Jövőre újranyit a világhírű elBulli

Kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván Ferran Adriá. A spanyol sztárséf ezt hétfőn jelentette be, a Madrid Fusión elnevezésű konyhaművészeti kongresszus nyitónapján, amelynek egyik meghívott vendége ebben az évben Budapest - írja az MTI.

A következő forradalom a gasztronómiában a tudás forradalma lesz - hangsúlyozta az 56 éves, eddig három Michelin-csillagot elnyerő Adriá, akit a molekuláris gasztronómia úttörőjeként, a földkerekség egyik legtehetségesebb és legtalálékonyabb szakácsaként tartanak számon. Nyolc évvel ezelőtt éppen ezen a rendezvényen jelentette be, hogy bezárja a katalóniai Montjoi-öbölben fekvő éttermét, amelyet összesen ötször választott a világ legjobb éttermének a brit The Restaurant című magazin. A sztárséf visszatérését óriási érdeklődés övezi, bejelentése azonban sokakat meglepett, Adriá ugyanis nem egyszerűen újranyitja, vagy korszerűsíti éttermét.

A régi elBulli helyén elBulli1846 néven nyílik majd meg 2020-ban az új intézmény. Az 1846-os szám tisztelgés Auguste Escoffie francia "séfkirály" előtt, aki ebben az évben született, és akit az "haute cuisine", azaz a magas konyhaművészet népszerűsítőjeként tartanak számon. Az elBulli1846-ban egy 15-20 fős csapat a gasztronómiai kreativitás és az innovációs lehetőségek határainak feszegetésére készül, de a szó hagyományos értelmében nem lesz étterem - részletezte Ferran Adriá, hozzátéve, hogy az intézmény kulináris innovációs múzeumként, kiállítási térként is fog működni, és egy sor gasztronómiai projekt kapcsolódik majd hozzá, így például egy digitális gasztroarchívum is.

A 17. alkalommal megrendezett Madrid Fusión ebben az évben a konyhaművészet átfogalmazását, az ismert szabályok megváltoztatását választotta mottójául. A háromnapos rendezvényen a világ több mint 100 kiemelkedő tudású séfje ad elő, több mint 60 konyhai bemutatót tartanak, lesznek szakmai workshopok, árverések, versenyek, és megválasztják az év séfjét is. Budapest - Koppenhága és San Francisco mellett - egyike annak a három meghívott városnak, amely kiemelkedő gasztronómiai kínálata miatt bemutatkozási lehetőséget kapott ebben az évben.

A magyar delegációt Győrffy Árpád, a budapesti Four Seasons Hotelben működő Kollázs étterem séfje, Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes séfje, Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Borászat tulajdonos-borásza, és Nagy Zoltán bartender, a Boutiq' Bar tulajdonosa alkotja. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósult magyar standon a tradíciót és innovációt ötvöző, folyamatosan megújuló magyar konyhaművészettel ismerkedhetnek meg a kongresszus résztvevői. Kóstolhatnak például szilvásváradi pisztrángot szarvasgombával és zellerrel, kacsa- és libamájfalatokat szomolyai feketecseresznye-lekvárral, somlói galuskát és zserbót - írta a madridi magyar nagykövetség a rendezvényről szóló közleményében, hozzátéve, hogy a magyar főváros kulináris kultúrája és a tipikus magyar ízek bemutatása mellett magyarországi turisztikai ajánlatokat is kínálnak az érdeklődőknek.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.