Jövő hétvégén Mangalica Fesztivál!

2019-ben 12. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivál, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, ez országosan a 37. Mangalica Fesztivál lesz, hiszen Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is redeznek fesztivált.

Veégh Attila, a Mangalica Fesztiválok főszervezője a Divin Porcello sonkabárban szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagy utat tettek meg a mangalicamarketingben a 2008-as indulástól napjainkig. Jelenleg a tél legnagyobb szabadtéri fesztiválja a rendezvény 40-50 ezer látogatóval.

A rendezvény továbbra is ingyenesen látogatható és nagy hozadéka, hogy összekötötte a gazdákat a veővkkel és elindított egy lakossági a fam to table mozgalmat, amelynek eredményeként számos főként fővárosi háztartásnak van saját mangalicabeszállítója. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, hiszen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) által ellenőrzött állományból kikerült áru lesz a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az idén 30 éves egyesület garantálja.

Tóth Péter, a MOE elnöke elmondta, hogy az egykor 200-ról 60 000-re bővült állomány nagyobbik része exporta megy, rendkívül keresett ez a prémium hús Japánban és Európában. A következő 10-20 évben várhatóan duplájára nőhet az állomány, de tömegélelmiszer sosem lesz a nagy területet, sok takarmányt igénylő, a nagyüzemi sertésnél lassabban fejlődő mangalicából. Minden ami jó és drága azt hamisítják - ez is elhangzott. Ez ellen a MOE védjeggyel küzd, ősztől pedig a hentesektől alapanyag mérleget kérnek.

 

A kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, azonos méretű faházakban árusítanak, a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig. Ezzel is segítve a családi gazdaságok esélyegyenlőségét. 

A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, a klasszikus disznótoros ételek mellett a kilátogató vendégek a legmodernebb technológiával rendelkező food truck-okban készülő mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is kipróbálhatják.

A rendezvény egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. 2018-tól újra élő példányokban tudunk FEKETE MANGALICÁT kiállítani, ami 20 éves tenyésztői és génmegőrzési bravúr a MOE részéről.

Szombaton a hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál weblapján a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. A főzőversenyt február 9-én (szombat) 10-15 óra között lesz, és ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

 

A fesztiválon már többször bemutatta főzőtudományát Litauszki Zsolt, a Gundel executive séfje és Anger Zsolt, színész-rendező, akik a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a megfelelően tenyésztett mangalicából készült ételekkel garantált sikert lehet aratni. Annyira hálás alapanyag a megfelelő hús-zsír aránnyal, zamataival, vörös színével, omlósságával hogy a japánok a marhahúsok Rolls Royce-a, a cobe marha után cobe pig-ként emlegetik.

 

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségű, megbízható termékek, de mindeközben remek szórakozási lehetőségekkel is várja őket a fesztivál: egész napos színpadi műsor, vásári komédia, gasztrobemutatók, tepertősütés és koncertek sora várja a látogatókat.

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.