Jól vizsgázott a bazsalikom

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal cserepes bazsalikomokat vizsgált Szupermenta projektjének keretében. A hivatal szakemberei hat fűszernövényt teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén.

A hatóság munkatársai a hazai áruházakban végzett polc-felmérés alapján hat mintát vettek a termesztés helyén. A növényeket mindenhol kifogástalan vetőmagból nevelték. A mintákon a NÉBIH laboratóriumaiban elvégezték a növényvédőszer-maradék, a nitrit-nitrát tartalom és a mikrobiológiai vizsgálatokat is, amelyek eredménye minden esetben negatív lett.

Ellenőrizték továbbá, hogy a termelők betartották-e a növényvédelmi előírásokat. A hatósági szemle során áttekintették a permetezési napló megfelelő vezetését is, azaz hogy jól dokumentálták-e a növényvédőszeres kezelést a bazsalikomokon egészen az előállítástól a felhasználásig. A permetezési napló adatai és a laborvizsgálat eredménye két esetben nem fedték egymást teljes mértékben, amely élelmiszerbiztonsági kockázatot ugyan nem jelentett, de a dokumentáció nem megfelelősége miatt eljárás indult.

A kedveltségi teszt ezúttal sem maradt el. Laikus bírálók és szakértők pontozták a bazsalikomok külső megjelenését, illatát, termesztő közegét, valamint a terméken található tájékoztatás megfelelőségét. Ezek alapján a Zöldpont '98 Kft. terméke bizonyult a legjobbnak. Másodikként zárt az Iván Virág Kft. által termesztett bazsalikom, míg a harmadik helyen a Tóth István fűszernövénye végzett.

Az ellenőrzött termelők közül kimondottan fűszernövény termesztésre egy szakosodott, míg a másik öt termelő jóval kisebb volumenben foglalkozik fűszernövényekkel, sokkal inkább dísznövényt- és zöldségpalántát nevel. A termékteszt tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyre népszerűbb fűszernövényt nem csupán zöldségpalántaként és dísznövényként árusítják, hanem élelmiszerként is fellelhető a hazai boltokban.

A hatóság véleménye szerint javasolt az azonnali fogyasztásra szánt bazsalikomot élelmiszerkereskedésekben megvásárolni.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.