Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett legfrissebb Élelmezési kilátások jelentés szerint a globális élelmiszerimport számla az előző évhez képest várhatóan 2,2 százalékkal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben. A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.

 

A kakaó, kávé és tea importkiadásai 22,9 százalékos növekedést vetítenek előre, amely a teljes globális import-értéknövekedés több mint felét teszi ki, olvasható a Store Insider frissen megjelent cikkében. Mint írják, az árak emelkedéséért elsősorban az időjárási szélsőségek és a logisztikai problémák felelősek. A kakaó ára 2024 elején elérte a tízéves átlag közel négyszeresét, a kávé ára megduplázódott, a tea pedig 15 százalékkal lett drágább.


Fotó: Depositphotos

Ezek a termékek kiemelkedően fontos szerepet játszanak számos ország gazdaságában, például Burundiban és Etiópiában a kávéexport bevételei az élelmiszerimport-költségek közel 40 százalékát fedezik, míg Srí Lankán a teaexport az ország importszámláinak több mint felét biztosítja, de Elefántcsontpart kakaóexportja szintén jelentős mértékben hozzájárul az ország kereskedelmi egyensúlyához.

A  globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadát adó magas jövedelmű országok importszámlája 2024-ben várhatóan 4,4 százalékkal fog nőni, ezzel szemben az alacsonyabb jövedelmű országok kiadásai – különösen a gabonafélék és olajos magvak alacsonyabb árai miatt – csökkenhetnek, enyhítve az élelmezési költségek terheit ezekben a régiókban.

A FAO kétévente megjelenő Élelmezési kilátások kiadványa átfogó elemzéseket és előrejelzéseket kínál a főbb élelmiszerek termelésére, kereskedelmére és felhasználására vonatkozóan. A legfrissebb jelentés külön figyelmet fordít az olívaolaj és a műtrágyák piacára is, amelyek világszerte szintén jelentős hatással lehetnek az élelmezési költségekre.


Íme az elviteles dobozok legújabb generációja

Íme az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Egy olasz étteremben találta meg legújabb összetevőjét  a német ginmárka

Egy olasz étteremben találta meg legújabb összetevőjét a német ginmárka 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodta meg az ultraprémium gint, amelynek 2024-es kiadása felejthetetlen ízutazást ígér a különleges gyógynövények és mediterrán trattoriák világába.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije 

A desszert már megjelenésében is a Balaton hangulatát idézi.
MVI-álláspont a felszolgálási díj változásával kapcsolatban

MVI-álláspont a felszolgálási díj változásával kapcsolatban 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) eljuttatta szerkesztőségünkbe álláspontjukat a pénteken megjelent kormányszintű döntéssel kapcsolatban.
Narancsfák árnyékában született az új Unicum

Narancsfák árnyékában született az új Unicum 

Narancsos változattal jelentkezik a gyógynövénylikőrökről ismert hazai cég, amely frissességével, olaszos ízvilágával a legújabb generációt szólítja meg.
Döntött a szaktárca a felszolgálási díjról és a borravalóról

Döntött a szaktárca a felszolgálási díjról és a borravalóról 

Az NGM új intézkedéseket vezet be a felszolgálási díj maximalizálása, valamint az adómentes borravaló teljes körű biztosítása érdekében.
Újraértelmezett ünnepváró gasztronómia – a város felett

Újraértelmezett ünnepváró gasztronómia – a város felett 

Újragondolt ízvilág és a téli hónapokban, a közelgő ünnepek alatt, elérhető, modern luxussal teli gasztroélmény.
Megvan a világ első Michelin-csillagos fagylaltozója

Megvan a világ első Michelin-csillagos fagylaltozója 

Tajvan gasztronómiai világában a fejlődés töretlen, amit a sziget legújabb Michelin-kalauza is bizonyít.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.