Jól vizsgázott a bazsalikom

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal cserepes bazsalikomokat vizsgált Szupermenta projektjének keretében. A hivatal szakemberei hat fűszernövényt teszteltek élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi szempontok mentén.

A hatóság munkatársai a hazai áruházakban végzett polc-felmérés alapján hat mintát vettek a termesztés helyén. A növényeket mindenhol kifogástalan vetőmagból nevelték. A mintákon a NÉBIH laboratóriumaiban elvégezték a növényvédőszer-maradék, a nitrit-nitrát tartalom és a mikrobiológiai vizsgálatokat is, amelyek eredménye minden esetben negatív lett.

Ellenőrizték továbbá, hogy a termelők betartották-e a növényvédelmi előírásokat. A hatósági szemle során áttekintették a permetezési napló megfelelő vezetését is, azaz hogy jól dokumentálták-e a növényvédőszeres kezelést a bazsalikomokon egészen az előállítástól a felhasználásig. A permetezési napló adatai és a laborvizsgálat eredménye két esetben nem fedték egymást teljes mértékben, amely élelmiszerbiztonsági kockázatot ugyan nem jelentett, de a dokumentáció nem megfelelősége miatt eljárás indult.

A kedveltségi teszt ezúttal sem maradt el. Laikus bírálók és szakértők pontozták a bazsalikomok külső megjelenését, illatát, termesztő közegét, valamint a terméken található tájékoztatás megfelelőségét. Ezek alapján a Zöldpont '98 Kft. terméke bizonyult a legjobbnak. Másodikként zárt az Iván Virág Kft. által termesztett bazsalikom, míg a harmadik helyen a Tóth István fűszernövénye végzett.

Az ellenőrzött termelők közül kimondottan fűszernövény termesztésre egy szakosodott, míg a másik öt termelő jóval kisebb volumenben foglalkozik fűszernövényekkel, sokkal inkább dísznövényt- és zöldségpalántát nevel. A termékteszt tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyre népszerűbb fűszernövényt nem csupán zöldségpalántaként és dísznövényként árusítják, hanem élelmiszerként is fellelhető a hazai boltokban.

A hatóság véleménye szerint javasolt az azonnali fogyasztásra szánt bazsalikomot élelmiszerkereskedésekben megvásárolni.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.