A The New England Journal of Medicine nevű folyóiratban nemrég közzétett egyik tanulmány szerint a legalább negyedrészben kálium-kloridot tartalmazó asztali só sokkal egészségesebb a 100 százalékban nátrium-klorid alkotta, hagyományos változatnál. A vizsgálatok tapasztalatai szerint az idős, illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek körében az előbbi verzióra való átállás akár 14 százalékkal is csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát.
Az 5 évig tartó tanulmányban több mint 20 000, zömében 60 év feletti vidéki kínai lakos vett részt. akiknek többsége rendkívül sok sót fogyasztott a hétköznapokban, és több mint 72 százalékuk a múltban már agyvérzésen is átesett.
A kutatók két csoportra osztották a vizsgálati alanyokat, amelyek közül egy meghatározott időtartam alatt az egyiknek kizárólag száz százalékos, a másiknak pedig negyedarányban kálium-kloridot is tartalmazó asztali sóval (nátrium-klorid) kellett feldobnia az ételeit.
A sópótlékkal bekevert izesítőt fogyasztók körében a stroke, a súlyos szív- és érrendszeri egészségügyi események vagy a halál kockázata egyaránt jelentősen kisebb volt.
Az már régóta ismert tény, hogy a fokozott mértékű konyhasóbevitel súlyosan károsíthatja a szív- és érrendszer egészségét, ez a tanulmány azonban rávilágít arra, hogy már milyen kicsiny és olcsó változtatás is elég ahhoz, hogy egyes súlyos betegségek kialakulásának kockázatát radikálisan csökkenteni lehessen.
Forrás: Store Insider