Kávé, költészet, képzőművészet

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban: ahol egyszerre lehetett részünk a hely új, sajátmárkás kávéjának piacra lépésének, valamint ugyanehhez a limitált szériás kávéhoz írt vers szerzőjének, a Lackfi János által vezetett versíró workshopján is részt vehettünk.

Maguk a szervezők, a program létrehozói is megemlítették,

a művészet és a kávé találkozása így elsőre kicsit meghökkentőnek tűnik, pedig valójában ugyanarról szólnak: élményekről, érzelmekről, harmóniáról.

Matusek Nóra, a kávézó vezetőjének ötlete volt, hogy hozzanak létre művészi limitált szériás kávékat – ezek közül a legelső debütálása volt a február 8-ai program –, amelyeket mindig kortárs művészek segítségével mutassanak be.

A Poetic Beans Burundi elnevezésű első kávéjukat legelőször Lackfi Jánossal, József Attila-díjas költővel kóstoltatták, akit az ital a következő vers alkotására ihlette, íme:

Forró örvény

Burundi,

kristálytengerbe lebukni.

Burundi,

Nyelveden illat, bőröndnyi.

Burundi,

kávé-mámortól berúgni,

Burundi,

körték zamata gurul ki,

Burundi,

zene-pokrócba bebújni,

Burundi,

forró örvényben aludni.

Kávé ihlette alkotás: Vetlényi Zsolt Zenepokróc című festménye
Kávé ihlette alkotás: Vetlényi Zsolt Zenepokróc című festménye
Fotó: Edison & Jupiter kávézó

Nem csak egy szavalat hangzott el az est folyamán, hanem megtekinthettük Vetlényi Zsolt „Zenepokróc” című festményét is, amely egy olyan érzéki utazásra hív, amelynek során a burundi kávé gazdag, összetett ízei tárulnak fel. A festmény vibráló színei és dinamikus vonalai pedig a kávé illatát, ízét és Lackfi János vers sorait elevenítik meg.

Majd a művészetben való elmerülés után néhány konkrét tényt is megtudtunk a sajátos körülmények közt debütáló kávéról: Ezt a kávét 3515 kistermelő termeszti Burundi Kayanza tartományában 1700-1900 méteres tengerszint feletti magasságban. A cseresznyék leszedésétől, egészen a csomagolásig 3 hét telik el. A kávébab Red Bourbon fajta, és a feldolgozás „honey” módszerrel történik, aminek köszönhető a kirobbanó édesség és komplexitás.
Ízjegyei között megtalálható a körte, a barna cukor és az édes citrusok.
Azt külön kiemelték az est szervezői, hogy

minden zsák megvásárolt kávéval a helyi közösség életkörülményeit javító programhoz járul hozzá a vásárló. 

A kávé kiválasztásában az Impresso csapata segítette a lelkes speciality kávésokat, a tökéletes pörkölési technika pedig Körmendi Gábor tudását dicséri.

A kávébemutató esemény keretein belül Lackfi János egy kis versíró műhelyt is levezetett a kávés költeménye felolvasása után. A jelen lévőknek egy hexameteben íródott költeményt kellett fabrikálniuk, csak úgy záporoztak a programot vezető költő felé a vadabbnál vadabb szófordulatok, kifejezések – költő legyen a talpán, aki ebből verset tudott fabrikálni: Lackfi Jánost ezúttal sem hagyta cserben a tehetsége – sikerrel járt. 

Az eseményen az „ifjú költőpalánták” és a többi meghívott vendég a játékos versíró workshop közben a Burundi kávéból készített 3-féle alkoholos koktélból, 3 alkoholmentes koktélból és 2 mocktail közül választhattak - amelynek közös jellemzője volt, hogy mindegyik elkészítését a Burundi kávéban rejlő ízjegyek inspiráltak.

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.