Kávé, költészet, képzőművészet

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban: ahol egyszerre lehetett részünk a hely új, sajátmárkás kávéjának piacra lépésének, valamint ugyanehhez a limitált szériás kávéhoz írt vers szerzőjének, a Lackfi János által vezetett versíró workshopján is részt vehettünk.

Maguk a szervezők, a program létrehozói is megemlítették,

a művészet és a kávé találkozása így elsőre kicsit meghökkentőnek tűnik, pedig valójában ugyanarról szólnak: élményekről, érzelmekről, harmóniáról.

Matusek Nóra, a kávézó vezetőjének ötlete volt, hogy hozzanak létre művészi limitált szériás kávékat – ezek közül a legelső debütálása volt a február 8-ai program –, amelyeket mindig kortárs művészek segítségével mutassanak be.

A Poetic Beans Burundi elnevezésű első kávéjukat legelőször Lackfi Jánossal, József Attila-díjas költővel kóstoltatták, akit az ital a következő vers alkotására ihlette, íme:

Forró örvény

Burundi,

kristálytengerbe lebukni.

Burundi,

Nyelveden illat, bőröndnyi.

Burundi,

kávé-mámortól berúgni,

Burundi,

körték zamata gurul ki,

Burundi,

zene-pokrócba bebújni,

Burundi,

forró örvényben aludni.

Kávé ihlette alkotás: Vetlényi Zsolt Zenepokróc című festménye
Kávé ihlette alkotás: Vetlényi Zsolt Zenepokróc című festménye
Fotó: Edison & Jupiter kávézó

Nem csak egy szavalat hangzott el az est folyamán, hanem megtekinthettük Vetlényi Zsolt „Zenepokróc” című festményét is, amely egy olyan érzéki utazásra hív, amelynek során a burundi kávé gazdag, összetett ízei tárulnak fel. A festmény vibráló színei és dinamikus vonalai pedig a kávé illatát, ízét és Lackfi János vers sorait elevenítik meg.

Majd a művészetben való elmerülés után néhány konkrét tényt is megtudtunk a sajátos körülmények közt debütáló kávéról: Ezt a kávét 3515 kistermelő termeszti Burundi Kayanza tartományában 1700-1900 méteres tengerszint feletti magasságban. A cseresznyék leszedésétől, egészen a csomagolásig 3 hét telik el. A kávébab Red Bourbon fajta, és a feldolgozás „honey” módszerrel történik, aminek köszönhető a kirobbanó édesség és komplexitás.
Ízjegyei között megtalálható a körte, a barna cukor és az édes citrusok.
Azt külön kiemelték az est szervezői, hogy

minden zsák megvásárolt kávéval a helyi közösség életkörülményeit javító programhoz járul hozzá a vásárló. 

A kávé kiválasztásában az Impresso csapata segítette a lelkes speciality kávésokat, a tökéletes pörkölési technika pedig Körmendi Gábor tudását dicséri.

A kávébemutató esemény keretein belül Lackfi János egy kis versíró műhelyt is levezetett a kávés költeménye felolvasása után. A jelen lévőknek egy hexameteben íródott költeményt kellett fabrikálniuk, csak úgy záporoztak a programot vezető költő felé a vadabbnál vadabb szófordulatok, kifejezések – költő legyen a talpán, aki ebből verset tudott fabrikálni: Lackfi Jánost ezúttal sem hagyta cserben a tehetsége – sikerrel járt. 

Az eseményen az „ifjú költőpalánták” és a többi meghívott vendég a játékos versíró workshop közben a Burundi kávéból készített 3-féle alkoholos koktélból, 3 alkoholmentes koktélból és 2 mocktail közül választhattak - amelynek közös jellemzője volt, hogy mindegyik elkészítését a Burundi kávéban rejlő ízjegyek inspiráltak.

 


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.