Kabócaveszély Tokaj-hegyalján

A szőlőkabócák nagyon nagy veszélyt képviselnek az ültetvényekre. A már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A szőlőkabóca Észak-Amerikából származó, egynemzedékes kártevő. Azért nevezik kabócának, mert képes a szőlő egyik tövéről a másikra átugrani. Hazánkban 2006-ban észlelték először, de akkor még fertőzött fajtájával nem találkoztak. 2013-ban Zala és Veszprém megyében már felfedezhető volt a rendkívül veszélyes növényi kór, amit a szőlőkabóca okoz. Most a tokaji borvidéken is megjelentek – mondta Terjék Lajos mádi borász.

Ez egy rovar, amely vírust hordoz, és ha elkezdi a növények fonákján a nedvét szívogatni, terjesztheti a kórokozót. Fogtak Tokaj-hegyalján is amerikai szőlőkabócát. Tavaly ezer befogott egyed közül egyetlenegy sem hordozott vírust, úgyhogy egyelőre nem okoztak gondot. A tudomány mai állása szerint védekezni nem tudnak ellene a gazdák. Egyet tehetnek - kivágják az érintett ültetvényt.

A rovart szabad szemmel nem lehet látni, nagyítóval kell megvizsgálni a levelek fonákját. Vagy pedig csapdázni kell, ami azt jelenti, hogy sárga, ragacsos lapokat tesznek ki, miután a rovar ráugrik, nem tud elmászni. A befogott rovarokról pedig megállapítják, hogy hordoz, vagy nem hordoz vírust – magyarázta.


Tavaly az Egri borvidéken is felbukkant a szőlőkabóca. Muki Dániel kertészeti területi képviselő akkor arra intett, hogy már a lárva ellen is védekezni kell.

Az eddigi kutatások alapján a leghatékonyabb védekezés, ha virágzás után célzottan az amerikai szőlőkabóca ellen lépünk fel, majd 14, illetve 21 nap elteltével egy olyan készítményt használunk, mely mind a szőlőmolyok, mind az amerikai szőlőkabóca ellen hatékony. A július eleji időszak ugyanis az, amikor a szőlőmolynak a második nemzedéke rajzik. Ha jól időzítettünk és jó szereket választottunk, ez a két védekezés elégséges.

Nagyon fontos, hogy a sárga lapok legyenek kinn az ültetvényeken. Ha ugyanis imágórajzást jeleznek, előfordulhat, hogy harmadik védekezésre is szükség lesz. Ha nem védekezünk, egyik évről a másikra megtízszereződhet a beteg tőkék száma. A megbetegedett tőkék pedig 2-4 év alatt kipusztulnak. Le tudja tarolni akár az egész országot, ha nem figyelünk oda – hívta fel a figyelmet.


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.