Káliumos asztali sóval csökkenthető a stroke kockázata

Egy új tanulmány szerint a legalább negyedrészben kálium-kloridot tartalmazó asztali só sokkal egészségesebb a 100 százalékban nátrium-klorid alkotta, hagyományos változatnál.

A The New England Journal of Medicine nevű folyóiratban nemrég közzétett egyik tanulmány szerint a legalább negyedrészben kálium-kloridot tartalmazó asztali só sokkal egészségesebb a 100 százalékban nátrium-klorid alkotta, hagyományos változatnál. A vizsgálatok tapasztalatai szerint az idős, illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek körében az előbbi verzióra való átállás akár 14 százalékkal is csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát.

Az 5 évig tartó tanulmányban több mint 20 000, zömében 60 év feletti vidéki kínai lakos vett részt. akiknek többsége rendkívül sok sót fogyasztott a hétköznapokban, és több mint 72 százalékuk a múltban már agyvérzésen is átesett.

A kutatók két csoportra osztották a vizsgálati alanyokat, amelyek közül egy meghatározott időtartam alatt az egyiknek kizárólag száz százalékos, a másiknak pedig negyedarányban kálium-kloridot is tartalmazó asztali sóval (nátrium-klorid) kellett feldobnia az ételeit.

A sópótlékkal bekevert izesítőt fogyasztók körében a stroke, a súlyos szív- és érrendszeri egészségügyi események vagy a halál kockázata egyaránt jelentősen kisebb volt.

Az már régóta ismert tény, hogy a fokozott mértékű konyhasóbevitel súlyosan károsíthatja a szív- és érrendszer egészségét, ez a tanulmány azonban rávilágít arra, hogy már milyen kicsiny és olcsó változtatás is elég ahhoz, hogy egyes súlyos betegségek kialakulásának kockázatát radikálisan csökkenteni lehessen.

Forrás: Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.