Jövőre újranyit a világhírű elBulli

Kulináris kreatív laboratóriumot és gasztronómiai innovációs múzeumot nyit az egykori világhírű elBulli étterem helyén, a Costa Braván Ferran Adriá. A spanyol sztárséf ezt hétfőn jelentette be, a Madrid Fusión elnevezésű konyhaművészeti kongresszus nyitónapján, amelynek egyik meghívott vendége ebben az évben Budapest - írja az MTI.

A következő forradalom a gasztronómiában a tudás forradalma lesz - hangsúlyozta az 56 éves, eddig három Michelin-csillagot elnyerő Adriá, akit a molekuláris gasztronómia úttörőjeként, a földkerekség egyik legtehetségesebb és legtalálékonyabb szakácsaként tartanak számon. Nyolc évvel ezelőtt éppen ezen a rendezvényen jelentette be, hogy bezárja a katalóniai Montjoi-öbölben fekvő éttermét, amelyet összesen ötször választott a világ legjobb éttermének a brit The Restaurant című magazin. A sztárséf visszatérését óriási érdeklődés övezi, bejelentése azonban sokakat meglepett, Adriá ugyanis nem egyszerűen újranyitja, vagy korszerűsíti éttermét.

A régi elBulli helyén elBulli1846 néven nyílik majd meg 2020-ban az új intézmény. Az 1846-os szám tisztelgés Auguste Escoffie francia "séfkirály" előtt, aki ebben az évben született, és akit az "haute cuisine", azaz a magas konyhaművészet népszerűsítőjeként tartanak számon. Az elBulli1846-ban egy 15-20 fős csapat a gasztronómiai kreativitás és az innovációs lehetőségek határainak feszegetésére készül, de a szó hagyományos értelmében nem lesz étterem - részletezte Ferran Adriá, hozzátéve, hogy az intézmény kulináris innovációs múzeumként, kiállítási térként is fog működni, és egy sor gasztronómiai projekt kapcsolódik majd hozzá, így például egy digitális gasztroarchívum is.

A 17. alkalommal megrendezett Madrid Fusión ebben az évben a konyhaművészet átfogalmazását, az ismert szabályok megváltoztatását választotta mottójául. A háromnapos rendezvényen a világ több mint 100 kiemelkedő tudású séfje ad elő, több mint 60 konyhai bemutatót tartanak, lesznek szakmai workshopok, árverések, versenyek, és megválasztják az év séfjét is. Budapest - Koppenhága és San Francisco mellett - egyike annak a három meghívott városnak, amely kiemelkedő gasztronómiai kínálata miatt bemutatkozási lehetőséget kapott ebben az évben.

A magyar delegációt Győrffy Árpád, a budapesti Four Seasons Hotelben működő Kollázs étterem séfje, Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes séfje, Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Borászat tulajdonos-borásza, és Nagy Zoltán bartender, a Boutiq' Bar tulajdonosa alkotja. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósult magyar standon a tradíciót és innovációt ötvöző, folyamatosan megújuló magyar konyhaművészettel ismerkedhetnek meg a kongresszus résztvevői. Kóstolhatnak például szilvásváradi pisztrángot szarvasgombával és zellerrel, kacsa- és libamájfalatokat szomolyai feketecseresznye-lekvárral, somlói galuskát és zserbót - írta a madridi magyar nagykövetség a rendezvényről szóló közleményében, hozzátéve, hogy a magyar főváros kulináris kultúrája és a tipikus magyar ízek bemutatása mellett magyarországi turisztikai ajánlatokat is kínálnak az érdeklődőknek.

Forrás: MTI


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.