Kajás különszám a Népszabadságtól

Az 50 legjobb vendéglői élményt gyűjtötte össze száz oldalon az idei Népszabadság Top Étterem kiadvány. A listát ezúttal ár-érték arány alapján állították össze.

A Népszabadság többéves hagyományát folytatva, 2014-ben is megjelentette a legkiválóbb hazai éttermeket bemutató magazinját. A Top Étterem az elmúlt években Magyarország vezető éttermeit állította sorrendbe. A Népszabadság külön kiadványainak felelős szerkesztője, Kuczogi Szilvia vezette stáb idén arra vállalkozott, hogy országos körképet készítsenek a legjobb vendéglői tapasztalatokat alapul véve. A kulcsszó a megfizethetőség volt. Azok a vendéglátóhelyek kerülhettek versenybe az 50 helyért, amelyekben egy étkezés három fogása borravalóval együtt nem több, mint 6000 forint.

„Csapatunk vendéglői élményeket keresett, méghozzá olyat, amelyik bármelyikünkkel előfordulhat egy kirándulás vagy egy vasárnapi ebéd közepette: lehet, hogy picit gyűjteni kell rá, de az is lehet, hogy bármelyik héten ki tudjuk gazdálkodni. Vendéglőket kerestünk, jó alapanyagokkal, szívből jövő vendéglátással, odafigyeléssel” – mondta el Kálmán Emese szakszerkesztő.

A tesztelés során az éttermek által használt alapanyagok minőségét, a fogások ötletességét és kivitelezését is felmérték, a tapasztalatokat pedig olvasmányos formában tárták az olvasó elé. A kiadvány tematikus csoportokat is összeállít, így például a legjobb reggeliknek, az egészségtudatos éttermeknek, a kemencés vendéglőknek és a halételekre specializálódott helyeknek is szentel néhány oldalt. A nemzetközi kitekintés sem marad el, amelyet az európai körkóstolás és a külföldi séfkörkép szavatol. Zárásként a kiadvány végén egy térkép kapott helyet, valamint az Országválogatott, amelyet a teljes lista legkiválóbb fogásaiból állítottak össze. A toplistába került éttermek idén is megkapják a Népszabadság Top 50 megfizethető étterem logóval ellátott minősítő matricáját.

Az 50 legjobb magyar étterem szerzői: Cserna-Szabó András, Jókúti András, Kálmán Emese, Müllner Dóra, Szederkényi Olga és Tamás Bence Gáspár. A kiadvány június 14-étől megvásárolható az újságárusoknál 1690 forintért, illetve a Lapcentrumon keresztül 1290 forintos áron.

Forrás: Kreatív Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.