Kávé és kikapcsolódás Budapest legkisebb kávézójában

Óbuda páratlan hangulatú, macskaköves Fő terén az Esernyős működteti a főváros legkisebb kávézójaként emlegetett Gázlámpa Kioszkot.

A közel 100 éves ipari műemlékből, egykori gázátadó állomásból kialakított egyszemélyes vendéglátóhely kávékülönlegességeken, hűtött italokon és főzött fagylalton kívül szabadtéri minikoncertekkel várja látogatóit egész nyáron.

Június 8-án indul az ingyenes Kioszk Live mini-rendezvénysorozat, amelynek első vendégeként Weszely Ernő lép fel. A Gázlámpa Kioszk békebeli hangulatához illeszkedő harmonikajátékában hamisítatlan francia sanzonok, argentín tangók és könnyed swing dallamok köszönnek vissza.

A hely további különlegességét specialty kávékínálata adja. A kávéfőzés Ferrarijaként számon tartott La Marzocco kávégépen készült világos pörkölésű kávéfinomságokat lehet kóstolni, kihasználva az egyedi szabadalommal védett „hattyúnyak” és a speciális mechanikus karokkal szabályozható főzőfejek adta „előáztatás” előnyeit.



A Gázlámpa Kioszk 2015-ben nyerte el mai alakját. A kerületi vezetés inspirációja nyomán történt átalakítás óta a mindössze 4 négyzetméter területű pavilon elsősorban nyáron és az adventi időszakban van nyitva. Az építmény egyik izgalmas része a leginkább bűvészdobozhoz hasonlítható pince. A közvetlenül a személyzet lába alatt található helyiségre azért van szükség, mert a szűk pultban nincs elég hely a söröshordók, felszerelések tárolására, ám ebben a kompakt alsó térben minden elfér és egy pillanat alatt elővarázsolható.

A Gázlámpa Kioszk mintaértékű példája a fővárosi közterek megújításának. 2016-ban fődíjat nyert a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. Terasz-pályázatának pop-up kategóriájában, míg a Turizmus Trend/Vendég & Hotel szaklap Gastro Design versenyében a “vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet - 40 fő alatti nyitott tér " kategóriájában ért el döntős helyezést.

Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont  3 HÉV-megállónyira a Margit-hídtól egyedi környezetben kínál kulturális programokat és kávéházi hangulatot Óbudán. A multifunkcionális intézményben kiállítások és filmvetítések mellett egész évben zenei koncertek látogathatók: az Esernyős Live és a Kioszk Live sorozata mellett június végén fiatal zenészekkel indul a Cseh Tamás Program szakmai támogatásával összeállított Warm-up Udvar (WuU).

Forrás: Vendég & Hotel Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.