Káliumos asztali sóval csökkenthető a stroke kockázata

Egy új tanulmány szerint a legalább negyedrészben kálium-kloridot tartalmazó asztali só sokkal egészségesebb a 100 százalékban nátrium-klorid alkotta, hagyományos változatnál.

A The New England Journal of Medicine nevű folyóiratban nemrég közzétett egyik tanulmány szerint a legalább negyedrészben kálium-kloridot tartalmazó asztali só sokkal egészségesebb a 100 százalékban nátrium-klorid alkotta, hagyományos változatnál. A vizsgálatok tapasztalatai szerint az idős, illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek körében az előbbi verzióra való átállás akár 14 százalékkal is csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát.

Az 5 évig tartó tanulmányban több mint 20 000, zömében 60 év feletti vidéki kínai lakos vett részt. akiknek többsége rendkívül sok sót fogyasztott a hétköznapokban, és több mint 72 százalékuk a múltban már agyvérzésen is átesett.

A kutatók két csoportra osztották a vizsgálati alanyokat, amelyek közül egy meghatározott időtartam alatt az egyiknek kizárólag száz százalékos, a másiknak pedig negyedarányban kálium-kloridot is tartalmazó asztali sóval (nátrium-klorid) kellett feldobnia az ételeit.

A sópótlékkal bekevert izesítőt fogyasztók körében a stroke, a súlyos szív- és érrendszeri egészségügyi események vagy a halál kockázata egyaránt jelentősen kisebb volt.

Az már régóta ismert tény, hogy a fokozott mértékű konyhasóbevitel súlyosan károsíthatja a szív- és érrendszer egészségét, ez a tanulmány azonban rávilágít arra, hogy már milyen kicsiny és olcsó változtatás is elég ahhoz, hogy egyes súlyos betegségek kialakulásának kockázatát radikálisan csökkenteni lehessen.

Forrás: Store Insider


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.