Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által közzétett legfrissebb Élelmezési kilátások jelentés szerint a globális élelmiszerimport számla az előző évhez képest várhatóan 2,2 százalékkal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben. A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.

 

A kakaó, kávé és tea importkiadásai 22,9 százalékos növekedést vetítenek előre, amely a teljes globális import-értéknövekedés több mint felét teszi ki, olvasható a Store Insider frissen megjelent cikkében. Mint írják, az árak emelkedéséért elsősorban az időjárási szélsőségek és a logisztikai problémák felelősek. A kakaó ára 2024 elején elérte a tízéves átlag közel négyszeresét, a kávé ára megduplázódott, a tea pedig 15 százalékkal lett drágább.


Fotó: Depositphotos

Ezek a termékek kiemelkedően fontos szerepet játszanak számos ország gazdaságában, például Burundiban és Etiópiában a kávéexport bevételei az élelmiszerimport-költségek közel 40 százalékát fedezik, míg Srí Lankán a teaexport az ország importszámláinak több mint felét biztosítja, de Elefántcsontpart kakaóexportja szintén jelentős mértékben hozzájárul az ország kereskedelmi egyensúlyához.

A  globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadát adó magas jövedelmű országok importszámlája 2024-ben várhatóan 4,4 százalékkal fog nőni, ezzel szemben az alacsonyabb jövedelmű országok kiadásai – különösen a gabonafélék és olajos magvak alacsonyabb árai miatt – csökkenhetnek, enyhítve az élelmezési költségek terheit ezekben a régiókban.

A FAO kétévente megjelenő Élelmezési kilátások kiadványa átfogó elemzéseket és előrejelzéseket kínál a főbb élelmiszerek termelésére, kereskedelmére és felhasználására vonatkozóan. A legfrissebb jelentés külön figyelmet fordít az olívaolaj és a műtrágyák piacára is, amelyek világszerte szintén jelentős hatással lehetnek az élelmezési költségekre.


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.