Kávé és kikapcsolódás Budapest legkisebb kávézójában

Óbuda páratlan hangulatú, macskaköves Fő terén az Esernyős működteti a főváros legkisebb kávézójaként emlegetett Gázlámpa Kioszkot.

A közel 100 éves ipari műemlékből, egykori gázátadó állomásból kialakított egyszemélyes vendéglátóhely kávékülönlegességeken, hűtött italokon és főzött fagylalton kívül szabadtéri minikoncertekkel várja látogatóit egész nyáron.

Június 8-án indul az ingyenes Kioszk Live mini-rendezvénysorozat, amelynek első vendégeként Weszely Ernő lép fel. A Gázlámpa Kioszk békebeli hangulatához illeszkedő harmonikajátékában hamisítatlan francia sanzonok, argentín tangók és könnyed swing dallamok köszönnek vissza.

A hely további különlegességét specialty kávékínálata adja. A kávéfőzés Ferrarijaként számon tartott La Marzocco kávégépen készült világos pörkölésű kávéfinomságokat lehet kóstolni, kihasználva az egyedi szabadalommal védett „hattyúnyak” és a speciális mechanikus karokkal szabályozható főzőfejek adta „előáztatás” előnyeit.



A Gázlámpa Kioszk 2015-ben nyerte el mai alakját. A kerületi vezetés inspirációja nyomán történt átalakítás óta a mindössze 4 négyzetméter területű pavilon elsősorban nyáron és az adventi időszakban van nyitva. Az építmény egyik izgalmas része a leginkább bűvészdobozhoz hasonlítható pince. A közvetlenül a személyzet lába alatt található helyiségre azért van szükség, mert a szűk pultban nincs elég hely a söröshordók, felszerelések tárolására, ám ebben a kompakt alsó térben minden elfér és egy pillanat alatt elővarázsolható.

A Gázlámpa Kioszk mintaértékű példája a fővárosi közterek megújításának. 2016-ban fődíjat nyert a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. Terasz-pályázatának pop-up kategóriájában, míg a Turizmus Trend/Vendég & Hotel szaklap Gastro Design versenyében a “vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet - 40 fő alatti nyitott tér " kategóriájában ért el döntős helyezést.

Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont  3 HÉV-megállónyira a Margit-hídtól egyedi környezetben kínál kulturális programokat és kávéházi hangulatot Óbudán. A multifunkcionális intézményben kiállítások és filmvetítések mellett egész évben zenei koncertek látogathatók: az Esernyős Live és a Kioszk Live sorozata mellett június végén fiatal zenészekkel indul a Cseh Tamás Program szakmai támogatásával összeállított Warm-up Udvar (WuU).

Forrás: Vendég & Hotel Online


Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.