Kabócaveszély Tokaj-hegyalján

A szőlőkabócák nagyon nagy veszélyt képviselnek az ültetvényekre. A már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A szőlőkabóca Észak-Amerikából származó, egynemzedékes kártevő. Azért nevezik kabócának, mert képes a szőlő egyik tövéről a másikra átugrani. Hazánkban 2006-ban észlelték először, de akkor még fertőzött fajtájával nem találkoztak. 2013-ban Zala és Veszprém megyében már felfedezhető volt a rendkívül veszélyes növényi kór, amit a szőlőkabóca okoz. Most a tokaji borvidéken is megjelentek – mondta Terjék Lajos mádi borász.

Ez egy rovar, amely vírust hordoz, és ha elkezdi a növények fonákján a nedvét szívogatni, terjesztheti a kórokozót. Fogtak Tokaj-hegyalján is amerikai szőlőkabócát. Tavaly ezer befogott egyed közül egyetlenegy sem hordozott vírust, úgyhogy egyelőre nem okoztak gondot. A tudomány mai állása szerint védekezni nem tudnak ellene a gazdák. Egyet tehetnek - kivágják az érintett ültetvényt.

A rovart szabad szemmel nem lehet látni, nagyítóval kell megvizsgálni a levelek fonákját. Vagy pedig csapdázni kell, ami azt jelenti, hogy sárga, ragacsos lapokat tesznek ki, miután a rovar ráugrik, nem tud elmászni. A befogott rovarokról pedig megállapítják, hogy hordoz, vagy nem hordoz vírust – magyarázta.


Tavaly az Egri borvidéken is felbukkant a szőlőkabóca. Muki Dániel kertészeti területi képviselő akkor arra intett, hogy már a lárva ellen is védekezni kell.

Az eddigi kutatások alapján a leghatékonyabb védekezés, ha virágzás után célzottan az amerikai szőlőkabóca ellen lépünk fel, majd 14, illetve 21 nap elteltével egy olyan készítményt használunk, mely mind a szőlőmolyok, mind az amerikai szőlőkabóca ellen hatékony. A július eleji időszak ugyanis az, amikor a szőlőmolynak a második nemzedéke rajzik. Ha jól időzítettünk és jó szereket választottunk, ez a két védekezés elégséges.

Nagyon fontos, hogy a sárga lapok legyenek kinn az ültetvényeken. Ha ugyanis imágórajzást jeleznek, előfordulhat, hogy harmadik védekezésre is szükség lesz. Ha nem védekezünk, egyik évről a másikra megtízszereződhet a beteg tőkék száma. A megbetegedett tőkék pedig 2-4 év alatt kipusztulnak. Le tudja tarolni akár az egész országot, ha nem figyelünk oda – hívta fel a figyelmet.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.