsolás, és egy hideg FUZETEA jobban felfrissít és feltölt, mint gondolnánk!

Fekete tea citrom egy csipetnyi citromfűvel, fekete tea barack egy csipetnyi hibiszkusszal és zöld tea mangó egy csipetnyi kamillával, valamint eper, zero citrom és zero barack, zero maracuja. Ha hátradőlnénk egy picit, relaxálnánk és innánk valami finomat, hagyjuk, hogy új dimenziókat és meglepő ízkombinációkat nyisson meg számunkra a felfrissülésben a FUZETEA.

Hogy teljesebbé tegyük az élményt, vonjuk be az érzékszerveinket a kóstolásba! A FUZETEA által megkérdezett tea- és illatguruk segítenek, hogyan. Az általános tanács az, hogy mielőtt belekortyolunk az italunkba, vegyük szemügyre azt, és mély levegővételekkel illatoljuk meg. „Kevesebben foglalkoznak az illattal, mint az ízzel, pedig a kettő együtt nagyon jól támogatja egymást. Ugyanez az ízesített jegesteák esetében is igaz. Az emberek nagyon sokszor, legyen az borkóstolás vagy akár egy ételkóstolás, nem igazán gondolják végig, hogy mi az az íz, amit nekik érezniük kell. De ha elmondjuk nekik és mutatunk egy olyan illatot, mondjuk a hibiszkusz illatát, nagyon kevesen tudják, hogy az milyen. A hibiszkusz virág íze kiérezhető a FUZETEA-ben is, és ha ezt megmutatom az illetőnek, akkor egy „aha élményt” kap és rájön, hogy tényleg azt az adott virágot érzi abban az ízkombinációban” – mesélte Lipovszky Csenge, a Scent Poetry illatesztétája, belőle mit vált ki a FUZETEA.

De az illatedukáció részeként azt is fontosnak tartja Magyarország egyetlen illatesztétája, hogy képezzük magunkat, milyen illatanyagok mivel kombinálhatók és hogyan felismerhetők. Arra is érdemes figyelni szerinte, hogy az adott illatok, illat-, ízkombinációk milyen élményeket keltenek a befogadóban. Nemcsak az illatesztéta feladata (lenne) az emberek fejében ezt átkódolni Lipovszky Csenge szerint: „Még nagyobb tudást jelent, ha meg tudunk tanulni közel kerülni az érzelmeinkhez, az illatok által előidézett emlékeinkhez és érzéseinkhez. Egy kis odafigyeléssel, ha az illatoknak időt szentelünk és alaposan megszaglásszuk, nem csak annyi derül ki, hogy kihez milyen illat és íz illik, hanem akár az is, miért illik az adott személyhez ez az illat, miért választotta ki ezt és milyen karakterjegyekre, sőt, milyen élethelyzetre enged következtetni az illatválasztása.”

A parfümséf véleménye szerint is tanulható az illatolás, és érdemes erre mindenkinek odafigyelnie, rendszeresen gyakorolnia. „Meg tudjuk tanulni, hogy milyen illatokat hordoz például egy jegestea, megérezni, milyen alapösszetevőkből készül. A jegestea-kóstolás is tanulható. Ha engedjük kibontakozni az orrunkat, az illatélményünk hihetetlen dolgokat tud nyújtani. Bizonyos illatok hatására évtizedeket tudunk visszamenni az időben, és felidézni olyan dolgokat, hogy például az adott illatot hol érezhetjük. Nem véletlen, hogy egy egész univerzum rejlik az orrunkban, hiszen az egyik legősibb érzékelésünk maga a szaglás” – mondta Biró Botond Boldizsár, a Béterv étterem parfümséfje.

Miután kellő figyelmet szenteltünk az illatolásnak, megkezdődhet az ízlelés. A teaszakértő szerint itt a fokozatosságon van a hangsúly: „Kezdő teázóknak először az ízesített teákat ajánlanám. Érdemes figyelni arra, hogy az ízesítés részét képezzék természetes alapanyagok is, akár virágról, akár illóolajról van szó” – javasolta Libor Margit, a Sweet Side Kávézó tulajdonosa. Az ízkombinációk megfigyelése közepette azért a tea karakterére is érdemes koncentrálni, erre a FUZETEA kifejezetten alkalmas szerinte: „A FUZETEA végre egy olyan alternatíva a jegesteák között, amely ízben is nagyon kellemes, tényleg érezhetően zöld tea íze van, de a fanyarsága mellett édeskés is. Mindeközben cukormentes, így a cukorbevitel szabályozásában is számíthatunk rá” – tette hozzá a tea-szaktekintély. Mindegy, hogy otthon, a munkahelyen vagy épp az ebédszünetben isszuk a pár korty csodát jelentő FUZETEA-t, az a néhány percnyi saját idő és az érzékszerveket elkápráztató frissítő ital jelentheti a megoldást arra, amelyre mindannyiunknak szüksége van a feltöltődéshez.

Forrás: Vendég & Hotel


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.