Kávé, költészet, képzőművészet

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban: ahol egyszerre lehetett részünk a hely új, sajátmárkás kávéjának piacra lépésének, valamint ugyanehhez a limitált szériás kávéhoz írt vers szerzőjének, a Lackfi János által vezetett versíró workshopján is részt vehettünk.

Maguk a szervezők, a program létrehozói is megemlítették,

a művészet és a kávé találkozása így elsőre kicsit meghökkentőnek tűnik, pedig valójában ugyanarról szólnak: élményekről, érzelmekről, harmóniáról.

Matusek Nóra, a kávézó vezetőjének ötlete volt, hogy hozzanak létre művészi limitált szériás kávékat – ezek közül a legelső debütálása volt a február 8-ai program –, amelyeket mindig kortárs művészek segítségével mutassanak be.

A Poetic Beans Burundi elnevezésű első kávéjukat legelőször Lackfi Jánossal, József Attila-díjas költővel kóstoltatták, akit az ital a következő vers alkotására ihlette, íme:

Forró örvény

Burundi,

kristálytengerbe lebukni.

Burundi,

Nyelveden illat, bőröndnyi.

Burundi,

kávé-mámortól berúgni,

Burundi,

körték zamata gurul ki,

Burundi,

zene-pokrócba bebújni,

Burundi,

forró örvényben aludni.

Kávé ihlette alkotás: Vetlényi Zsolt Zenepokróc című festménye
Kávé ihlette alkotás: Vetlényi Zsolt Zenepokróc című festménye
Fotó: Edison & Jupiter kávézó

Nem csak egy szavalat hangzott el az est folyamán, hanem megtekinthettük Vetlényi Zsolt „Zenepokróc” című festményét is, amely egy olyan érzéki utazásra hív, amelynek során a burundi kávé gazdag, összetett ízei tárulnak fel. A festmény vibráló színei és dinamikus vonalai pedig a kávé illatát, ízét és Lackfi János vers sorait elevenítik meg.

Majd a művészetben való elmerülés után néhány konkrét tényt is megtudtunk a sajátos körülmények közt debütáló kávéról: Ezt a kávét 3515 kistermelő termeszti Burundi Kayanza tartományában 1700-1900 méteres tengerszint feletti magasságban. A cseresznyék leszedésétől, egészen a csomagolásig 3 hét telik el. A kávébab Red Bourbon fajta, és a feldolgozás „honey” módszerrel történik, aminek köszönhető a kirobbanó édesség és komplexitás.
Ízjegyei között megtalálható a körte, a barna cukor és az édes citrusok.
Azt külön kiemelték az est szervezői, hogy

minden zsák megvásárolt kávéval a helyi közösség életkörülményeit javító programhoz járul hozzá a vásárló. 

A kávé kiválasztásában az Impresso csapata segítette a lelkes speciality kávésokat, a tökéletes pörkölési technika pedig Körmendi Gábor tudását dicséri.

A kávébemutató esemény keretein belül Lackfi János egy kis versíró műhelyt is levezetett a kávés költeménye felolvasása után. A jelen lévőknek egy hexameteben íródott költeményt kellett fabrikálniuk, csak úgy záporoztak a programot vezető költő felé a vadabbnál vadabb szófordulatok, kifejezések – költő legyen a talpán, aki ebből verset tudott fabrikálni: Lackfi Jánost ezúttal sem hagyta cserben a tehetsége – sikerrel járt. 

Az eseményen az „ifjú költőpalánták” és a többi meghívott vendég a játékos versíró workshop közben a Burundi kávéból készített 3-féle alkoholos koktélból, 3 alkoholmentes koktélból és 2 mocktail közül választhattak - amelynek közös jellemzője volt, hogy mindegyik elkészítését a Burundi kávéban rejlő ízjegyek inspiráltak.

 


Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.