Kabócaveszély Tokaj-hegyalján

A szőlőkabócák nagyon nagy veszélyt képviselnek az ültetvényekre. A már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A szőlőkabóca Észak-Amerikából származó, egynemzedékes kártevő. Azért nevezik kabócának, mert képes a szőlő egyik tövéről a másikra átugrani. Hazánkban 2006-ban észlelték először, de akkor még fertőzött fajtájával nem találkoztak. 2013-ban Zala és Veszprém megyében már felfedezhető volt a rendkívül veszélyes növényi kór, amit a szőlőkabóca okoz. Most a tokaji borvidéken is megjelentek – mondta Terjék Lajos mádi borász.

Ez egy rovar, amely vírust hordoz, és ha elkezdi a növények fonákján a nedvét szívogatni, terjesztheti a kórokozót. Fogtak Tokaj-hegyalján is amerikai szőlőkabócát. Tavaly ezer befogott egyed közül egyetlenegy sem hordozott vírust, úgyhogy egyelőre nem okoztak gondot. A tudomány mai állása szerint védekezni nem tudnak ellene a gazdák. Egyet tehetnek - kivágják az érintett ültetvényt.

A rovart szabad szemmel nem lehet látni, nagyítóval kell megvizsgálni a levelek fonákját. Vagy pedig csapdázni kell, ami azt jelenti, hogy sárga, ragacsos lapokat tesznek ki, miután a rovar ráugrik, nem tud elmászni. A befogott rovarokról pedig megállapítják, hogy hordoz, vagy nem hordoz vírust – magyarázta.


Tavaly az Egri borvidéken is felbukkant a szőlőkabóca. Muki Dániel kertészeti területi képviselő akkor arra intett, hogy már a lárva ellen is védekezni kell.

Az eddigi kutatások alapján a leghatékonyabb védekezés, ha virágzás után célzottan az amerikai szőlőkabóca ellen lépünk fel, majd 14, illetve 21 nap elteltével egy olyan készítményt használunk, mely mind a szőlőmolyok, mind az amerikai szőlőkabóca ellen hatékony. A július eleji időszak ugyanis az, amikor a szőlőmolynak a második nemzedéke rajzik. Ha jól időzítettünk és jó szereket választottunk, ez a két védekezés elégséges.

Nagyon fontos, hogy a sárga lapok legyenek kinn az ültetvényeken. Ha ugyanis imágórajzást jeleznek, előfordulhat, hogy harmadik védekezésre is szükség lesz. Ha nem védekezünk, egyik évről a másikra megtízszereződhet a beteg tőkék száma. A megbetegedett tőkék pedig 2-4 év alatt kipusztulnak. Le tudja tarolni akár az egész országot, ha nem figyelünk oda – hívta fel a figyelmet.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.