Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett legfrissebb Élelmezési kilátások jelentés szerint a globális élelmiszerimport számla az előző évhez képest várhatóan 2,2 százalékkal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben. A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.

 

A kakaó, kávé és tea importkiadásai 22,9 százalékos növekedést vetítenek előre, amely a teljes globális import-értéknövekedés több mint felét teszi ki, olvasható a Store Insider frissen megjelent cikkében. Mint írják, az árak emelkedéséért elsősorban az időjárási szélsőségek és a logisztikai problémák felelősek. A kakaó ára 2024 elején elérte a tízéves átlag közel négyszeresét, a kávé ára megduplázódott, a tea pedig 15 százalékkal lett drágább.


Fotó: Depositphotos

Ezek a termékek kiemelkedően fontos szerepet játszanak számos ország gazdaságában, például Burundiban és Etiópiában a kávéexport bevételei az élelmiszerimport-költségek közel 40 százalékát fedezik, míg Srí Lankán a teaexport az ország importszámláinak több mint felét biztosítja, de Elefántcsontpart kakaóexportja szintén jelentős mértékben hozzájárul az ország kereskedelmi egyensúlyához.

A  globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadát adó magas jövedelmű országok importszámlája 2024-ben várhatóan 4,4 százalékkal fog nőni, ezzel szemben az alacsonyabb jövedelmű országok kiadásai – különösen a gabonafélék és olajos magvak alacsonyabb árai miatt – csökkenhetnek, enyhítve az élelmezési költségek terheit ezekben a régiókban.

A FAO kétévente megjelenő Élelmezési kilátások kiadványa átfogó elemzéseket és előrejelzéseket kínál a főbb élelmiszerek termelésére, kereskedelmére és felhasználására vonatkozóan. A legfrissebb jelentés külön figyelmet fordít az olívaolaj és a műtrágyák piacára is, amelyek világszerte szintén jelentős hatással lehetnek az élelmezési költségekre.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.