Jótékonysági összefogás 250 ezer adag ételért

Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer landol a szemetesben, miközben sokaknak nincs mit az asztalra tenniük és nélkülözni kényszerülnek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által életre hívott Együnk Egymásért program a rászorulók élelmezését segíti az őszi hónapokban, amihez egyesület vendéglátóhelyek és munkatársi közösségek jelentkezését várja.

Az Együnk Egymásért program a hazai gasztronómiai élet egyik legnagyobb hagyományú jótékonysági összefogása. Szeptember és december között országszerte számos étterem, cukrászda és kávézó segíti egy-egy főétel, sütemény vagy menü árából az Élelmiszerbank étel- és életmentő munkáját. „Jót enni és jót tenni” – hirdeti a program mottója, hiszen miközben a csatlakozó a vendéglátóhelyek látogatói kulináris élményekkel gazdagodnak, fogyasztásukkal egyúttal jó ügyet is támogatnak.

Munkahelyeken szervezett jótékonysági sütivásárokkal vagy éppen salátázásokkal is be lehet szállni a programba. A dolgozók ilyenkor saját kezűleg készített finomságokból szerveznek vásárokat. Csapatépítésnek sem utolsó, amikor egy munkahelyi tárgyaló fél napra büféteremmé alakul és a munkatársak közösen segítenek, miközben finomakat esznek.

A vendéglátóhelyeken és munkahelyeken összegyűlt pénzadományok felhasználásával az Élelmiszerbank lejáratközeli vagy csomagolási hibás élelmiszereket tud megmenteni és elszállítani áruházak polcairól és élelmiszergyártók raktáraiból, hogy rászoruló embereket segítsenek vele. Az Együnk Egymásért program idén már a 10. születésnapját ünnepli. A különleges évhez különleges célt társítottak a szervezők: 250 000 adag étel eljuttatását nélkülözők asztalára.

A program már el is rajtolt, szeptember 1-je óta zajlik. A vendéglátóhelyek palettája idén is meglehetősen színes, az ország minden pontjáról vannak jelentkezők. A  budapesti Trattoria Pomo D’oro, a Vakvarjú Éttermek Pesten és Budán egyaránt, a SVÉT éttermek körébe tartozó villányi Mandula Étterem és Bor bár, a balatonszemesi Kistücsök étterem, a szigetmonostori Rosinante Fogadó és étterem, a győri Lamaréda étterem és a Fűszeres, a miskolci zip’s Brewhouse és a zip’s BEER and Tapas, a Panificio Il Basilico Szentendrén, a rácalmási Jankovich Kúria Wellness Hotel és Étterem, valamint a mádi Percze by zip’s is megérdemel egy látogatást. Ha pedig édes finomsággal szeretnénk jótékonykodni, a budapesti DesszertNeked és a Home of Franziska cukrászdák is részt vesznek az akcióban.

Az Élelmiszerbank folyamatosan várja a jelentkezést újabb vendéglátóhelyektől és munkatársi közösségektől, akiknek minden segítséget megad egy jó hangulatú, sikeres adománygyűjtő akció megvalósításához. A jelentkező vállalatok számára még COVID-biztos, virtuális sütivásárok lebonyolítását is lehetővé teszik. A kampány szeptember 1-től december 31-ig tart, minden résztvevő kiválaszthatja a számára megfelelő csatlakozási időszakot és jótékonysági felajánlást.

Aki egyet ért a célokkal, de nem menne el egy étteremig, az is küldhet egy adományt az Élelmiszerbank számára egy virtuális menü megvásárlásával. Egy 5000 forintos felajánlással körülbelül 270 adagnyi étel rászorulókhoz juttatását lehet biztosítani.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.